Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Tom kha kai

Tom kha kai
Tom kha kai

Tom kha kai

Tom kha kai (spreek uit ‘tom kaa gkai’) is een geurige soep waarin kip (kai) is gekookt (tom) in kokosmelk die is getrokken met galangal (kha), citroengras en limoenblad en op smaak gebracht met vissaus en limoensap. Het resultaat is fris en romig tegelijk.

Wat is tom kha kai?

Tom kha kai (spreek uit ‘tom kaa gkai’) is een geurige soep waarin kip (kai) is gekookt (tom) in kokosmelk, die is getrokken met galangal (kha), citroengras en limoenblad en op smaak gebracht met vissaus en limoensap. Het resultaat is fris en romig tegelijk.

Het gerecht komt al zo’n honderdvijfentwintig jaar – sinds 1890 – voor in Thaise kookboeken. Van oorsprong was het een simpeler gerecht: kip gepocheerd in kokosmelk met galangal, en eigenlijk bedoeld als curry. Net als een groot deel van de andere curry’s – rode, gele en groene – is tom kha kai eerder soepachtig dan sausachtig. De Thai eten het dan ook als hoofdgerecht, met rijst.

East vs. West

In Thailand gebruiken koks vaak stukken kip met bot en vel, soms zelfs ingewanden en poten om een smakelijke bouillon te maken, die op het laatst met kokosroom, kleine hete chilipepers en koriander wordt verrijkt. In westerse restaurants staat meestal vriendelijke, extra romige, soms bijna zoete versie op het menu gemaakt met onze allemansvriend, de kipfilet. Allebei de versies zijn een feest.

Bereiding van tom kha kai

Geconcentreerde, smaakvolle kippenbouillon en romige kokosmelk worden verwarmd en getrokken met limoenblad, citroengras en dunne plakjes galangal. Hierin wordt de kip samen met wat paddenstoelen – gewone of oesterchampignons – gepocheerd. Van het vuur af worden nog geplette hete chilipepers, limoensap en eventueel wat vissaus toegevoegd. Door proeven en verfijnen zorgt de kok dat de soep in eerste instantie zuur, maar toch ook zoutig van smaak wordt. De kokosmelk geeft het geheel een subtiel zoete noot. Als laatste gaat er wat koriander overheen.

How to eat

Doe als de Thai en serveer de tom kha kai niet als soep, maar met een bordje gestoomde pandanrijst als hoofdgerecht. Verwijder voor je begint te eten het citroengras, limoenblad en naar smaak ook (een paar van) de chilipepers.

Probeer ook eens

Wil je iets nieuws proberen en ben je fan van de zure smaak van de tom kha kai? Vietnamese restaurants serveren ook een ‘zuur’ soepje, bun rieu genaamd. Deze noedelsoep bevat krab en is zurig door de toevoeging van tamarinde.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Tom kha kai bij jou in de buurt?

Voer je postcode in