Nederland vs. de wereld: traditionele gerechten

Niet alleen liefde gaat door de maag. Ook vreugde, ernst en verdriet. Eten brengt mensen dichter bij elkaar en is daarmee een onmisbaar onderdeel bij het vieren en bijwonen van de belangrijke en plechtige gebeurtenissen in ons leven, zoals geboortes, bruiloften en begrafenissen.

Wat voor traditionele gerechten serveren wij bij belangrijke ceremonieën en hoe verschillen deze gerechten met die van de rest van de wereld?

Iedereen houdt van zoet

Voordat we beginnen met de verschillen, wil ik jullie wijzen op de grootste overeenkomst tussen ceremoniële en traditionele gerechten van over de hele wereld:

Bij geboortes, bruiloften en begrafenissen nemen zoete gerechten een belangrijke plaats in. Waarschijnlijk omdat suiker en honing vroeger erg duur waren. Zoete gerechten kon men dus alleen bij speciale gelegenheden eten.

Zoete gerechten zijn erg populair bij speciale gelegenheden

De symbolische betekenis van traditionele gerechten

Ook heeft een groot deel van de traditionele en culturele gerechten een symbolische betekenis. Sommige gerechten brengen geluk, anderen staan voor vruchtbaarheid of gezondheid.

Nederland: beschuit met muisjes

Vroeger waren muisjes roze voor meisjes en wit voor jongens. Ook dacht men dat anijs goed was voor de melkproductie en zou hierdoor de baarmoeder sneller kleiner worden. Daarnaast joeg het ook nog eens de boze geesten weg. Het ideale gebak om een geboorte te vieren!

Beschuit met muisjes - blog.thuisbezorgd.nl

China: rode eieren, pekingeend

Omdat de kleur rood geluk brengt wordt er op bruiloften in China pekingeend geserveerd. Ook worden er op kraamfeesten rode eieren aan de gasten meegegeven. Deze eieren staan voor geluk en de vernieuwing van het leven.

Varkenspoten, eieren en gember in azijn - China

Foto: sunflower-recipes.blogspot.nl

Brazilië: bem casados

In Brazilië worden ‘bem casados’ koekjes gereserveerd bij bruiloften. Bem casados betekent ‘gelukkig getrouwd’. Een passende naam, aangezien de koekjes uit twee gebakjes bestaan die met een lekkere romige karamelsaus aan elkaar geplakt zitten. 🙂

Bem Casado - Brazilië

Foto: bem casados – thecookieshopinenglish.wordpress.com

Joods: seudat havra’ah

In Joodse gemeenschappen wordt bij uitvaarten ‘seudat havra’ah’ geserveerd. Dit traditionele gerecht bestaat uit ronde ingrediënten zoals bagels, linzen en eieren. De ronde vorm symboliseert de cirkel van het leven.

Joodse uitvaart - Seudat Havra-ah - Bagels

Foto: Bagels – cateringtotradition.com

Huidige ceremoniële handelingen

Bruidstaart

Iedereen kent wel de bekende bruidstaart. Een welkome gast op bruiloften! Traditioneel gezien snijdt het bruidspaar samen de taart aan. Dit symboliseert de eerste handeling die het bruidspaar samen doet.

In de oudheid was het de bedoeling dat men een brood boven het hoofd van de bruid brak. Dit bracht geluk voor het paar. Gezien de moeite die heden ten dage in bruidskapsels wordt gestoken, snap ik dat deze traditie niet meer wordt gevolgd. 😉

In onder andere het Engeland van de middeleeuwen had je een hele hoge stapel cakejes. Vervolgens moest het bruidspaar zich hierover buigen en elkaar kussen. Als de toren niet omviel werd het een welvarend huwelijk. (Deze torens zullen er wel uitgezien hebben als de Franse croquembouche en de Noorse kransekake.)

Bruitstaart snijden

Proost!

