Paars, gefermenteerd en ambachtelijk: ontdek de populairste foodtrends van 2017

Het is alweer een jaar geleden sinds ik het over de foodtrends van 2016 heb gehad. Wat gaat de tijd toch snel! 🙂 Nu is het tijd om te kijken wat voor spannende foodtrends we in 2017 zullen tegenkomen en welke toppers uit 2016 ook dit jaar weer populair zullen zijn. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder!

Terug van nooit weggeweest: de poké bowl

Vorig jaar schreef ik al over poké en wat blijkt, het zit nog steeds in de lift! Hoera! Dat betekent dat we dit heerlijke gerecht alleen nog maar meer en vaker tegen zullen komen. Voor lezers die poké en poké bowls nog niet kennen: poké is een Hawaïaanse vissalade die erg veel weg heeft van sashimi. Het gerecht bevat rauwe vis en groente, en wordt in Hawaï als voorgerecht geserveerd. Aan een poké bowl wordt ook nog eens sushirijst toegevoegd, zodat het een soort sushi-in-a-bowl wordt. Het is makkelijker te eten dan sushi, minstens net zo lekker en het vult ook nog eens heel goed!

Pimpelpaarse groente en fruit

Paars is het helemaal in foodland. Je komt het steeds meer tegen: paarse bloemkolen, açaibessen, zoete aardappelen, rode bieten, paarse maïs. Je gerecht ziet er niet alleen mooi mee uit, maar het blijkt ook nog eens dat donkergekleurde groenten meer oxidanten bevatten. Ideaal! Wil je dus gezond eten, maar heb je even geen inspiratie, dan kun je dus voor gerechten met paarse groente of fruit kiezen.

Gefermenteerd lekkers

Een andere fantastische foodtrend zijn ingemaakte en gefermenteerde groenten. Denk aan bijvoorbeeld zuurkool, kimchi en yucatan pickles. Kimchi is een traditioneel Koreaans bijgerecht dat bestaat uit gefermenteerde kool en groenten. Het is erg lekker en best wel een beetje pittig. Yucatan pickles zijn ingemaakte rode uitjes die op het Mexicaanse schiereiland Yucatán bij taco’s worden geserveerd. Met hun paarsroze kleur passen ze ook weer mooi bij de paarse foodtrend!

Koreaanse kimchi – bron foto: shutterstock

Ambachtelijk en simpel

Ambachtelijk en simpel, smaakvol eten is een trend die met name door streetfood en foodtrucks nieuw leven is ingeblazen. Simpel in de zin dat het niet veel tijd kost om het eten klaar te maken, zodat het vers en snel op je bord/in je hand belandt. Ambachtelijk in de zin dat restaurants zich focussen op een kleinere selectie, of een specifiek gerecht pakken en deze als het ware opnieuw ontdekken. Denk aan gezonde snackbars, of ambachtelijke friettenten waar je biologische, handgesneden patat kunt bestellen.

Zero waste

Steeds meer restaurants zijn tegen voedselverspilling en maken gebruik van groente en fruit dat er van buiten misschien niet zo mooi uitziet, maar van binnen des te lekker smaakt. Deze trend is ook te zien bij supermarkten en dat is maar goed ook. Waarom zou je al dat lekkers zomaar weggooien, alleen maar omdat het er niet zo mooi uitziet?

Taco’s? Ja, taco’s!

Je zou zeggen dat taco’s altijd al populair waren (want wie houdt er nu niet van?), maar blijkbaar zijn ze op het moment een ware foodtrend aan het worden. En dat is ook eigenlijk best logisch, want ze zijn niet alleen errug lekker, ze sluiten mooi aan op de streetfood- en ambachtelijke keukentrends. Voeg er ook nog eens lekkere ingemaakte yucatan uitjes aan toe en taco’s zijn de ultieme foodtrend van 2017.

De gerechten op deze foto kun je bestellen bij Chiapas – Taco Cartel (taco’s), Poké Perfect (poké bowl) en VENKEL (salade in het midden en smoothie boven).

Exotische smaken

Afrikaans, Maleisisch, Portugees, ze beloven allemaal in 2017 langs te komen. Ik ben benieuwd!

Ongewone sapjes en drankjes

We willen niet alleen lekker, goed en gezond eten. We nemen ook niet meer zo snel genoegen met een standaard (veel te zoet) frisdrankje bij het eten. En gelukkig hoeft dat ook niet meer. Er zijn steeds meer spannende non-alcoholische limonades, smoothies en hartige drankjes te krijgen. Dus naast de grote keuze uit verschillende soorten wijn en (ambachtelijk gebrouwen) bier, begint nu ook de keuze aan non-alcoholische drankjes groter te worden. Ideaal voor mensen die ervoor kiezen om minder of geen alcohol te drinken, of als je gewoon eens zin hebt in iets anders.

Ben jij foodtrends tegengekomen die niet in het lijstje staan? Vertel erover in de comments! Intussen trek gekregen? Hier en hier vind je hippe restaurants waar je heerlijk (trendy) eten kunt bestellen!

Bedankt Jeremiah en Farah voor jullie hulp bij het maken van de foto’s!

Jelena author

Vanuit het hoge Noorden ben ik (met een omleiding via München) overgevlogen naar het midden van Nederland. En zo kwam ik bij Thuisbezorgd.nl terecht! Ik ben dol op lekker eten, schrijven, lezen, drummen en Japan.

Comments