The Vegetarian Butcher Thuisbezorgd.nl

De Vegetarische Slager – De toekomst van vlees

Al sinds zijn jeugd op de boerderij is Jaap Korteweg omringd door vee. Maar toen hij het familiebedrijf overnam deed hij echter iets wat niemand had verwacht….

In dit interview kun je lezen waarom Jaap besloot de vee-industrie de rug toe te keren om een Vegetarische Slagerij te beginnen. Hij geeft ook zijn visie op de toekomst van plantaardige producten. 

Wat is het idee achter De Vegetarische Slager?

De missie van De Vegetarische Slager was en is om de grootste slager ter wereld te worden. Met onze compleet nieuwe generatie van vegetarisch vlees en vis gemaakt van soja, lupine en groenten willen we concurreren met dierlijke vleesproducten. De Vegetarische Slager wil ook graag dieren bevrijden uit de voedselketen, door een compleet en lekker alternatief te bieden in de vorm van producten die op vlees lijken. Ons ideaal is om vleesliefhebbers te laten ervaren dat ze niets hoeven te missen als ze dierlijk vlees laten staan.

Je bent opgegroeid op een boerderij als negende generatie boer in jullie familiebedrijf. Was er een bepalend moment waarop je besloot vegetariër te worden?

Toen er varkenspest uitbrak in Nederland werd er gevraagd of mijn lege koelcellen, die ik voor groente had, konden worden gebruikt voor de opslag van meer dan tienduizend kadavers. Na het zien van die ramp besloot ik met mijn gezin om dieren te houden op een diervriendelijke en biologische manier. Dat ging allemaal prima, tot de dag waarop de dieren naar het slachthuis zouden moeten. Na die dieren vijf jaar verzorgd te hebben, hadden we zo’n hechte band met ze dat we ze niet meer konden slachten of opeten. Dat was het moment waarop ik besloot om vegetariër te worden.

Van vleeseter werd je een producent en consument van plantaardige producten. Kan je iets meer vertellen over hoe dat verliep? 

Als vleesliefhebber vond ik het een hele moeilijke stap. Ik kon het ook niet meteen, want ik miste de smaak heel erg. Dus ik begon met alleen nog vlees eten als ik uit eten ging. Vervolgens at ik bijna nooit meer thuis! Toen begon ik in te zien dat ik iets moest vinden waardoor ik nog steeds een vleesbeleving kon ervaren, zonder dat ik daadwerkelijk dieren zou hoeven eten.

De vleesvervangers die toen op de markt waren, leken totaal niet op dierlijk vlees en daar wilde ik verandering in brengen. Je kunt natuurlijk wel een hamburger maken van rode bieten of bloemkool, maar dat heeft niets te maken met de ervaring van het eten van dierlijk vlees. Na drie jaar onderzoek hadden we innovatieve vleesvervangers met een fantastische bite en textuur ontwikkeld. Met de hulp van topkoks is het ons gelukt om vegetarisch vlees te maken met de smaak en structuur van dierlijk vlees.

Is vleesconsumptie nog wel van deze tijd, gezien het brede aanbod van tegenwoordig? 

Vleesconsumptie kan best nog modern zijn, zolang het maar vegetarisch vlees is. Ik vergelijk de huidige revolutie in voeding met ontwikkelingen als digitale fotografie en mechanische paardenkracht. Plantaardig vlees zal de behoefte aan dieren in onze voedselketen doen verdwijnen, op dezelfde manier waarop paarden, die ooit werden gebruikt om ploegen voort te trekken, zijn vervangen door mechanische paardenkracht.

Welke rol spelen plantaardige producten op een grotere schaal? Kunnen ze sociale problemen oplossen?

De vraag naar veganistische producten wordt steeds groter. Dat is een belangrijke stap vooruit. Met meer veganistische producten kunnen we de voedselketen korter en efficiënter maken. In plaats van graan te voeren aan een dier en daar vervolgens vlees van te maken, kunnen we die tussenstap, het varken of de kip, toch overslaan en het graan zelf gebruiken om vlees van te maken? Dit biedt niet alleen enorme voordelen wat betreft efficiëntie, natuur, milieu, klimaat, biodiversiteit en de wereldvoedselvoorraad, maar ook op het gebied van dierenwelzijn. Er zijn dus behoorlijk wat redenen om dierlijk vlees te laten staan. Allemaal redenen die te maken hebben met actuele problematiek.

Toch zijn er nog steeds veel mensen die graag vlees eten.

Vroeger was vlees een manier om aan voldoende eten te komen. Mensen voerden hun afval aan het varken, dat in het najaar werd geslacht en zo vlees leverde voor de winter. Maar zo is het al lang niet meer. Onze samenleving is veranderd. Vroeger werd vlees gegeten uit noodzaak, maar nu wordt het vanzelfsprekend gevonden dat er drie keer per dag dierlijk vlees op het menu staat. Steeds meer mensen realiseren zich dat dit systeem niet houdbaar is.

Wat zou jij voorschotelen aan een echte vleesliefhebber die zich in de vegetarische keuken wil verdiepen?

Er is zo veel te ontdekken! Ik zou denk ik beginnen met een lekkere vegetarische burger of een curry met veganistische kip. Ik zou graag zijn of haar reactie zien. Veel mensen kunnen het maar moeilijk geloven dat het ons gelukt is de smaak en structuur van dierlijk vlees na te bootsen. Er zijn zelfs professionele chef-koks en culinaire journalisten die ons vlees bijna niet van dierlijk vlees konden onderscheiden.

De smaak staat bij ons voorop, want wij denken dat je vleesliefhebbers zo het best kunt laten zien dat ze niets hoeven te missen. 

Jullie hebben het bedrijf verkocht aan Unilever. Hoe hopen jullie dat de toekomst van De Vegetarische Slager er uit zal zien? Ben je al aan een nieuw avontuur begonnen?

Ik hoop dat onze producten ook terecht zullen komen op veel markten buiten Nederland. Daar heb ik het volste vertrouwen in. Verder hoop ik dat we de komende jaren nog veel meer typische vleesproducten kunnen namaken. De combinatie van het internationale netwerk van Unilever en onze producten is een grote stap voorwaarts in onze ambitie de grootste slagerij van de wereld te worden en de bio-industrie overbodig te maken. Zonder deze samenwerking zou dat nooit lukken.

En omdat ik niet graag stilzit, ben ik aan het onderzoeken of er mogelijkheden zijn voor grasmelk. Ik wil melk maken van gras zonder tussenkomst van een koe. Die koe wil ik vervangen door roestvrij staal, maar ik realiseer me dat dat niet eenvoudig zal zijn. Ik denk eigenlijk dat er zo’n 1% kans is dat dat lukt.”

Bedankt voor het gesprek, Jaap!

Trek gekregen? Bestel direct!

Comments