Thuisbezorgd.nl presenteert: the Hamburger Guide

Happy Hamburger Day met Thuisbezorgd.nl

Veggie, vega of met een lekker stukje vlees – de hamburger is en blijft één van de meest populaire gerechten ter wereld.

Waar is de hamburger uitgevonden?

Volgens vele verhalen stamt de huidige hamburger af van een broodje rundvlees dat oorspronkelijk werd uitgevonden in Hamburg, Duitsland. Het lokale “Imbiss Rundstück warm” werd in de 16e eeuw door reizigers naar de VS gebracht en groeide daar al snel in populariteit. De hype verspreidde zich over de hele wereld en kwam uiteindelijk weer terug naar Duitsland. Men dacht ten onrechte dat de hamburger in de VS was uitgevonden, omdat de naam in het Engels werd uitgesproken. Maar, aangezien er nooit ham in hamburgers heeft gezeten, blijkt dit feit niet te kloppen.

Waar komt de naam hamburger vandaan?

Het Engelse woord “hamburger” werd gebruikt voor zowel broodjes met eenvoudig rundergehakt, als broodjes met ander soort rundvlees. Zodra er biefstuk aan een broodje werd toegevoegd, werd het een “hamburger sandwich” genoemd. Halverwege de 20e eeuw werd de naam ingekort tot “hamburger” of gewoon “burger”.

 

Het originele recept

Dit is het originele hamburgerrecept:

 • Broodje
 • Plat stuk rundvlees
 • Zout en peper
 • Sla
 • Tomaat
 • Ui
 • Augurk
 • Ketchup

Life tastes better with a burger

THUISBEZORGD.nL

Het hoofdbestanddeel van elke burger is het hamburgervlees dat meestal bestaat uit gehakt. Nadat het met zout en peper op smaak is gebracht, wordt het vlees aan elke kant 2 tot 3 minuten gegrild. Daarna wordt het tussen twee vers gebakken broodjes geplaatst en met sla, tomaten en saus gegarneerd.

 

Hoeveel hamburgers worden er elk jaar gegeten?

VEEL! Alleen al in de Verenigde Staten eten mensen elk jaar ongeveer 50 miljard (!) hamburgers. McDonald’s verkoopt wereldwijd ongeveer 75 hamburgers per seconde en is daarmee het grootste burgerrestaurant ter wereld.

 Hamburger thuisbezorgd

Welke burger wordt het meest gegeten?

Toch is de traditionele hamburger nog altijd de echte klassieker.

In welke Nederlandse steden worden de meeste burgers gegeten?

Stad Burgers bestellingen %
Tilburg 28%
Nijmegen 27%
Maastricht 25%
Den Haag 24%
Enschede 22%

Enkele voorbeelden van restaurants die heerlijke hamburgers leveren:

Stad Restaurant Sterren en beoordelingen
Amsterdam Tasty Burger 4     (143 beoordelingen)
Amsterdam (oost) Burgers ’n Ribs 4,5  (562 beoordelingen)
Rotterdam Burgertaria 4,5    (1960 beoordelingen)
Den Haag Burgerz 4   (15 beoordelingen)
Utrecht Burgerbar 4   (132 beoordelingen)

Interessante hamburgerweetjes

 • Tijdens de Tweede Wereldoorlog wilde de VS niets met Duitsland te maken hebben, daarom noemden ze daar de hamburger “liberty sandwich”.
 •  De grootste en (bijna) duurste hamburger die je voor je prive-feestje kunt krijgen, kun je bij Juicy’s Outlaw Grill in Crovallis, Oregon bestellen. Deze burger weegt meer dan 350 kilo en moet ten minste 48 uur van te voren besteld worden. Hij kost 5000 dollar.
 •  De allerduurste hamburger is de FleurBurger 5000. Hij kost 5000 dollar en is bevat kobe beef en truffels. – De grootste hamburger ter wereld is in 2017 in het plaatsje Pilsting, in Beieren klaargemaakt. Deze burger woog 1.164 kilo en hiervoor was een ton aan rundvlees gebruikt.
 •  De Heart attack grill in Las Vegas verkoopt Quadruple Bypass Burgers met wel 9.982 calorieën.

Burgerparty winnen?

We geven een burgerparty ter waarde van € 100,- aan onze Instagram-fans weg! Alles wat je hoeft te doen is simpelweg een leuke reactie op onze Instagram-foto plaatsen en ons vertellen wat je favoriete burger is. De winnaar wordt op 30 mei 2018 via Instagram-messenger op de hoogte gebracht. Klik hier voor de Algemene voorwaarden.

 

Comments