sushi maki - kleiner

Word sushi-expert met onze handige Sushi Guide!

Weet jij welke soorten sushi er allemaal zijn? En hoe je sushi hoort te eten? In onze handige Sushi Guide lees je alles wat je wilt weten over jouw favoriete Japanse delicatesse. Zo is de menukaart geen ‘Japans’ meer voor je en weet je als echte sushi-expert precies wat je moet bestellen! You’re welcome.

160118_Sushi_Infografik-NL

Sushisoorten

Maki (opgerolde sushi)

Sake maki - kleiner

De klassieke sushi waar je het eerst aan denkt: bij deze soort worden de verschillende vullingen, zoals zalm en avocado, op een laag van rijst in een norivel geplaatst en vervolgens opgerold. Zo blijven de rijst en nori mooi in het midden liggen rond de vulling.

Hosomaki (dunne rol)

hosomaki-sushi

Deze rijstrol lijkt op de klassieke maki, maar het verschil is dat de hosomaki met één of twee ingrediënten uit slechts een half norivel gemaakt wordt.

Futomaki (dikke rol)

sushi-futomaki

Futomaki bestaat uit meer dan twee vullingen en wordt met een heel norivel gemaakt.

Nigiri (geplette sushi)

nigiri-sushi

Nigiri betekent letterlijk ‘rijstballetje’. Deze sushisoort wordt belegd met vis, zeevruchten of omelet.

Een echte sushimaster worden? Leer dan hoe je sushi met stokjes eet!

Uramaki / California roll / Inside out roll (van binnenuit gerold)

california roll-sushi

Bij uramaki (inside out roll) wordt de rijst aan de buitenkant van het norivel geplakt en met sesamzaad en kuit (viseitjes) versierd. Een bekend soort van uramaki is de California roll.

Temaki (met de hand gemaakt)

handroll-temaki-sushi

Temaki betekent ‘handgemaakt’ in het japans. Het belangrijkste kenmerk van deze soort is de vorm van een ijshoorntje. Nori, rijst en andere ingrediënten worden met de hand tot een puntzakje gerold.

Chirashi (gestrooide sushi)

chirashi-sushi

Chirashi is een sushisoort die heel eenvoudig te bereiden is: alles wat je nodig hebt is een kom met rijst waarin je verschillende soorten vis, omelet, schaal- en schelpdieren of andere ingrediënten legt. Er is geen echt recept voor chirashi en wat je er allemaal in doet is afhankelijk van wat jij lekker vindt.

Gunkan (slagschiprol)

gunkan-sushi-2

Gunkan betekent ‘schip’ of ‘slagschip’. De kleine rol wordt gemaakt met norivellen. In de bladen bevindt zich een bodem van rijst, waarop de vulling wordt gelegd. De vulling bestaat meestal uit kuit (viseitjes), bijvoorbeeld van zalm.

Inari (vossensushi)

inari-2

Inari zijn rijkelijk gevulde, gefrituurde tofupasteitjes met rijst, groenten en andere ingrediënten. Ze staan ook wel bekend als ‘vossensushi’, want de pasteitjes schijnen het favoriete voedsel te zijn van vossen. Japanners geloven dat zij de boodschappers zijn van de god Inari.

Sashimi

sashimi-2

We kunnen stellen dat sashimi niet echt sushi is, omdat er geen rijst aan te pas komt. En dat is ook zo, want sashimi is ‘gewoon’ een manier van het bereiden van rauwe vis. De vis wordt in flinterdunne plakjes gesneden met een scherp mes en wordt vervolgens gegeten met wasabi en sojasaus. Je vindt sashimi tegenwoordig in bijna elk sushimenu, en daarom besteden we ook aandacht aan dit bijzondere, Japanse gerecht in onze Sushi Guide.

Bestel sushi via Thuisbezorgd.nl!

Trek gekregen? Bestel jouw favoriete sushi direct online via Thuisbezorgd.nl! Woon je in Amsterdam? Dan heb je geluk, want het best beoordeelde sushirestaurant van 2015 vind je hier! Bestel direct via Thuisbezorgd.nl bij Zensai Sushi! Nog meer goede sushi restaurants vinden? Dit zijn de beste uit Amsterdam, Den Haag en Rotterdam op een rij gezet. Inspiratie nodig? Neem dan eens kijkje in de Japanse keuken.

Aukeline author

In Flevoland liggen mijn wortels, maar Utrecht heeft mijn hart gestolen. Verder is gezond én lekker eten voor mij de ultieme combinatie en houd ik van sushi, sporten, winkelen en schrijven. Als ik vakantie heb, lig ik het liefst te relaxen in een tropisch oord.

Comments