fusion aziatisch

Dit waren de foodtrends in de jaren ’90

De jaren ’90: de tijd van knetterkauwgom, het Montignac-dieet en sterrenkoks. Maar ook de tijd van trage inbelverbindingen en de Nokia 3310 waarmee je kon bellen, sms’en en ‘Snake’ kon spelen. Eten bestellen via internet? Een app op je smartphone waarmee je binnen een uur je eten bezorgd krijgt? Doe niet zo gek! Ja, er is veel gebeurd in de tussentijd. Kijk mee naar de foodtrends in de jaren ’90!

Koken met de tv

Sterrenkoks

jamie-oliver-the-naked-chef

Foto: IndianaPublicMedia

In de jaren ’90 had iedereen zijn tv aan bij het koken, want een beetje chef-kok had zijn eigen kookprogramma. Zo leerden we veel van ‘Kookgek’ van Joop Braakhekke, Cas Spijkers’ ‘Koken met sterren’ en – eind jaren ’90 – ‘The Naked Chef’ van Jamie Oliver. En we wilden natuurlijk allemaal zo koken als een sterrenkok!

Allerhande

allerhande-albert-heijn-jaren-90

Foto: Catawiki

Ja, koken deden we graag. Niet alleen met de tv aan, maar ook met de Allerhande voor onze neus. Uit dit magazine van Albert Heijn doet al sinds 1983 menig huisvrouw/-man inspiratie op voor de avondmaaltijd.

Mona

feestpudding-

Foto: Mona

20 jaar geleden kwam Mona met het eerste Toetje van de Maand: abrikozenpudding met rodepruimensaus. Onlangs hebben ze met een knipoog naar het allereerste toetje weer een soortgelijke pudding uitgebracht met abrikozensaus. Inmiddels zijn er al meer dan 200 verschillende smaken in de winkel verschenen.

Italiaans

tiramisu

Lange tijd verstonden we onder Italiaans eten alleen macaroni en spaghetti. In de jaren ’90 ging er ineens een wereld voor ons open: we kregen in Nederland pijnboompitten, pesto, zongedroogde tomaten, tiramisu, focaccia en polenta.

IJs

Winner Taco

winner-taco

Foto: Xister

De Winner Taco was mateloos populair. Dit bleek alleen pas later toen Ola dit ijsje eind jaren ’90 uit de handel haalde. Er verschenen zelfs petities op internet (Hyves, 2006 en Facebook, 2011) om dit ijsje weer terug te krijgen. En dat is gelukt, want sinds vorig jaar is het ijsje weer verkrijgbaar!

Afvallen

Montignac-dieet

montignac-dieet

Foto: Biebblog

Montignac was halverwege de jaren ’90 een Franse dieetgoeroe. Volgens zijn methode om af te vallen kon je alles eten wat je maar wilde, zolang je maar koolhydraten en vetten gescheiden at. ‘Montignaccen’ was megapopulair, maar voedingsdeskundigen hebben altijd kritiek geuit. De heer Montignac overleed vijf jaar geleden op 66-jarige leeftijd.

Uit eten

Fusion

fusion aziatisch

Als we uit eten gingen, dan aten we het liefst fusiongerechten. In de restaurants kreeg je dan een mix van de Aziatische en de Westerse keuken. Daarnaast werd er volop geëxperimenteerd met kooktechnieken en was het in om een torentje te maken van ingrediënten.

Of we ook al sushi aten in de 90’s? Nee, sushi werd wel langzaam populairder, maar was nog meer een delicatesse voor de fijnproevers. Als je echt goede sushi wilde eten, dan ging je naar de sushibar van het Amsterdamse Okura-hotel. Er was daar alleen geen all-you-can-eat, dus moest je wel flink wat geld bij je hebben.

Sterrenrestaurants

jonnie-boer-librije

Foto: RtvOost via Flickr Creative Commons / Nuclear Security Summit

Hadden we wat geld over aan het einde van de maand? Dan vonden we het leuk om chic uit eten te gaan bij restaurants van sterrenchefs, bijvoorbeeld bij ‘Le Garage’ van Joop Braakhekke, ‘De Swaen’ van Cas Spijkers of ‘De Librije’ van Jonnie Boer.

Fastfood

McKroket

mckroket-mcdonalds

Foto: McDonalds

Aan het einde van de jaren ’90 voegt McDonald’s een echte Hollandse snack aan het menu toe: de McKroket. Vanaf dat moment vind je wereldwijd steeds vaker typisch lokale gerechten op de menukaart.

Water

Voss

voss
Foto: WorldMarket

Een glaasje kraanwater? Daarmee kon je je echt niet vertonen in de jaren ’90. Flesjes water waren in, en dan vooral chic mineraalwater uit een nog veel chiquere fles, zoals van de merken Voss en Evian. In restaurants vond je zelfs speciale waterkaarten of -sommeliers.

Snoep

Haribo

We waren in de jaren ’90 gek op snoep, vooral van Haribo. In die tijd vond Mr. Kaktus (Peter-Jan Rens) het dan ook heerlijk om door bergen snoep te duiken. ‘Onbegrijpelijk Haribo …’ Benieuwd naar nog meer snoep uit de jaren ’90? Kijk dan snel verder!

Bron: MyHappyKitchen.nl

Ken jij nog meer foodtrends uit de jaren ’90, die wij vandaag kunnen eten? Reageer dan hieronder!

Team Thuisbezorgd.nl author

Op het Thuisbezorgd.nl blog vind je alles over de laatste foodtrends in Nederland. Daarnaast kan je bij ons terecht voor leuke eetweetjes, informatie over nieuws en acties van Thuisbezorgd.nl.

Comments