Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Teppanyaki

Teppanyaki
Teppanyaki

Teppanyaki

Teppanyaki is een moderne Japanse manier van koken waarbij ingrediënten als vlees, vis en groenten op een hete grillplaat worden bereid. In restaurants staat de chef hierbij direct voor zijn klanten, die aan een soort bar rondom de grillplaat zitten.

Wat is teppanyaki?

Teppanyaki (spreek uit ‘tep-pan-jak-kie’) is een moderne Japanse manier van koken: ingrediënten als vlees, vis en groenten worden op een hete grillplaat klaargemaakt. In restaurants staat de chef hierbij direct voor zijn klanten, die aan een soort bar rondom de grillplaat zitten. Teppanyaki betekent letterlijk ‘grillen op een ijzeren plaat’.

Men vermoedt dat de Japanners hun eten al zo’n tweehonderd jaar thuis op de teppanyaki-manier – op een kleine grill – bereiden. Teppanyaki maakte de stap naar restaurants pas honderd jaar later en veranderde langzaam van eenvoudig grillwerk naar een heus staaltje kookkunst.

In de jaren zestig nam Hiroaki ‘Rocky’ Aoki, de zogenaamde vader van de teppanyaki, het concept mee naar Amerika. Zijn restaurantje met vier tafeltjes in New York groeide uit tot een wereldwijde keten van meer dan zeventig restaurants, Benihana geheten. Benihana heeft geen restaurants in Nederland, maar wel eentje op Aruba.

East vs. West

Op een Japanse teppanyaki-grillplaat vind je eerder specifieke gerechten zoals noedels (yakisoba), okonomiyaki en hoge kwaliteit Kobe-rundvlees. Op de westerse grillplaat liggen naast rundvlees eerder garnalen, kip en groenten.

Eet je teppanyaki in een restaurant buiten Japan, dan krijg je er soms een hele show bij. Teppanyaki-chefs gooien graag met eieren, mikken stukjes vlees in de open mond van een serveerster of flamberen de ingrediënten met fikse vlammen.

In Nederland is de teppanyaki voor thuis een vaak geziene variant op de steengrill en het gourmetpannetje. Slagers en supermarkten verkopen teppanyaki-schotels waarmee je thuis gezellig met deze kookmethode aan de slag kunt.

Wist je dat...

Japanse chefs bereiden hele maaltijden op de grillplaat. Zo kunnen miso soep en rijst in pannetjes worden gekookt en groenten in speciale hittebestendige plastic zakjes worden gestoomd.

Bereiding van teppanyaki

Vlees, vis, zeevruchten en groenten worden schoongemaakt, voorgesneden en klaargezet. De chef bereidt vervolgens op de grillplaat voor het oog van zijn klanten de gewenste gerechten: gegrilde biefstuk bijvoorbeeld, een gemengde schotel met vlees of vis, en groentegerechten.

Doordat de grillplaat zo ontzettend heet is, soms wel 400 °C, worden de teppanyaki-ingrediënten meteen dichtgeschroeid. Het eten wordt slechts lichtjes op smaak gebracht, met shoyu (sojasaus), azijn, zout en peper, en soms knoflook, waardoor de smaak van het ingrediënt zelf erdoorheen schijnt. Een goede teppanyaki staat of valt dan ook met de kwaliteit en versheid van de ingrediënten.

De term teppanyaki kan, bijvoorbeeld bij afhaalrestaurants, er ook op wijzen dat het eten in teppanyaki-stijl, dus op de grillplaat, is klaargemaakt. Jammer genoeg komt er, wanneer je een teppanyaki-lamskoteletje bestelt, geen Japanse chef mee om het gerecht bij jou thuis in de keuken klaar te maken!

How to eat

Eet de teppanyaki met chopsticks en eet elke hap in zijn geheel – bijt er geen stukjes vanaf. Leg de eetstokjes tussen de happen door, of wanneer je met een tafelgenoot praat, terug op het steuntje, de hashioki. Het is onbeleefd ze in je hand te houden wanneer je praat. Ermee wijzen mag al helemaal niet.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Teppanyaki bij jou in de buurt?

Voer je postcode in