Een veelvoorkomend gebruik bij zowel festiviteiten als begrafenissen is het proosten. Het is niet duidelijk waar het gebruik precies vandaan komt. Een mogelijke reden is dat men vroeger in oorlogstijden bang was om vergiftigd te worden. Door tijdens het toasten flink hard met je mede-drinkers te klinken, zorgde je ervoor dat er wat van jouw drinken in de bekers van de anderen terecht kwam. Dat is nu gelukkig niet meer nodig!… Toch?…

China: plakkerige rijstbalsoep – Tang Yuan

In China voeren bruid en bruidegom elkaar een soep met plakkerige rijstballetjes erin (tan yuan). Deze rijstballetjes moeten ze vervolgens doorslikken zonder te kauwen, want dat brengt geluk en symboliseert een zoet en ‘heel’  (compleet) huwelijk. Het helpt natuurlijk niet dat ze heel plakkerig zijn… Het zal een leuk gezicht zijn, bruid en bruidegom die proberen om de balletjes door te slikken, hahaha!

Tang Yuan - China

Foto: tang yuan – breadetbutter.wordpress.com

Zuid-Korea: bekogeld met tamme kastanjes en dadels

In Zuid-Korea wordt het kersverse bruidspaar ‘bekogeld’ met tamme kastanjes en dadels. De bruid probeert ze vervolgens in haar rok te vangen. Het aantal kastanjes en dadels die ze vangt voorspellen hoeveel kinderen ze zal krijgen.

Nederland vs. de wereld?

Ieder land, cultuur en geloof heeft zijn eigen ceremonies en traditionele gerechten. Wat is het verschil tussen Nederlandse traditionele gerechten en die van andere landen en culturen?

Geboorte

Met zijn beschuit met muisjes is Nederland uniek. In diverse andere landen wordt een geboorte met speciale (hartige) gerechten gevierd, of – zoals in het Verenigd Koninkrijk – met een flinke dosis alcohol (voor de vader).

Wetting the babys head

In een aantal landen – zoals Japan en India –  wordt niet de geboorte, maar de eerste maaltijd van het kind gevierd. In Japan gebeurt dit met een ceremoniële maaltijd (Okuizome), die bestaat uit verschillende symbolische gerechten. De baby is vaak te jong om het echt op te kunnen eten.

Okuizome - Japan

Foto: Door rhosoi op flickr.com

Bruiloft

In Nederland wordt over het algemeen de westerse variant van de bruiloft gevierd, met een diner of buffet, en een bruidstaart. Er zijn ook landen die geen bruidstaart eten, maar hun eigen traditionele voedsel serveren.

In China gaat het om symbolische gerechten in grote hoeveelheden die overvloed aanduiden; in Zuid-Amerika wordt Ceviche geserveerd, een salade van rauwe vis of garnalen voor een zomers gevoel, en in Zuid-Korea gaan ze voor de bulgolgi, een heerlijk gerecht gemaakt van onder andere in sojasaus gemarineerde steak, lente uitjes en sesamzaad.

Bulgolgi - Zuid-Korea

Foto: bulgolgi – weddingdetails.com

Uitvaart

In Nederland nemen we bij een uitvaart vaak genoegen met een kadetje, koffie en een plakje cake. Iemand uit Mexico zou hier raar van opkijken. Daar eet men alledaags eten, heel lekker en in grote hoeveelheden klaargemaakt, zoals bijvoorbeeld een pittige stoofpot met groene pepers.

Mexico stoofpot van groene pepertjes

Foto: Green chile stew – ilovenewmexicoblog.com

En terwijl de uitvaarten in Nederland over het algemeen nogal stijfjes zijn, zijn zij in Ierland juist erg uitbundig. Bij Ierse uitvaarten wordt veel gedronken, gerookt en gegeten.

Wist je dat…

…ze in Indonesië een gerecht hebben dat op alle belangrijke gebeurtenissen en ceremonies wordt geserveerd? Het gerecht heet Tumpeng en ziet er heerlijk uit!

Tumpeng - Indonesië

Foto: Tumpeng – streetfood.co.id

Wil je meer weten over wereldgerechten voor speciale gelegenheden, neem dan een kijkje in onze posts over traditionele gerechten bij kraamfeesten, bruiloften en uitvaarten.

Zijn er niet-Nederlandse gerechten of tradities die jij graag wel zou overnemen? Laat het ons weten in de comments!

Team Thuisbezorgd.nl author

Op het Thuisbezorgd.nl blog vind je alles over de laatste foodtrends in Nederland. Daarnaast kan je bij ons terecht voor leuke eetweetjes, informatie over nieuws en acties van Thuisbezorgd.nl.

Comments