yoghurtbarn

Speciaalzaken zijn hot: van popcornwinkel tot omeletterie

Een opvallende foodtrend die al enige tijd geleden begonnen is, maar in 2016 flink doorzet: de zogenaamde monowinkels of –restaurants.  Eetgelegenheden of winkels rondom één enkel thema of product dus. Denk bijvoorbeeld aan saladebars, koffiespeciaalzaken of pepernotenwinkels.

Het voordeel van het verkopen van één enkel product? Als je iets doet, doe het dan goed! Dus krijg je op deze plekken vaak de beste kwaliteit yoghurt, popcorn, pindakaas of hummus in de meest bijzondere smaken. Vooral in de hoofdstad vind je tal van aparte winkels en eetgelegenheden, al dan niet in pop-upversie. Wees er dus snel bij, want voor je het weet is de trend alweer overgewaaid!

Popcornwinkel Fol

Fol-popcorn-store-Amsterdam-03

Bron: Food retail design

Aan de Leidsestraat in Amsterdam vind je een heuse popcornwinkel: Fol. En niet zomaar popcorn, nee: gourmetpopcorn. De geur van gepofte mais komt je bij binnenkomst al tegemoet, maar hier geen ‘ordinaire smaken’ als zout of zoet. Wat dacht je van een zakje popcorn in de smaken pizza margherita, After Eight (pure chocolade met pepermuntvulling), bacon of verse aardbeien met witte chocolade? Mjam!

Duo Penotti-winkel

duo-penotti-winkel-amsterdam

Bron: Parool

Aan het Rokin in Amsterdam kun je terecht voor allerlei lekkernijen, bereid met de chocopasta van Duo Penotti (“twee kleuren in een potti”). Denk aan warme wafels met Duo Penotti, maar ook muffins, softijs, milkshakes en macarons. En voor de echte liefhebbers is er merchandise te koop in de vorm van onder andere shirts en caps.

Sir Hummus

Wederom in Amsterdam (where else?) vind je een heuse hummusbar. Bij Sir Hummus aan het Van der Helstplein kun je terecht voor overheerlijke huisgemaakte hummus, hummus en nog eens hummus. Geserveerd met een salade en warm pitabrood, weet je direct dat je nooit meer een bakje in de supermarkt koopt!

Yoghurt Barn

yoghurtbarn

Bron: Yoghurt Barn

Vers, frozen, traditioneel, dik en dun, soja of geiten, mager of hangop. Bij Yoghurt Barn eet je yoghurt in alle soorten en maten. Met de lekkerste toppings (kiwi, bastogne, kaneelsuiker!), of blended met superfoods als dadels, gojibessen en chiazaad. Yoghurt Barn heeft filialen in Utrecht, Amsterdam,  Haarlem, Den Haag en Den Bosch. Probeer vooral eens de high tea. Loei lekker!

De Pindakaaswinkel

depindakaaswinkel

Bron: De Pindakaaswinkel

De Pindakaaswinkel is de allereerste winkel die volledig in het teken staat van pindakaas. Maar liefst 10 verschillende soorten verkopen ze, waarvan één er per seizoen wisselt. Wat dacht je van venkel-rozijnpindakaas of banaan-chilipeper? Voor de mensen die niet kunnen kiezen (zoals ik) hebben ze 10 mini-potjes van 40 gram. Kun je ze gewoon allemaal proeven!

Je vindt De Pindakaaswinkel aan de Czaar Peterstraat 169 in Amsterdam.

De Pepernotenfabriek

pepernotenfabriek

Bron: Den Haag FM

Kan jij ook niet wachten tot eind augustus (!) de eerste pepernoten weer in de winkels liggen? Dan ken jij vast wel de winkels van De Pepernotenfabriek, waar de liefhebber het hele jaar door terecht kan voor deze sinterklaaslekkernij. Er zijn maar liefst 13 winkels van Groningen tot Maastricht, dus er is altijd wel een winkel bij jou in de buurt. Want ook in de lente smaakt een pepernoot gewoon goed!

