Foodverhalen: Fried Chicken

Het is pijnlijk om te zien hoe sommige mensen hun pizza snijden. Niet om gemeen te zijn hoor, maar naar mijn mening moeten pizza’s zonder al te veel bloed, zweet en tranen verorberd worden. Vind je ook niet?

Hetzelfde geldt voor Fried Chicken. Om volledig van de smaak en textuur van dit heerlijke kipgerecht te kunnen genieten moet je het met beide handen aanpakken. Zelfs als je daarmee vettige vingerafdrukken op je bierglas achterlaat (want, laten we eerlijk zijn, wie drinkt er nu wijn met dit soort comfort food?) Mijn motto is dan ook: hoe knoeieriger het eten, des te lekkerder.

Ter ere van National Fried Chicken Day hebben we voor jou een paar interessante feiten over dit heerlijke gerecht op een rijtje gezet. Daar gaan we!

Een korte maar smakelijke geschiedenis

Waar en wanneer begon het eten van kip? Tussen 7.500 en 5.000 voor Christus hielden gemeenschappen in Zuidoost-Azië al tamme kamhoenders (voorouders van de moderne kip). Omdat dit de enige dieren waren die de zonsopgang met hun gekraai konden aankondigen, geloofden veel mensen dat deze vogels de toekomst konden voorspellen. Het is niet dus niet vreemd dat handelaren deze heilige dieren snel naar andere culturen brachten en ze als delicatesse serveerden voor hun koningen en koninginnen.

Maar het duurde niet lang voordat de kip ook voor het gewone volk verkrijgbaar was. Zo waren Schotse immigranten, wiens traditie van gebakken kip dateert uit de middeleeuwen, een van de eerste mensen waren die Fried Chicken als gerecht naar de Zuidelijke Verenigde Staten exporteerden. Ondertussen, aan de andere kant van de wereld, frituurden West-Afrikanen hun kip in hete olie en bekleedden het vlees met heerlijke kruiden.

Van zeldzaamheid tot voedingstrend

Voormalige slaven in het zuiden van de VS, met name vrouwen, maakten van koken hun baan. Ze maakten gebruik van hun diepgewortelde kennis en frituurvaardigheden, en werden uiteindelijk succesvolle ondernemers. Omdat kippen een van de weinige dieren waren die voormalige slaven op hun land mochten houden, werd Southern Fried Chicken de favoriete lekkernij bij speciale gelegenheden binnen de Afro-Amerikaanse gemeenschap. Na de opheffing van de slavernij en de opkomst van de industrialisatie, heeft Fried Chicken zich vandaag als populaire maaltijd gevestigd. In veel landen over de hele wereld wordt aan dit fantastische gerecht een eigen culturele draai gegeven. Helaas blijft het racistische stereotype dat het een ‘slaafschotel’ is nog steeds bij bepaalde bekrompen mensen bestaan. Maar dankzij zijn aanpassingsvermogen heeft dit comfort food lange tijd allerlei culinaire barrières doorbroken, van sjieke restaurants met witte tafelkleden tot informele straatstalletjes toe, en is het uitgegroeid tot een absolute voedseltrend waar iedereen naar smacht.

Verschillende keukens

Dus jij denkt dat je alles over Fried Chicken weet? We zullen zien… Heb je ooit een hap warme, donzige wafels gegeten met knapperige, in mierikswortel gebakken stukjes kip met esdoornboter? Of misschien Buttermilk Fried Chicken Biscuit met een pittige perziksaus en honingboter? Een andere favoriet: Koreaanse Fried Chicken Taco’s met zoete koolsla, knapperige noedels en queso-fresco.

Het punt is dat Fried Chicken vele reizen heeft gemaakt sinds het voor het eerst in de 18e eeuw verscheen. Van kleverige, pittige Koreaanse Fried Chicken, Indonesische Ayam Goreng, gemarineerd is in knoflook, kurkuma en citroengras, tot in garnalendeeg gefrituurde kip uit Singapore. Kip is het ideale ingrediënt om mee te experimenteren. Dus laten we direct in een paar verrukkelijke gerechten duiken die je kunt vinden op Thuisbezorgd.nl.

