KITCHEN HEROES // Kim Chi Wow

Nu Koreaans eten hier in Nederland helemaal hip is, vonden we het hoog tijd om een van onze meest recente toevoegingen te presenteren: Kim Chi Wow. Dit juweeltje is gespecialiseerd in Bibimbap, maar serveert ook vele andere Koreaanse toppers, zoals kimchi, sticky chicken en meer. Wij spraken met mede-eigenaar Marije van Seventer over het oprichten van Kim Chi Wow en hun interpretatie van de Koreaanse gerechten. Voeg deze tent maar vast toe aan je favorieten!

Je hebt een tijdje geleden heb Kim Chi Wow in Amsterdam geopend. Kan je iets vertellen over jezelf en hoe Kim Chi Wow tot leven kwam?

We zijn met z’n drieën eigenaar: Elisa Engelshoven, Erik Coppens en ik. We gingen altijd één keer per jaar samen eten bij een restaurant genaamd Yokiyo. Toendertijd was dit het eerste Koreaanse barbecue restaurant in Amsterdam en wij waren er weg van. We zeiden altijd: “Waarom eten niet veel meer Nederlanders Koreaans? Het is lekker, vers en gezond.” Maar toen ging Yokiyo dicht. Vreselijk!! Waar konden we nu nog lekker Koreaans eten in Amsterdam? Toen besloten we de zaak over te nemen van eigenaar Jaymz Pool. Maar, we veranderden wel het concept van Yokiyo naar een toegankelijker afhaalconcept dat beter aansloot bij de behoeftes van de Nederlandse consument. Heerlijk, gezond en redelijk snel. We vroegen Jaymz om ons te helpen met het creëren van een menu. En zo is het begonnen! Een grappig detail is dat we gevestigd zijn in de Van Woustraat. Kim Chi Wow, in de Van Woustraat: dat moet haast wel voorbestemd zijn! 

Ben je naar Korea geweest om inspiratie op te doen voor het menu?

Ja, sommigen van ons wel. Maar we hebben ook rondgekeken in Duitsland en Londen, want de Koreaanse keuken staat redelijk ver af van traditionele Nederlandse smaken. Jaymz  komt oorspronkelijk uit Nieuw-Zeeland, waar ze heel veel Koreaanse restaurants hebben. Daarom weet hij dat je gerechten vaak ietwat moet aanpassen aan de lokale smaak. Toch vinden veel mensen het nog steeds behoorlijk pittig. Denk bijvoorbeeld aan onze Sweet & Sticky saus en de Gochujang saus. Maar dat is echt niks vergeleken met wat je in Korea krijgt! 

Wat maakt een gerecht écht Koreaans volgens jou? Welke ingrediënten zijn typerend voor de Koreaanse keuken?

De Koreaanse keuken is gigantisch en honderden jaren oud. Het zit vol fantastische, spectaculaire gerechten. Een paar typische ingrediënten die je in veel Koreaanse gerechten tegenkomt zijn sesamolie, gember en een gefermenteerde chilipasta genaamd gochujang. Kimchi is een vast onderdeel van bijna iedere Koreaanse maaltijd. 

Hoe heb je de menukaart samengesteld? En verander je die ook af en toe?

Ik wil graag dat uiteindelijk 50% van ons aanbod vegan is. Dat is nu nog zo’n 35 – 40%. We voegen binnenkort een paar nieuwe gerechten toe, zoals een broodje pulled jackfruit in plaats van pulled pork. Naast de sticky fried chicken willen we ook “Korean fried cauliflower” op het menu zetten om meer vleesloze gerechten te kunnen bieden.

Is het traditie in Korea om speciale gelegenheden te vieren met eten?

Ik denk het wel, want zelfs de Koreaanse BBQ heeft een heel ceremonieel karakter. Eten en vooral het delen van eten, is heel belangrijk in Korea. Ze begroeten elkaar niet met ‘Hoe is het?’, maar met ‘Heb je gegeten?’. Voor de Koreanen betekent dat hetzelfde, want het antwoord op die vraag geeft ook aan hoe het met iemand gaat. Dit komt uit de tijd van voedseltekorten. Als je goed gegeten had, dan ging het dus goed met je. Het wordt vandaag de dag nog steeds op die manier gezegd. 

Als Koreanen naar een restaurant gaan, welke vijf gerechten zouden ze dan zeker bestellen? 

– Kimchi (gefermenteerde kool)

– Bibimbap (Koreaans rijstgerecht)

– Bulgogi (Koreaans bereid rundvlees)

– Hotteok (pannenkoeken met bruine suiker) 

– Kimbap (Koreaanse sushi)

Welke gerechten eet je graag als je niet hoeft te werken?

Ik ben dol op de Frans eten. In Amsterdam kun je trouwens eten van topkwaliteit krijgen uit alle windstreken. Het is een fantastische stad met eindeloos veel prachtige restaurants waar je heerlijk kunt eten. Italiaans, Frans of Koreaans natuurlijk 🙂 In Amsterdam kan je in één dag een hele wereldreis maken. Ik houd van gerechten met van nature smaakvolle ingrediënten. De Koreaanse keuken heeft misschien veel gerechten, maar is op zich eenvoudig. In een kom bibimbap zitten bijvoorbeeld niet meer dan vijf ingrediënten. Vijf onderdelen die op zichzelf al lekker zijn om te eten, maar die ook goed te combineren zijn. 

Heb je na een lange werkdag nog zin om thuis te koken of bestel je liever wat? 🙂

Mijn man kookt, haha. Maar we bestellen natuurlijk ook wel eens iets. We hebben ook nog twee kinderen, dus soms is het handiger om te bestellen. 

Tenslotte zijn we erg nieuwsgierig of je nog plannen hebt voor 2020.

In oktober openen we een tweede zaak in Amsterdam West. In 2020 hopen we nog twee vestigingen te openen in Amsterdam en daarna de eerste zaak buiten Amsterdam (in Utrecht of Amersfoort). Utrecht zou het meest logisch zijn omdat het een echte studentenstad is en studenten veel afhaal- en bezorgmaaltijden bestellen. Amersfoort is aan de andere kant een goede testlocatie. Je kunt er veel leren over de gemiddelde Nederlandse bevolking. “Als het in Amersfoort lukt, dan lukt het overal”, zeggen de marketeers ;).

Bedankt Marije!

Trek gekregen? Bestel nu

Comments