Risotto

Risotto: warm, romig en het ideale herfstgerecht

Vele wereldberoemde gerechten zijn gebaseerd op rijst. Het wordt vaak geassocieerd aan de Aziatische keuken omdat veel van deze populaire gerechten rijst bevatten, zoals sushi en wok. Maar wat we vergeten is dat we hier in Europa ook genoeg verrukkelijke rijstgerechten hebben, zoals risotto! Een verfijnde maaltijd met eindeloos veel variaties; risotto met kip, paddenstoelen, spinazie, met of zonder wijn, etc. Leer alles over de oorsprong, variaties en geheimen van dit Italiaanse gerecht. 

Er was eens…

een tijd waarin Italië een knooppunt tussen vele handelsroutes was. Hierdoor was het land een grote hutspot van verschillende culturen. Dat bracht natuurlijk vele verschillende invloeden met zich mee, zoals een nieuwigheidje van de Arabieren dat de Italianen “riso” noemden. Het lukte ze echter pas na 5 eeuwen om dit goedje zelf te telen, wegens het ongeschikte klimaat. Toen het eindelijk lukte in de regio’s van Lombardije en Piëmont, werd het al snel het hoofdingrediënt van wat we nu kennen als Italiaanse risotto.

The rice factor

Rijst is voor Noord-Italië wat pasta is voor de rest van het land. Er zit net zo veel aandacht, liefde en authenticiteit in als elk pastagerecht. Bij risotto draait het echter allemaal over het ovale, ietwat transparante graantje rijst. Dit kan natuurlijk niet elk soort rijst zijn. Er zijn bepaalde rijstsoorten die worden gebruikt door de locals: arborio, carnaroli, vialone nano, roma of baldo. Het geheim is om de korrels zacht te krijgen aan de buitenkant en wit (zoals een parel zoals de Italianen het zeggen) van binnen. Deze speciale al dente kookmethode zorgt voor een bijzondere structuur in risotto waar we allemaal dol op zijn.

risotto rice

Laat het smaken

Wat het belangrijkste ingrediënt van risotto is? De bouillon natuurlijk. Dit geeft de risotto zijn rijke smaak en zorgt voor de romige structuur. Er kan gekozen worden voor bijvoorbeeld kip-, rund- of visbouillon. Welke bouillon er gebruikt wordt, hangt heel erg af van de andere ingrediënten.

 

Trek gekregen? Bestel nu!

 

Een beetje pit

Met zo’n zachte, romige textuur, kan het lekker zin om er wat pit aan toe te voegen. Vaak vinden chefs het lekker om er een tikkeltje droge, witte wijn van goede kwaliteit in te mengen. Dit verhoogt de zuurgraad en voegt een extra smaakdimensie toe aan dit complexe gerecht.

Puntje op de i

Om al deze smaken en technieken samen te brengen, hebben we natuurlijk nog één laatste ingrediënt nodig. Een prachtige, geraspte kaas vol smaak, die het tot een heerlijk geheel doet smelten. Vaak is dit de traditionele Parmiggiano Reggiano. De kaas speelt een belangrijke rol omdat het zout toevoegt en zo de andere ingrediënten op smaak brengt.

parmesan

Voor ieder wat wils

Deze zijdeachtige rijstmelange kan worden gezien als een pizzabodem. Een leeg doek waar andere ingrediënten op kunnen schitteren. Wij hebben voor jou een aantal heerlijke combinaties op een rijtje gezet:

Risotto met kip

Een geliefde combinatie die onderhand erg populair is in heel Nederland. De zachte smaak van kip past perfect bij de volle aroma’s van de risotto. Proef het zelf, bijvoorbeeld bij Pronto Italia in Amsterdam!

Trek gekregen? Bestel nu!

 

Risotto met truffel

Truffel is natuurlijk lekker in (bijna) alle gerechten, maar vooral in risotto! Het geeft de romigheid de perfect kick en maakt het net even wat bijzonder. Fan van truffel? Bij Frederique in Amsterdam kun je er van smullen.

Risotto met bospaddenstoelen

Ook wel genaamd risotto ai funghi, is een combinatie die de sterkere aroma’s in het gerecht naar boven haalt en het een diepere smaak geeft. Bij Italiano te Wijk bij Duursteden bezorgen ze het lekker bij jou thuis.

paddenstoelen risotto

Risotto met garnalen en spinazie

Zeevruchten zijn de beste vrienden van risotto, en dan met name garnalen! De spinazie maakt er een prachtig gerecht van en is natuurlijk ook lekker gezond. Bij Vapiano hebben ze er een heerlijke combinatie van gemaakt, die je zelf kan proeven in Eindhoven, Groningen, Rotterdam, Tilburg en Utrecht.

Risotto met saffraan

De saffraan verandert dit smeuïge gerecht in een gouden goedje. De prachtige kleur en heerlijke geur zorgen voor een feestje voor de ogen én de mond. Vind deze combinatie bijvoorbeeld bij Spizzico in Weesp.

 

Trek gekregen? Bestel nu!

 

Er zijn weinig combinaties die niet heerlijk zouden uitpakken als het gaat om risotto. Daarom raden we je aan om zo veel mogelijk verschillende soorten uit te proberen, om zo jouw favoriete risotto te vinden!

Heb je toch trek in iets anders? Bekijk dan onze nieuwste restaurants of ontdek de Indiase keuken! Wie kan een verse naan, romige kip korma of knapperige samosa nou weerstaan? 🤤

Comments