Southern Fried Chicken

Laten we eerst beginnen met het traditionele recept. Dit bestond uit heel simpele ingrediënten zoals meel, zout en melk (plus natuurlijk wat olie om in te braden!). In de loop der jaren hebben mensen het recept verbeterd met verschillende kruiden, zoals cayennepeper, knoflookpoeder en paprika, of door de kip in karnemelk te weken voordat je gaat frituren. Toch is de klassieke Southern Fried Chicken, vergeleken met andere culturele interpretaties, waarschijnlijk het meest eenvoudige recept gebleven. Voeg er een Amerikaanse Biscuit en wat koolsla aan toe en je zult er geen genoeg van krijgen, echt waar!

Een greep uit de restaurants waar je Southern Fried Chicken kunt bestellen:

Korean Fried Chicken

Dit gerecht, ook wel chikin genoemd, heeft internationale keukens van de ene op de andere dag overgenomen. Maar niet alleen westerlingen verlangen naar dit verslavende gerecht, Zuid-Koreanen kunnen er ook geen genoeg van krijgen! De traditionele manier om de kip te bereiden gaat als volgt: nadat het is gekruid met lokale kruiden, suiker en zout, gaat de kip door zijn eerste bakproces. Hierdoor krijgt het een dunne, krokante en een bijna transparante korst. Maar dan is het nog niet klaar. De Koreanen gaan nog een stap verder en bakken het een tweede keer nadat ze de kip hebben bedekt met een saus van onder andere tomatenketchup, honing, bruine suiker, knoflook, sesamolie en chili. Loopt het water je al in de mond?

Een greep uit de restaurants waar je chikin kunt bestellen:

Chinese Fried Chicken

Voor deze versie wordt de kip eerst gestoomd voordat hij in hete olie wordt gegooid. Op deze manier blijft het vlees lekker sappig, een belangrijk element voor goede Fried Chicken. In tegenstelling tot het traditionele Amerikaanse recept, is er bij het Chinese gerecht geen paneermeel nodig. In plaats daarvan laat men het kippenvel een beetje drogen voordat het gefrituurd wordt, waardoor het een heerlijk knapperige korst wordt. Om er wat extra pit aan te geven, kan de schil bedekt worden met een melange van de beruchte vijf kruiden (steranijs, kruidnagel, Chinese kaneel, Szechuan-peperkorrels en venkelzaden) evenals sojasaus en bruine suiker voor het frituren. De kip wordt geserveerd op rijst met geroosterd varkensvlees, gebakken rijst of plantaardige gebakken rijst. Deze is een absolute winnaar!

Een greep uit de restaurants waar je Chinese Fried Chicken kunt bestellen:

Japanese Fried Chicken

Ook wel bekend als karaage, is een gerecht waarmee de Japanners de kunst van het frituren van kip hebben verfijnd. Wat maakt karaage zo overheerlijk? Nou, dezelfde reden waarom al het Japanse eten zo heerlijk is! Het belangrijkste punt is de goddelijke marinade die bestaat uit sojasaus, sake (hell yeah!) en mirin. Ooit gehoord van de term umami? Umami wordt beschouwd als de vijfde basissmaak (naast zoet, zuur, bitter en zout) en is verantwoordelijk voor onvergetelijke aroma’s waar je wekenlang over zult dromen. En dat is precies wat deze marinade met je gaat doen! Doordat de kip ingewreven wordt met gember en knoflook, en vervolgens in maïs en aardappelzetmeel gedoopt wordt, kun je een buitengewoon knapperig stukje kip verwachten. In tegenstelling tot zijn Koreaanse equivalent is karaage een stuk lichter en simpeler. Het enige wat je nu nog hoeft te doen, is een scheutje citroensap toevoegen en het genieten!

Een greep uit de restaurants waar je karaage kunt bestellen:

Bekijk een aantal van deze heerlijke kipgerechten of lees meer leuke verhalen over eten op onze Foodwiki!

Jelena author

Vanuit het hoge Noorden ben ik (met een omleiding via München) overgevlogen naar het midden van Nederland. En zo kwam ik bij Thuisbezorgd.nl terecht! Ik ben dol op lekker eten, schrijven, lezen, drummen en Japan.

Comments