Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Bo la lot

bo la lot
bo la lot

Bo la lot

Bo la lot is een Vietnamees gerecht gemaakt van rundvlees (bo) gerold in het blad van de wilde betelplant (la lot) en gegrild boven een houtskoolvuurtje. Het wordt soms geserveerd met noedels, gerold in slablad, gerold in rijstpapier, of op zichzelf als snack.

Wat is bo la lot?

Bo la lot (bò lá lốt, spreek uit ‘boh lah lòht’) is een Vietnamees gerecht gemaakt van rundvlees (bo) gerold in het blad van de wilde betelplant (la lot). Vervolgens worden de rolletjes gegrild boven een houtskoolvuurtje. De hartvormige bladeren lijken weinig toe te voegen, totdat je het geheel verwarmd en ze hun zoete, bijna wierookachtige geur loslaten. Ze geven het vlees een peperige smaak en het gerecht zijn unieke karakter. Het gerecht lijkt enerzijds op een loempiaatje; anderzijds doet het aan een worstje denken.

Bo la lot kan op vele manieren geserveerd worden, als snack op zichzelf, maar ook als onderdeel van een hoofdmaaltijd. Soms maken de rolletjes deel uit van het grotere gerecht bo bay mon (zevengangenrundvlees), soms krijg je er bun (rijstvermicellinoedels) bij. Bo la lot wordt ook wel gerold in slablad of in rijstpapier.

In vroegere tijden werd betelblad ook wel gebruikt als mondverfrisser; volwassenen kauwden op de bladeren voordat ze elkaar te woord stonden. Aangezien je er nogal zwarte tanden van krijgt, is deze gewoonte tegenwoordig niet meer zo populair.

Wist je dat...

Betelblad heeft een symbolische waarde en wordt tijdens de huwelijksplechtigheden door de bruidegom aangeboden aan de familie van de bruid.

Bereiding van bo la lot

Rundergehakt, soms vermengd met varkens- of kippengehakt, wordt met typisch Vietnamese smaakmakers als knoflook, sjalot, citroengras en vissaus gecombineerd. Ook gaat er currypoeder doorheen. Op elk betelblad wordt een lepel van het gehaktmengsel geschept en tot een lang worstje gevormd. Het blad wordt opgerold en vastgezet, bijvoorbeeld met een extra beetje gehaktmengsel als ‘lijm’, of met het steeltje van het blad. De rolletjes wordt op traditionele wijze aan bamboeprikkers geregen en gegrild boven houtskool, maar kunnen ook in de oven of de koekenpan worden gebakken.

How to eat

Eet je de rolletjes als bijgerecht, leg ze dan bovenop het hoofdgerecht in de kom. Bestrooi de rolletjes met gehakte pinda’s, druppel er mo hanh (lente-uitjes ingelegd in olie) overheen. Vietnamezen dopen ze ook graag in de nuoc cham (Vietnamese dipsaus) voordat ze worden opgegeten.

Probeer ook eens

Dit gerecht is bijzonder dankzij de ongewone betelbladeren die om het vlees worden gerold. Wil je nog een rundvleesgerecht voor durfallen proberen? Ga dan voor bun bo nam bo.

Erbij

Serveer de rolletjes met een portie bun thit nuong en een Vietnamees loempiaatje (cha gia) voor een volledige maaltijd. Of stel een rolletjesbuffet samen door bo la lot te combineren met de gerechten goi cuon (saladerolletjes), banh xeo (gevulde rijstmeelpannenkoekjes) en cha gio (loempiaatjes).

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Bo la lot bij jou in de buurt?

Voer je postcode in