Sambal

Top 10 meest bestelde sauzen

Je hebt op ons blog al eerder kunnen lezen over de top 20 meest bestelde snacks van 2014. Uiteraard bestellen veel mensen ook een lekkere saus bij hun snack. En daardoor kijken wij uit naar de 10 meest bestelde sauzen van 2014! Als je een frikandel met mayonaise bestelt, dan telt dit als een keer mayonaise. De saus hoeft dus niet los besteld te zijn. Ook voor dit onderzoek hebben we miljoenen orders met saus geanalyseerd om tot deze conclusie te komen.

Top 10 populairste sauzen van 2014

Om tot een top 10 van de populairste sauzen te komen, hebben we er in totaal 14 geanalyseerd. De vier sauzen die net buiten de boot gevallen zijn, hebben ieder een aandeel van minder dan 0,8%. Hierdoor komen deze net niet in de top 10. De vier sauzen die het niet gehaald hebben, zijn: curry, appelmoes, chili- en cocktailsaus. Dan is het nu tijd om af te tellen naar de winnaar van de meest bestelde saus in 2014!

Whiskeysaus10. Whiskysaus

De whiskysaus is net met 0,04% binnen de top 10 gevallen met in totaal 0,84% van alle bestelde sauzen in 2014. De cocktailsaus is op de elfde plaats gekomen, en die twee liggen dus erg dicht bij elkaar. Het verschil tussen de twee sauzen is dat in whiskysaus minder dan 1% whisky zit en bij cocktailsaus minder dan 1% sherry.

 

Ketchup9. Ketchup

Zoals je ziet, is de ketchup op de negende plaats geëindigd. En dat vinden wij als echte ketchupfans natuurlijk erg jammer! Onze verwachting was toch wel dat hij minimaal in de top 5 zou belanden. Het aandeel van deze lekkere, rode saus is net iets groter dan de whiskysaus met 0,87%.

 

Joppie Saus8. Joppie

Joppiesaus is iets populairder dan ketchup. Dat hadden we niet verwacht! Deze saus wordt vaak gecombineerd met een patatje en soms met een burger. Het aandeel van de sausverkoop in Nederland is in 2014 1,94% geworden. De smaak ‘Patatje Joppie’ won in 2010 de ‘Maak de Smaak’-competitie van chipsfabrikant Lay’s. Sindsdien is de saus nog populairder geworden.

Tzatziki7. Tzatziki

De Griekse tzatziki is op de zevende plaats geëindigd met 2,83%. Bij Thuisbezorgd.nl wordt de tzatziki voornamelijk los besteld bij een gyrosmaaltijd. Daarnaast is het natuurlijk ook goed te combineren met een lekker stokbroodje!

 

Sambal6. Sambal

Veel mensen zijn gek op sambal, want deze pittige saus wordt er vaak los bijbesteld. Soms zit het ook standaard bij een gerecht, maar meestal moet je deze er los bijbestellen. Sambal staat op de zesde positie met 6,25% van alle sauzen.

 

Patatje Oorlog5. Oorlog

Het patatje oorlog is net in de top 5 terechtgekomen. Oorlogsaus (pindasaus, mayonaise en uitjes) wordt voornamelijk alleen in combinatie met patat gegeten. Er is bijna geen mogelijkheid om de saus nog ergens los bij te bestellen, wat misschien een goede tip is voor alle snackbareigenaren. Bij 7,38% van alle sausverkopen wordt er gekozen voor de oorlogsaus, oftewel: patatje oorlog.

 

Pindasaus4. Pindasaus

Wat jammer voor alle pindasausliefhebbers onder ons! De pindasaus is net buiten de top 3 meest bestelde sauzen gevallen. Maar niet getreurd: de saus heeft toch maar liefst een aandeel van 11,82%. Pindasaus wordt bij bijna elke snack wel gecombineerd, wat zorgt voor een stevige nummer-vier-positie.

 

Top 3 meest bestelde sauzen in Nederland

Het zit erop: de nummers 10 tot en met 4 hebben we gehad. Dat betekent dat het tijd is geworden om de drie populairste sauzen van Nederland in 2014 bekend te maken. De nummers 4, 3 en 2 liggen redelijk dicht bij elkaar, maar er is één duidelijke winnaar. Bekijk het lijstje hieronder!

Mayonaise3. Mayonaise

Op het kantoor van Thuisbezorgd.nl was de verwachting dat de mayonaise de duidelijke winnaar zou worden. Helaas is hij toch op de derde plaats gekomen. Wij denken dat dit komt doordat de meeste mensen de mayonaise standaard in de koelkast hebben liggen, wat niet geldt voor de nummers één en twee. De mayonaise heeft in 2014 een aandeel van 13,37%.

 

Frikandel2. Speciaal

Uiteraard is een patatje of frikandel speciaal zeer populair onder de Nederlanders, wat deze saus op de tweede positie brengt. Met een aandeel van maar liefst 16,6% heeft deze bijna 3% meer dan de mayonaise. Helaas konden we niet achterhalen of alle snacks speciaal met curry of ketchup werden gemaakt. Het meest gebruikelijk is dat curry gebruikt wordt als de saus, omdat deze een pittige smaak geeft aan de romige mayonaise en een goede combinatie is met de uitjes.

Knoflooksaus1. Knoflooksaus

De knoflooksaus is de duidelijke winnaar met maar liefst 36,52%! Knoflooksaus wordt natuurlijk niet alleen bij patat en snacks verkocht, maar ook bij alle grillgerechten, zoals shoarma, spareribs, kebab en nog veel meer. Daarnaast hebben weinig mensen verse knoflooksaus in huis. En dan bestel je deze saus al snel bij je patat of andere maaltijden via Thuisbezorgd.nl!

 

Meest bestelde sauzen per stad

Net als bij de top 20 snacks 2014, hebben we ook hier gekeken in welke stad de meeste saus besteld werd dit afgelopen jaar. En waar veel snacks worden besteld, wordt natuurlijk ook veel saus besteld! Het zijn dezelfde steden, maar toch in een iets andere volgorde. Hieronder zie je in welke stad de meeste saus wordt besteld!

 1  Rotterdam  6,13%
 2  Amsterdam  5,89%
 3  Den Haag  5,36%
 4  Utrecht  3,79%
 5  Leeuwarden  3,25%
 6  Groningen  2,80%
 7  Enschede  2,37%
 8  Leiden  2,06%
 9  Tilburg  1,92%
 10  Arnhem  1,74%

Zoals je ziet, zijn er niet echt grote verrassingen in de top 10 meest bestelde sauzen per stad. Wat wel interessant is, zijn de plaatsen die na de grootste steden van Nederland komen. Zo hadden we verwacht dat Den Bosch, Maastricht en Eindhoven op plaats 8, 9 en 10 zouden eindigen, maar hier bleken Leiden, Tilburg en Arnhem te staan.

Bekijk ook eens onze meest bestelde snacks!

Inmiddels hebben we de verkopen van snacks en sauzen bekeken, en is het binnenkort tijd om de desserts te onderzoeken. Ben je hier ook nieuwsgierig naar? Houd dan ons blog in de gaten! Ken je nog een andere saus waarvan jij de verkopen wilt weten? Laat het ons dan weten via een reactie!

Team Thuisbezorgd.nl author

Op het Thuisbezorgd.nl blog vind je alles over de laatste foodtrends in Nederland. Daarnaast kan je bij ons terecht voor leuke eetweetjes, informatie over nieuws en acties van Thuisbezorgd.nl.

Comments