Pizzatijd met onze Pizza Guide!

Iedereen houdt van pizza! Mannen, vrouwen, jong en oud. Voor velen is het eten van een pizza net zo gewoon als aardappels-vlees-groente, maar dan lekkerder! Het is daarom niet meer dan logisch dat er heel veel pizza wordt besteld via Thuisbezorgd.nl. In deze post lees je de leukste facts die ons opvielen bij de pizzabestellingen van het afgelopen jaar.

De Thuisbezorgd.nl-Pizza Guide

Bekijk hier alle informatie, samengevoegd in een overzichtelijke infographic. Veel plezier met lezen/delen!

Pizza: van simpel tot uitbundig

Zoals je in de infographic kunt lezen, bestaat pizza al erg lang! Het heeft flink wat jaren geduurd tot de ronde broden van vroeger eruit gingen zien als onze geliefde pizza’s nu. In de negentiende eeuw waren pizza’s nog heel simpel. Ze werden op bakplaten gebakken en met wat tomatensaus en een beetje ansjovis of kaas bedekt. Nu, meer dan een eeuw later, zijn er pizza’s die helemaal bedolven zijn met lekkere ingrediënten. Dus of je nu als minimalist gaat voor een simpele pizza margherita, of uitbundig begint aan een pizza thaise kip met tien verschillende ingrediënten erop – er is een pizza voor iedere smaak. Misschien dat pizza’s dáárom zo populair zijn!

De favoriete pizza’s van onze klanten

Mijn persoonlijke favorieten zijn de pizza’s crudo e rucola en caprese (met een wolkje balsamico). Wat zijn jouw favorieten? De kans is groot dat het ten minste één van onderstaande pizza’s is:

5. Pizza Gyros

Een mix van twee heerlijke keukens: de Griekse en de Italiaanse. Deze pizza bestaat qua ingrediënten over het algemeen uit tomaten, kaas, ui en gyros.

4. Pizza Salami

Deze pizza kun je een echte klassieker noemen. Net als de pizza margherita is de salami pizza (ook wel bekend als salame) erg simpel en lekker. Deze lekkere pizza bevat meestal maar drie ingrediënten: tomatensaus, mozzarella en plakjes salami.

3. Pizza Shoarma

Nog eens het beste van twee werelden. Dat shoarma een lekkere topping is, blijkt maar weer. Niet voor niets staat deze pizza in de top 3 van meest bestelde pizza’s van 2016. Een pizza shoarma bestaat vaak uit tomatensaus, shoarmavlees, ui, kaas en knoflooksaus.

2. Pizza Margherita

Supersimpel en populair onder vegetariërs en kinderen. Deze Italiaanse klassieker is juist door zijn weinige ingrediënten erg smaakvol. Je proeft echt de pizza. De ingrediënten van de pizza margherita zijn tomatensaus, mozzarella en basilicum.

1. Turkse Pizza

Ja, je leest het goed: de meest bestelde pizza van 2016 is de Turkse pizza, ook wel lahmacun genoemd. Turkse pizza heeft net als een traditionele Italiaanse pizza een hele dunne bodem. De ingrediënten bestaan uit pittig gekruid gehakt, ui, verse tomaten, pepers en peterselie.

En, heb ik gelijk gehad, of zit jouw favoriete pizza niet in de top vijf? Laat het me weten in de comments!

Mannen bestellen vaker pizza dan vrouwen.

Nog meer leuke bestelweetjes

Nu ik deze top 5 heb gezien, vraag ik me af wie er nu eigenlijk het vaakst pizza bestelt. Wij hebben het voor je uitgezocht: mannen bestellen vaker pizza dan vrouwen. Onze klanten bestellen het liefst in het weekend. Om precies te zijn op zondag, om vier uur ’s middags al!

Waar worden de meeste pizza margherita’s besteld?

De Turkse pizza is hier in Nederland dan wel het populairst, maar wereldwijd is margherita een van de meest gegeten pizza’s. Wij hebben uitgezocht waar in ons land de meeste pizza margherita’s worden besteld. De uitslag zie je hieronder op de kaart. Woon jij toevallig in een van deze steden?

Hoe eet jij je pizza?

Met dit thema hebben wij ons eerder beziggehouden. In dit artikel kun je hier meer over lezen. Kort samengevat is er 73% kans dat jij jouw pizza op klassieke wijze eet: met de punt eerst. Of misschien vermijd je graag gemors door de pizza netjes met mes en vork te eten, net als 10% van de respondenten. Sommige pizzaliefhebbers zijn wel erg creatief: ze leggen twee stukken pizza op elkaar, zodat ze deze net als een sandwich kunnen opeten. Een kleine groep excentriekelingen begint bij de korst en eet zich vervolgens een weg naar het sappige uiteinde van de pizzapunt. Ben je eerder crea-bea, of toch meer een excentriekeling? Of eet jij jouw pizza op een heel andere manier?

pizza-sandwich

En wat wordt er eigenlijk bij een pizza (margherita) gedronken?

Vraag eens in je vriendengroep wat zij het liefst bij een lekkere pizza margherita drinken. Grote kans dat een groot deel met ‘cola!’ zal antwoorden. Cola en pizza zijn bijna onlosmakelijk met elkaar verbonden. Water is ook erg populair – dan kun je de pizza nog beter proeven! Anderen kunnen zich geen pizza voorstellen zonder een biertje of wijntje.

Uiteraard is wat je drinkt bij je pizza een volledig persoonlijke voorkeur. Misschien ga je liever voor citroenwater, of een lekkere ginger ale. Welk drankje maakt jouw pizza nóg lekkerder?

Funfacts

Wist je dat …

… pizzabakkers in Italië vroeger pizzaioli werden genoemd?
… de pizza margherita in 1889 door pizzaiolo Raffaele Esposito uit Napels vernoemd werd naar toenmalige koningin Margherita?
… de drie hoofdingrediënten van de pizza margherita, tomatensaus, mozzarella en basilicum, de kleuren van de Italiaanse vlag voorstellen?
… in Italië focaccia (een soort dik pitabrood) de voorloper van de pizza was?
… puristen uit Napels vinden dat de pizza’s marinara en margherita de enige echte pizza’s zijn?

Trek in meer Food Guides? Leer alles over sushi en de Indiase keuken! Inspiratie nodig? Neem dan eens kijkje in de Italiaanse keuken.

Jelena author

Vanuit het hoge Noorden ben ik (met een omleiding via München) overgevlogen naar het midden van Nederland. En zo kwam ik bij Thuisbezorgd.nl terecht! Ik ben dol op lekker eten, schrijven, lezen, drummen en Japan.

Comments