pizza margherita

Alles wat je altijd al wilde weten over … pizza!

Of je nu in Kaapstad, Delhi of Auckland bent, overal ter wereld kun je wel een pizza bestellen. Pizza is dan ook – naast pasta – een van de meest populaire etenswaren ter wereld. Een pizza lust bijna iedereen wel: jong en oud, overal en altijd, voor ontbijt, lunch, diner of snack. En daarom lees je vandaag alles over deze lekkere, Italiaanse specialiteit!

Italiaanse pizza

Bron: Shutterstock

Geschiedenis van pizza

De oorsprong van de pizza is eigenlijk niet echt bekend. De oud Etrusken – een volk dat in de 9e eeuw voor Christus leefde in een gebied dat nu Toscane (Italië) is  – aten al een soort platte broden die picea werden genoemd. Maar ook in andere landen rond de Middellandse zee kende men een soort plat brood, waaronder de pitta (Grieks) of pide (Turks).

Een van de eersten die over de pizza – zoals wij die nu kennen – schreef, was Alexander Dumas, schrijver van het boek De drie musketiers. Na een bezoek aan Napels in 1835 schreef hij:

‘Pizza is a sort of talmouse [the French word for “cheese-cake” or “pastry shell with     a filling of cheese”] like we bake at St.-Denis, and is round in shape and molded by     the same dough as bread. . . . At first glance, the pizza appears to be a simple dish;     after examination, it manifests as a compound dish. The pizza is with oil, the pizza     is with bacon, the pizza is with lard, the pizza is with cheese, the pizza is with               tomato, the pizza is with small fish.’

Alexander Dumas

Pizza Margherita

Pizza was in Napels in eerste instantie voedsel voor de armen, iets wat eigenlijk alleen op straat werd gegeten. Daar kwam verandering in toen Koning Umberto I en zijn vrouw Margherita van Savoye een bezoek aan Napels brachten in 1889. Margherita – die al veel over de pizza gehoord had – wilde zoiets graag een keer proberen.

pizza margherita

Bron: Shutterstock

Pizzabakker Raffaele Esposito werd ontboden op het paleis en maakte voor de koning en zijn vrouw drie verschillende pizza’s: één met olijfolie en kaas, één met ansjovis en één met tomaat, mozzarella en basilicum, naar de kleuren van de Italiaanse vlag (rood, wit en groen). Die laatste bleek de favoriet van de koning en werd meteen tot Pizza Margherita gedoopt.

Je kunt de pizzeria van Raffaele vandaag de dag nog steeds bezoeken! Je vindt Pizzeria Brandi (uit 1780!) aan de Salita Sant’Anna di Palazzo in Napels. De aanbevelingsbrief van het koninklijk paar hangt daar nog steeds aan de muur. Bijzonder!

Pizzeria Brandi

Bron: Nuok

Pizza verovert de wereld

Vanaf dat moment werd de pizza steeds populairder en veroverde beetje bij beetje Italië en later – door de vele Italiaanse emigranten – ook de wereld. De oorspronkelijke pizza’s waren vrij bescheiden belegd. Sterker nog: volgens de Napoletanen mogen alleen de Margherita en de Napoletana (met ansjovis) échte pizza’s worden genoemd.

Soorten pizza

Eenmaal over de grens gingen alle remmen los. Niet alleen werd de bodem dikker (favoriet bij de Amerikanen), ook leek er geen limiet te zitten op wat je allemaal op een pizza kunt doen. Ananas, worst, shoarma, Raffaele Esposito draait zich vast om in zijn graf …

Bizarre toppings en verschijningen

Maar het kan allemaal nog veel gekker. Wat dacht je van een pizza met hamburger en patat, een pizza krokodil of zoete pizza’s met Nutella of fruit? Google maar eens op ‘bizarre pizza toppings’, je weet niet wat je ziet!

Naast vreemde toppings, kan ook de pizza zelf vreemde vormen aannemen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de volgende ‘pizzaverschijningen’:

Pizza op een stokje

pizza-on-a-stick

Bron: Artisan BreadInFive

Pizza in een hoorntje

pizza-hoorntje

Bron: Bless This Stuff

Pizza in een potje

Pizza-in-a-Jar

Bron: One Fine Cookie

Pizzaburger

dr_oetker_pizzaburger

Bron: Oh My Foodness

Pizzatrends

De laatste trend op pizzagebied wordt geserveerd in Seoul. The Bomb is een pizza due – verpakt in een enorme deegbal – in vuur en vlam wordt gezet. Door de enorme hitte gaart de pizza supersnel. Als de bal is uitgebrand, knipt de ober aan je tafel de bovenkant van de bal af en wordt je pizza geserveerd.

De pizza zal ook steeds meer meegaan in de foodtrends van de afgelopen jaren. Glutenvrije pizza’s dus, maar ook veganistische, Paleo en met lactosevrije kaas. Een pizza voor iedereen!

Pizzaweetjes:

  • Op zondag worden in Nederland de meeste pizza’s besteld.* Op plaats twee en drie staan vrijdag en zaterdag.
  • Oktober is in 1987 officieel uitgeroepen tot maand van de pizza. (In Amerika dan hè, waar anders?)
  • De meest bestelde pizza’s in Nederland zijn de margherita, de döner- en de shoarmapizza.*
doner-pizza

Bron: Shutterstock

  • De meest favoriete bodem? De 25 cm NewYork style!*
  • Wist je dat jouw toppingkeuze iets zegt over wie je bent? Zo is de liefhebber van de pizza Hawaï zelfverzekerd, bruisend en ontspannen. Eet je liever pizza met champignons? Dan ben je open, nuchter en gul. Handig om in de gaten te houden bij een eerste date!
  • De duurste pizza ter wereld kun je eten in Vancouver, Canada. Naast een berg Russische kaviaar en kreeft is de pizza belegd met gerookte zalm, garnalen, kabeljauw en champignons. De prijs? 450 euro per pizza. Te duur? Een slice kan ook, voor 45 euro kun je in ieder geval even proeven!

*Bron: New York Pizza

duurste pizza

Bron: LXRY

Anne-Marie / My Happy Kitchen

Dit artikel is geschreven door gastblogger Anne-Marie van foodblog My Happy Kitchen. Hierop deelt ze haar passie voor koken en eten. Je vindt er lekkere recepten, handige tips en reviews van restaurants en producten uit de supermarkt. Ze is dol op alles wat nieuw is en tegelijkertijd gefascineerd door de geschiedenis van ons eten. Haar kookstijl? Zoveel mogelijk zonder pakjes en zakjes, maar altijd mét room, boter, suiker en kaas! Gezond eten is voor haar gevarieerd eten, en dat kan volgens haar ook zonder pizzabodem van bloemkool of tarwegrasshakes. 

Zin in nog meer weetjes over eten? Bekijk dan eens deze post vol met feitjes en fabeltjes over eten.

Gastblogger author

Ben jij een echte foodie en lijkt het je ook leuk om een gastartikel voor ons te schrijven? Neem dan contact met ons op.

Comments