Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Pakora

Pakora
Pakora

Pakora

Pakora is een Indiaas gerecht bestaande uit gefrituurde stukjes groente, vlees of vis in een krokant jasje. Het beslag is gemaakt van kikkererwtenmeel. Pakora’s worden warm gegeten bij een kopje thee, vaak met een tomatensaus of groene chutney erbij om in te dippen.

Wat is pakora?

Pakora (spreek uit ‘pak-korra’ met een rollende ‘r’ die bijna een ‘l’ lijkt) is een Indiaas gerecht bestaande uit gefrituurde stukjes groente of vis in een krokant jasje. Het beslag is gemaakt van kikkererwtenmeel. Pakora’s worden warm gegeten bij een kopje thee, vaak met een tomatensaus of groene chutney erbij om in te dippen.

Er bestaan zowel in India als daarbuiten vele soorten pakora, waaronder palak pakora met spinazie, pakora met ui, kool, bloemkool, tomaat of paprika, en vlees, vis- of garnalenpakora. Ook onverwachtere zaken, zoals paneer (verse kaas), plakjes ei en hele belegde boterhammen, worden in India wel door het kikkererwtenbeslag gehaald en gefrituurd.

Wist je dat...

In India eet men pakora’s graag in de winter of tijdens het regenseizoen. Ook breekt men tijdens de ramadan graag het dagelijkse vasten met een pakora of samosa. Het gerecht is zowel in het noorden als in het zuiden van het land geliefd, al heet het gerecht in het zuiden bhaji en niet pakora. Bhaji’s zijn overigens vaak zonder specerijen klaargemaakt en pakora’s mét.

East vs. West

In India eet men ze het liefst als snack of als ontbijt, terwijl we pakora’s in Nederland eigenlijk zonder uitzondering als voorgerecht serveren.

Bereiding van pakora

Een mengsel van kikkererwtenmeel, rijstmeel, korianderpoeder, komijnzaad en zout wordt met water tot een beslag geroerd, eventueel met korianderblad erdoor. Hier wordt een fijngesneden groente, stukjes vis of vlees in gedoopt tot ze rondom bedekt zijn met beslag. De pakora’s wordt vervolgens in niet al te hete olie gefrituurd tot de beignets goudbruin zijn. Het is belangrijk dat de olie de juiste temperatuur heeft: te laag en de beignets worden vettig, te hoog en ze zijn vanbuiten bruin voordat de binnenkant gaar is. De pakora’s worden doorgaans geserveerd met chutney of bestrooid met het specerijenmengsel chaat masala.

Probeer ook eens

Pakora’s lijken erg op Japanse tempura – al is de Japanse variant gemaakt met een lichter beslag.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Pakora bij jou in de buurt?

Voer je postcode in