Popsicle bar IJsmanschap

popsicle-bar-ijsmanschap

Bron: IJsmanschap

IJsmanschap aan de Van Spilbergenstraat in Amsterdam is Nederlands eerste popsicle bar. Handgemaakte ijsjes dus, in de heerlijkste smaken. Er zijn gelato popsicles op zuivelbasis en sorbet popicles op waterbasis. Wat dacht je bijvoorbeeld van een ijsje in de smaak champagne-framboos? Of Vietnamese iced coffee? Persoonlijk zou ik wel een keer naar Amsterdam willen afreizen om het ijs van Marsala-wijn en vijgen te proeven!

Macaronwinkel Poptasi

Poptasi, de eerste macaronwinkel in Nederland, vind je aan de Gerard Doustraat in Amsterdam. Gelukkig verkopen ze hun macarons ook online. Deze twee luchtige ronde amandelkoekjes met een vulling ertussen zijn en blijven een ware smaaksensatie. Mijn favorieten? De Limoncello di Fiorito en Baileys. In Frankrijk proefde ik een keer een hartige macaron (met geitenkaas) en was meteen verkocht. Wie o wie duikt er in dit gat in de markt? Ik heb ze tot nu toe nog niet kunnen vinden in Nederland!

Theewinkels: bubble tea

yoyo-tea-markthal

Bron: Markthal

Een hit in Azië en ook in Nederland zie je het steeds vaker op straat: hippe meiden met grote bekers bubble tea. Bubble tea is een mix van thee, melk, vruchtensiroop en tapiocaballetjes. Die laatste worden gemaakt van cassave, smaken eigenlijk naar niets en hebben de structuur van gummiberen.

Een keertje proberen? Ga dan eens naar YoYo in de Markthal in Rotterdam, aan de Wagenstraat in Den Haag, de Zeedijk in Amsterdam, of naar 8tea5 in de passage in Den Haag of in Arnhem.

Omeletterie Omelegg

omelegg-1

Bron: Amsterdam Curated

Omelegg is de eerste omeletterie van Nederland. Midden in de Pijp (Ferdinand Bolstraat) in Amsterdam kun je hier terecht voor ontelbaar veel soorten omeletten. Wat denk je van een Greek wedding (met feta, uien, tomaten en oregano)? Of wil je toch liever een Viking fisherman (met gerookte zalm, bieslook en crème fraiche)? En vraag ook naar de omelet van de week, met verrassingen als Tuna Melt of Bolognese.

Bij de omeletterie hoef je niet in discussie te gaan over wat er eerst was: de kip of het ei. Het ei natuurlijk!

Thull’s Pickles & Stock

potjes-thulls-1a

Bron: Thull’s Pickles & Stock

Een winkel vol potten ingemaakte groente, sauzen, zuren en jam. Bij Thull’s kijk je je ogen uit. Mooie strak vormgegeven potjes met chili-jam, mosterd met gember, ingemaakte citroen of wijngelei. Alle levensmiddelen bij Thull’s zijn ingemaakt, gefermenteerd, gerookt of gedroogd.

Bij het inmaken van voedsel gaat het erom dat er geen bacteriën in het voedsel aanwezig zijn zodat deze zich niet verder kunnen ontwikkelen. Bij fermenteren daarentegen wordt er juist gebruikgemaakt van bacteriën, schimmels en gisten. Denk bijvoorbeeld aan yoghurt of zuurkool. Duurzame manieren dus van het conserveren van seizoensgebonden producten. En lekker!

Je vindt de winkel aan de Pretoriusstraat in Amsterdam.

Anne-Marie / My Happy Kitchen

Dit artikel is geschreven door gastblogger Anne-Marie van foodblog My Happy Kitchen. Hierop deelt ze haar passie voor koken en eten. Je vindt er lekkere recepten, handige tips en reviews van restaurants en producten uit de supermarkt. Ze is dol op alles wat nieuw is en tegelijkertijd gefascineerd door de geschiedenis van ons eten. Haar kookstijl? Zoveel mogelijk zonder pakjes en zakjes, maar altijd mét room, boter, suiker en kaas! Gezond eten is voor haar gevarieerd eten, en dat kan volgens haar ook zonder pizzabodem van bloemkool of tarwegrasshakes. 

Mis jij nog een leuke speciaalzaak in Nederland? Laat het ons weten en reageer hieronder! (Bestel intussen bij andere, speciale bezorgrestaurants via Thuisbezorgd.nl!)

Gastblogger author

Ben jij een echte foodie en lijkt het je ook leuk om een gastartikel voor ons te schrijven? Neem dan contact met ons op.

Comments