Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Yakiniku

Yakiniku

Yakiniku

Het Japanse zomergerecht yakiniku betekent letterlijk gegrild (yaki) vlees (niku). Het wordt bereid op een barbecue die midden op tafel staat en geserveerd met een speciale yakinikusaus. De term wordt ook gebruikt voor gegrild vlees in de algemene zin.

Wat is yakiniku?

Het Japanse zomergerecht yakiniku (spreek uit: ‘jakkie-nie-KUH’) betekent letterlijk gegrild (yaki) vlees (niku). Meestal is het rund- of varkensvlees, soms ook orgaanvlees.

In Japan is het eten van yakiniku een gezellig, gemeenschappelijk gebeuren waarbij een familie of groep vrienden samen om een tafel zitten met in het midden een kleine barbecue. Het wordt vaak gegeten als er wat te vieren valt. Op de barbecue worden goed vlees en lekkere groenten gegrild die worden gedoopt in een speciale yakinikusaus (yakiniku no tare oftewel tare geheten).

De term yakiniku wordt in algemenere zin ook gebruikt voor vlees dat is gegrild in een grillpan, op een grillplaat – teppanyaki-stijl – of in een koekenpan.

Aangezien het vlees voor het grillen niet wordt gemarineerd, zijn de kwaliteit van het vlees en de tare erg belangrijk voor de smaak. Elk restaurant heeft zijn eigen tare, die in elk geval sojasaus en sesamzaad bevat. Afhankelijk van de kok gaat er ook nog chilipoeder, suiker, knoflook, gember, sake, mirin en/of fruitsap doorheen.

Wist je dat...

Volgens Japanners is yakiniku oorspronkelijk een Koreaanse barbecuegerecht, horumonyaki geheten, van gegrilde rundermaag en -darm. Het werd door Koreaanse immigranten geïntroduceerd in Japan. Al gauw werden er ook andere vleessoorten op de grill gebakken. In yakinukiya, specialistische restaurants in Japan waar het gerecht wordt geserveerd, geeft men wel eens een knipoog naar de Koreaanse achtergrond door het met kimchi als bijgerecht te serveren.

Bereiding van yakiniku

Het vlees, vaak een mooie biefstuk, bijvoorbeeld wagyu, wordt in plakjes gesneden. Rundertong is ook een populaire keuze. Groenten zoals verse shiitakes en piiman (kleine langwerpige groene paprika’s) worden klaargezet en de ingrediënten voor de saus worden door elkaar gemengd. De barbecue wordt aangestoken of de grillpan verwarmd en gasten grillen naar wens stukjes vlees of groenten op de grill. Soms wordt het vlees ook in de keuken bereid, niet aan tafel door de gasten zelf bereid. Het gegrilde vlees wordt geserveerd met de tare erbij als dipsaus.

How to eat

Je eet yakiniku met eetstokjes en een kommetje gestoomde rijst.

Probeer ook eens

Teppanyaki is een vergelijkbaar gerecht, maar met een andere saus.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Yakiniku bij jou in de buurt?

Voer je postcode in