Amezaiku: levensechte Japanse snoepkunst

Tijd voor iets lekkers! In vorige posts hebben we het al gehad over traditioneel Turks snoep en Chinese suikerkunst. Dit keer wil ik het hebben over Amezaiku, Japanse snoepkunst. “Normaal” Japans snoep is al erg spannend, maar Amezaiku is nog mooier!

Wat is amezaiku?

Amezaiku is een Japanse kunstvorm waarmee snoep wordt gemaakt. Hierbij worden suiker en zetmeel gemengd en tot 90°C verhit. Hierdoor wordt het mengsel vloeibaar. Vervolgens koelt men het af tot 80°C en begint de amezeiku kunstenaar het suikermengsel te kneden. Je kunt je voorstellen dat dat voor beginners heel pijnlijk is om te doen!

Als je het mengsel te veel laat afkoelen is het niet meer goed kneedbaar. Amezaiku-kunstenaars gebruiken gelukkig niet alleen hun handen, maar ook andere werktuigen zoals een speciale kromme schaar en een pincet.

amezaiku - ame-shin - vis

Bron: ame-shin.com

De geschiedenis van amezaiku

Rond de 8e eeuw is amezeiku van China naar Japan overgewaaid. Daar werd het op (religieuze) festivals en via straatstandjes verkocht. Traditioneel worden er voornamelijk dierfiguren gemaakt, maar tegenwoordig zijn er ook modernere populaire figuren te koop. De snoepfiguren werden (en worden op festivals nog steeds) ter plekke gemaakt. Dat hoort bij het hele amezaiku-ritueel.

amezaiku - ame-shin - goudvis

Bron: ame-shin.com

Hedendaagse amezaiku-kunstenaars

Twee erg bekende hedendaagse amezaiku-kunstenaars zijn Shinri Tezuka en Takahiro Yoshihara. De kunst van Shinri Tezuka kun je op zijn website ame-shin.com bekijken. Hij maakt voornamelijk gebruik van een suikermengsel dat doorzichtig blijft, waardoor je erg mooie glasachtige effecten krijgt. Over Takahiro Yoshihara vind je meer informatie op madeinjapanny.com.

amezaiku - ame-shin - roofvogel

Bron: ame-shin.com

Amezaiku: Japans snoep voor de ogen

Hieronder zie je nog meer mooie voorbeelden van amezaiku van Shinri Tezuka en Takahiro Yoshihara.

amezaiku - ame-shin - paard

Bron: ame-shin.com

amezaiku - ame-shin - konijn

Bron: ame-shin.com

amezaiku - ame-shin - kikker - japans snoep

Bron: ame-shin.com

Amezaiku van Takahiro Yoshihara stap voor stap

Takahiro neemt een schep van zijn suikermengsel, dat de basis voor zijn figuur gaat vormen.

amezaiku-takahiro yoshihara-zetmeel en suiker

Bron: madeinjapanny.com

Vervolgens kneed hij het suiker in de vorm van een bol en begint hij er een vorm uit te vormen. Kun jij al raden wat het wordt?

amezaiku-takahiro yoshihara-vogel in de maak

Bron: madeinjapanny.com

Nadat het figuur helemaal is gevormd, voegt de kunstenaar er nog wat laatste details aan toe.

amezaiku-takahiro yoshihara-vogel-kleuren

Bron: madeinjapanny.com

Hier zie je Takahiro Yoshihara aan het werk.

amezaiku-takahiro yoshihara

Bron: madeinjapanny.com

Hoe gaat een amezaiku-kunstenaar te werk?

In dit filmpje vertelt Naomi Yamaguchi over haar werk als amezaiku-kunstenaar en laat ze zien hoe ze precies te werk gaat. Het ziet er erg mooi uit!

Heb jij al wel eens amezaiku geproeft? Laat het ons weten in de comments!

Jelena author

Vanuit het hoge Noorden ben ik (met een omleiding via München) overgevlogen naar het midden van Nederland. En zo kwam ik bij Thuisbezorgd.nl terecht! Ik ben dol op lekker eten, schrijven, lezen, drummen en Japan.

Comments