SRV wagen

Toen en nu: van SRV-wagen tot Thuisbezorgd.nl

Het lijkt een van de verworven gemakken van de moderne tijd: dat je waar en wanneer je wilt alles kunt bestellen en laten bezorgen waar je op dat moment trek in hebt. Van je boodschappen tot je avondeten, van de croissantjes voor je ontbijt tot het vlees voor de barbecue. Maar wist je dat er vroeger ook al werd thuisbezorgd door de bakker, slager, groente- of melkboer? Zelfs de supermarkt kwam bij je voor rijden!

SRV wagen

Bron: Rijnmond.nl

De SRV-wagen

De supermarkt kwam weliswaar niet op afroep, maar een bezoekje aan de rijdende supermarkt – de SRV-wagen – scheelde de huisvrouw van toen behoorlijk wat tijd. Bovendien had begin jaren 60 nog maar één op de tien gezinnen een koelkast in huis. Omdat je niets koel kon houden, moesten huishoudens dus wel vaker verse boodschappen doen.

Interieur srv wagen

Bron: Rijnmond.nl

De SRV-wagen was een heuse rijdende supermarkt. Vanaf 1966 reden deze wagens – op initiatief van de latere Philips-topman Cor Boonstra – door heel Nederland. SRV stond voor ‘Samen Rationeel Verkopen’.

De SRV-formule werd in 1995 opgeheven en overgenomen door S&K – Service Kruidenier. De rijdende supermarkt zie je nu alleen nog in kleinere dorpen. Rijden er vandaag de dag nog zo’n 200 winkels rond, in de hoogtijdagen (midden jaren 70) waren dat er maar liefst 4500!

Het liedje uit de onderstaande commercial werd gemaakt door het Cocktail Trio en kan je oma of moeder nog vast meezingen: ‘Leve de man van de SRV van je hiep, hiep, hiep, hoeree!’

Brood van de bakker

Vanaf de jaren 60 kwam de bakker met de bakfiets langs om de bestellingen te bezorgen. Een zwaar leven, want ’s nachts werd het brood gebakken, ’s morgens bezorgd en ’s middags was het tijd voor koek en banket. Het aanbod? Wit en bruin tarwebrood, roggebrood en beschuit.

Het brood was ongesneden. Zo bleef het meteen een stuk langer vers. Ook werd er – eveneens voor de houdbaarheid – vaak extra vet aan het brood toegevoegd.

elektrische broodkar

Bron: Rijnmond.nl

De bakfiets werd later ingeruild voor een bakkerswagen, en ook het aanbod werd steeds meer uitgebreid.

Melkboer

De melkboer, ook wel melkman of melkslijter genoemd, kwam langs de deur met melk en andere zuivelproducten. Soms zelfs dagelijks, omdat koel houden voor veel mensen niet mogelijk was. Soms had de melkboer een ‘loper’, een sleutel die op de meeste deuren paste, zodat de melk binnen kon worden gezet. In een klaargezette pan op het fornuis, en later ook in glazen melkflessen.

melkboer pan

Bron: Nationaal archief

Toen de melkboer eind jaren 60 concurrentie begon te krijgen van de supermarkten, breidden sommigen hun handel uit met kruidenierswaren. Hieruit ontstonden ook de eerste rijdende winkels (SRV-wagens). Een van de eerste supermarkten in Nederland werd overigens geopend door een melkboer: Dirk van den Broek opende in 1953 zijn gelijknamige supermarkt in Amsterdam!

melkboer2

Bron: Zuivelmuseum.nl

Aardappelen, bloemen, vis en vlees

Een mud (ongeveer 70 kg) aardappelen sleep je niet snel mee naar huis uit de supermarkt, maar werd vroeger gewoon bezorgd. Bewaren in de koele kelder, dan kon je weer even vooruit. En ook voor een bos bloemen of een verse haring hoefde je de deur niet uit.

slagersjongens

Bron: Buurtwinkels.amsterdammuseum.nl

Liever een stukje vlees? De slager stuurde zijn slagersjongens op pad om bij de mensen de bestellingen op te nemen. Na de slacht brachten deze jongens op de fiets de karbonades en  biefstukken weer bij de mensen thuis.

Hallo 2016: eten bestellen via Thuisbezorgd.nl!

Ondanks alle moderne gemakken en huishoudelijke apparaten is de huisvrouw of –man van nu nog steeds behoorlijk wat tijd kwijt aan huishouden, koken en boodschappen doen. Maar gelukkig hebben we tegenwoordig Thuisbezorgd.nl!

In 2016 ken je inmiddels het gemak van online eten bestellen via de website of app – daar zijn we wel aan gewend geraakt. We zouden Thuisbezorgd.nl niet zijn, als wij ook verder gaan met innoveren: met onze nieuwe features kun je namelijk nóg makkelijker jouw pizza of sushi bestellen.

thuisbezorgd-bezorging-fiets

Wist je dat …

  • … je steeds vaker in je eigen buurt gezond eten kunt bestellen? Er sluiten dagelijks restaurants bij Thuisbezorgd.nl aan, waarbij je ook gezonde gerechten kunt bestellen.
  • … je onze eigen bezorgers aan de deur kunt krijgen? Dankzij onze eigen bezorgdienst zijn er hele hippe restaurants in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht aangesloten, die zelf geen bezorgservice hadden.
  • … al onze bezorgers op een elektrische fiets bezorgen? Ze zijn razendsnel, efficiënt en goed voor het milieu.
  • … je sinds juli 2016 eten kunt bestellen als James Bond? Met de Samsung Gear S2-smartwatch kun je door onze Meal of Fortune-app verrast worden met een maaltijd.
  • … via de afstandsbediening van je tv eten kunt bestellen? Als je tijdens je Netflix-serie trek krijgt, dan kun je je favoriete pizza bestellen met de Samsung Smart TV-app van Thuisbezorgd.nl.

Dit artikel is geschreven door gastblogger Anne-Marie van foodblog My Happy Kitchen en Aukeline van Thuisbezorgd.nl. 

Anne-Marie / My Happy Kitchen

Gastblogger Anne-Marie van foodblog My Happy Kitchen deelt op haar blog haar passie voor koken en eten. Je vindt er lekkere recepten, handige tips en reviews van restaurants en producten uit de supermarkt. Ze is dol op alles wat nieuw is en tegelijkertijd gefascineerd door de geschiedenis van ons eten. Haar kookstijl? Zoveel mogelijk zonder pakjes en zakjes, maar altijd mét room, boter, suiker en kaas! Gezond eten is voor haar gevarieerd eten, en dat kan volgens haar ook zonder pizzabodem van bloemkool of tarwegrasshakes. 

Gastblogger author

Ben jij een echte foodie en lijkt het je ook leuk om een gastartikel voor ons te schrijven? Neem dan contact met ons op.

Comments