kalkoen-kerst

11 kerstdiners over de hele wereld

In Nederland sloven we onszelf altijd goed uit met het kerstdiner: in ons mooiste kerstoutfit gezellig met z’n allen gourmetten of genieten van een speciaal stuk vlees aan een keurig gedekte tafel. Maar hoe zien de kerstdiners in andere landen er eigenlijk uit? Dat hebben we natuurlijk even voor je uitgezocht!

1. België

vol-au-vent

Onze zuiderburen eten net zoals wij veel vlees gecombineerd met aardappelkroketjes. Maar zij hebben ook nog een echte Belgische traditie: vol-au-vent of ragout. In de volksmond zouden wij dit gewoon pasteitje noemen, maar dit is een zeer smakelijke verrassing. Ook maken zij een groentekrans van wortelen, erwten, schorseneren en witlof.

2. Spanje

kalkoen-kerst

In Nederland is kerst al een echt familiefeest, maar in Spanje gaan ze nog een stapje verder. De avond begint hier in een café waar je met elkaar wat gaat drinken, voordat je met z’n allen aan het kerstdiner begint. Een traditioneel Spaans kerstgerecht is pavo trufado Navidad: een kalkoen gevuld met truffels! Ook vind je turróns (nougat met amandelen) en cava op de kersttafel.

3. Denemarken

rijstpudding

In Denemarken staat er als hoofdgerecht vaak een geroosterde eend of gans op tafel, samen met gekarameliseerde aardappels. Als toetje hebben zij de klassieke ris à l’amande: koude rijstpudding met slagroom, vanille, amandelen en warme kersensaus. Volgens traditie zit er in de pudding een gepelde amandel verstopt. De gelukkige vinder van deze amandel krijgt een cadeautje.

4. Japan

karisumasu-keiki-japan

Kerst is geen nationale feestdag in Japan en heeft voor Japanners ook geen religieuze betekenis. Maar ze vieren het daar wel uitgebreid! Hierdoor zijn er veel commerciële aspecten uit de VS overgenomen. Zo wordt er op 24 december een karisumasu keiki (kerstcake) gegeten en gaan veel Japanners op kerstavond naar de KFC. Ja, echt! De kipketen begon in de jaren 70 namelijk met het promoten van gefrituurde kerstkip, en dat was meteen een dikke hit! Je moet zelfs op tijd reserveren (lees: maanden van tevoren), zodat je zeker weet dat je niet misgrijpt.

5. Australië

spareribs-bbq

Zon, strand en … kerst. In december is het zomer in Australië, maar de Aussies vieren gewoon net zo uitbundig kerst als wij! Kerstbomen, kerstmannen en cadeautjes: Australiërs hebben het ook allemaal. Als het om het kerstdiner gaat, dan ziet de tafel er vaak wel iets anders uit. Een stuk zomerser! Zo barbecueën ze vaak in de achtertuin met familie of picknicken ze op het strand. Op de barbecue wordt vooral (warme of koude) kalkoen en verse vis gegrild.

6. IJsland

lam-bbq

Kerst in IJsland lijkt op de perfecte kerst die je altijd in kerstfilms ziet. Het wordt hier dan ook heel uitbundig gevierd. Door de noordelijke ligging van het eiland is het in deze periode heel erg donker. Hierdoor voelen mensen zich soms een beetje somber. Extra reden voor een feest om mensen op te vrolijken! Mensen zitten om 18.00 uur klaar voor het kerstdiner met de radio aan. Zodra er via de radio een fijne kerst wordt gewenst, begint het feest. Het hoofdgerecht bestaat uit een gerookt stuk vlees, zoals schapenvlees, waar veel groenten bij worden gegeten. Als dessert eten IJslanders rijstepap met rozijnen en kaneel. In de pap verstoppen ze een boon. De persoon die deze vindt krijgt een extra cadeau. Zoeken naar die boon dus!

7. Brazilië

bacon-ananas

Ook in dit Zuid-Amerikaanse land pakken ze met kerst goed uit. Een traditioneel gerecht is ‘tender’, een soort ham die je alleen in de kerstperiode bij de slager kunt krijgen. Verder staat er kalkoen, varkenshaas met ananas of perzik, salades en rijst op tafel. Soms staat er zelfs een heel varken op spit bij. Het kerstdiner wordt vaak pas heel laat gegeten, zodat ze om 12 uur ‘s nachts cadeautjes kunnen uitwisselen. Daar wil je wel voor opblijven!

8. Mexico

tamales

Mexicanen eten veel verschillende gerechten tijdens kerst. Maar een van de bekendste is toch wel de tamales: dit zijn dumplings (vrij vertaald: pastanoedels) die verschillende vullingen kunnen hebben, zoals vlees, groente, fruit, kaas of rijst. De vulling wordt dan ingepakt door een maïsdeegrol, of soms door bananenbladeren, en vervolgens gestoomd in de oven.

9. Zuid-Afrika

bbq

In Zuid-Afrika vieren ze ook kerstmis als de (tropische) mussen van het dak vallen. De lokale inwoners brengen deze feestelijke dagen gezellig door in de tuin, het park of op het strand. Veel Zuid-Afrikanen gaan dan ook barbecueën, of braaien, zoals ze het zelf noemen. Immigranten vieren het op een iets andere manier. Zij hebben de uitgebreide, Engelse lunch een Zuid-Afrikaans tintje gegeven. De malvapudding eten ze hier rond deze tijd het meest. Dit lekkere, zoete toetje moet je zeker gegeten hebben als je in Zuid-Afrika bent met kerst!

10. India

gujia-nuereos

In India is het traditie dat buren schalen met zoetigheid en snacks met elkaar uitwisselen. Dit betekent dus een festijn aan eten voor de families die kerst vieren in India. De voorbereidingen worden al een maand van tevoren getroffen. Een van de populairste snacks tijdens kerst in India is de gujia of nuereos met kokosnootvulling. De smaak van deze krokante, zoete snack verschilt enigszins per regio. Daarnaast worden er veel kulkuls gemaakt, wat gemaakt wordt van deeg, kokosnootmelk en vanille. Deze zoete snacks lijken qua vorm op kronkelfriet.

11. Amerika en Verenigd Koninkrijk

In Amerika en het Verenigd Koninkrijk staat er natuurlijk een kalkoen op het menu. Zo niet, dan staat er in ieder geval iets wat erop lijkt, zoals kip, eend of fazant. Deze wordt geserveerd met vulling en jus. Het liefst op een rood bord, met drankjes in een red cup. Als dessert hebben zij een kerstpudding. Wat ze in kerstfilms laten zien, is dus precies hoe de kerstmaaltijd eruitziet.

Bron: CheapTickets.nl

Jouw kerstdiner

Tip: bestel alles voor jouw perfecte kerstdiner via Thuisbezorgd.nl, of doe natuurlijk eerst inspiratie op voor een origineel kerstdiner

Wij wensen jou hele fijne feestdagen en een gelukkig 2017!

Aukeline author

In Flevoland liggen mijn wortels, maar Utrecht heeft mijn hart gestolen. Verder is gezond én lekker eten voor mij de ultieme combinatie en houd ik van sushi, sporten, winkelen en schrijven. Als ik vakantie heb, lig ik het liefst te relaxen in een tropisch oord.

Comments