Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Mole

mole

Mole

Mole is de verzamelnaam voor een reeks Mexicaanse sauzen, variërend in smaak, geur en kleur, die vaak over kalkoen of kip wordt geserveerd. Mole bevat eigenlijk altijd chilipepers, een zure component (tomatillos of tamarinde), iets zoets (fruit of suiker) en een bindmiddel (noten of tortilla).

Wat is mole?

Mole (spreek uit: ‘mol-lee’) is de verzamelnaam voor een reeks Mexicaanse sauzen, variërend in smaak, geur en kleur, die vaak over kalkoen of kip wordt geserveerd. Mole speelt een hoofdrol in de Mexicaanse keuken en veel dorpen hebben van oudsher hun eigen recept.

Mole bevat eigenlijk altijd chilipepers, een zure component (tomatillos of tamarinde), iets zoets (fruit of suiker) en een bindmiddel (noten of tortilla ). De smaak is uitgesproken: zoet, notig, geroosterd en iets bitter. Het woord mole komt uit het Nahuatl, van de woorden mōlli (saus of mengsel) of chīlmōlli (chilisaus).

De bekendste van alle moles, naast guacamole natuurlijk, is mole poblano, een bruingekleurde saus met cacao erin die in Nederland vaak met kip wordt geserveerd. Toch zat er naar alle waarschijnlijkheid geen chocolade in de originele mole. Mole werd al gegeten toen de Spanjaarden in de vijftiende eeuw Mexico veroverden. Aangezien de Azteken chocolade als heilig beschouwden is de kans klein dat ze het in een gerecht voor jan en alleman zouden stoppen.

Naast mole poblano zijn er nog vele, vele andere moles, waaronder:
mole negro – uit Oaxaca, met zeven soorten chili, chocolade, banaan en pinda’s
chirmole – uit Yucatán, gemaakt met zaad van de witte mimosa, geserveerd over geitenvlees
mole tamaulipeco – uit Tamaulipas, met knoflook, rozijnen, tijm en kappertjes

Mole wordt heden ten dage door Mexicanen van alle rangen en standen gegeten tijdens feesten en partijen. Dit blijkt ook uit de uitdrukking ‘ir a un mole’ – daarheen gaan waar mole is. Deze uitdrukking wordt gebruikt om aan te geven dat je naar een bruiloft of ander feestje gaat. In sommige dorpen wordt mole op feestdagen gemeenschappelijk gemaakt, op aanwijzing van de molera, de mole-chef.

Bereiding

Het maken van een traditionele mole poblano is een hels karwij met een geweldig resultaat.
Vijf verschillende soorten gedroogde chilipepers – voor het geval je je verslikt: de Mexicaanse keuken kent ruim tweehonderd verschillende chilipepers, dus dit is nog niks! – worden in olie gebakken en vervolgens een nacht in heet water met azijn geweekt. De volgende ochtend worden ze met wat van het weekvocht tot een puree gemalen. Een basis van tomaat, ui en knoflook wordt geroosterd tot de randjes zijn zwartgeblakerd. Ook de door de chef geselecteerde specerijen – zoals koriander, peperkorrels, kruidnagel, sesamzaad en kaneel – worden even geroosterd. Stukjes brood of tortilla worden goudbruin gebakken, evenals plakjes (bak)banaan. Pinda’s, rozijnen en amandelen worden gebakken in olie. Al deze ingrediënten worden tot een pasta gewreven in een molcajete, een Mexicaanse vijzel en mogen met het overige weekwater van de chilipepers en chocolade pruttelen tot een donkerbruine saus.

How to eat

Schepje crema (Mexicaanse crème fraîche) erover en klaar.

Erbij

Mole wordt vaak geserveerd over kip of ander vlees of gevogelte. Kip wordt eerst gepocheerd of gebakken in een aparte pan en mag vervolgens lekker meepruttelen met de mole. Vaak krijg je er rijst bij.

Probeer ook eens

Guacamole is ook mole. Voor de extra grote honger kan een mole-saus ook over taco’s of enchilada’s worden geserveerd.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Mole bij jou in de buurt?

Voer je postcode in