20 January 2021 •

• Leestijd ongeveer 3 minuten.

10 Gouden Regels

Keep it clean! Goede hygiënepraktijken zijn essentieel voor elk restaurant. Geen enkele klant wil uit een onreine keuken eten. En natuurlijk wil je niet dat je klanten ziek worden en je reputatie verpesten! Hier zijn enkele gouden regels die je moet volgen om een hoge standaard van hygiëne te garanderen. 

1. Was regelmatig je handen

Natuurlijk, een van de meest voor de hand liggende, maar toch een belangrijke regel. Bacteriën kunnen zich gemakkelijk van item tot item en van oppervlak tot oppervlak verspreiden. Het wassen van je handen vermindert vaak gemakkelijk de verspreiding van deze bacteriën, waardoor jouw keuken hygiënisch blijft. Met een aparte wasbak voor het personeel  en papieren handdoeken om handen gemakkelijk te drogen, vermijd je extra risico op verspreiding van bacteriën. 

2. Vermijd kruisbesmetting

Gebruik altijd verschillende snijplanken en gebruiksvoorwerpen voor vlees, vis, groenten, zuivel en brood. Verschillende kleuren snijplanken zijn een goede manier voor jou en je personeel om te weten welk bord voor welk soort voedsel gebruikt moet worden. 

3. Kook grondig

Je zou in de verleiding kunnen komen om tijdens de spitsuren iets makkelijker met de regels om te gaan.. Beter van niet! Ongaar voedsel kan leiden tot voedselvergiftiging. En dat kan je reputatie en je bedrijf ruïneren.

4. Bewaar voedsel op en grondige manier

De beste manier om kruisbesmetting te voorkomen is om het voedsel op de juiste manier te bewaren.  Doe voedsel altijd in luchtdichte containers. Gebruik deksels of een plastic wikkel rond de container om ervoor te zorgen dat het voedsel langer vers blijft. Vermijd ook het plaatsen van warm voedsel in de koelkast, omdat dit de temperatuur van de koelkast kan verhogen. 

5. Maak de koelkast minstens één keer per week schoon

Haal alles uit de koelkast voordat je begint met schoonmaken. Maak niet alleen de planken schoon. Er hoopt zich ook veel vuil en bacteriën op in het rubber rond de deur.

6. Reinig de aanrechtbladen naar elk gebruik

Aanrechtbladen worden consequent gebruikt voor de bereiding van voedsel, waardoor ze het perfecte toevluchtsoord zijn voor bacteriën. Deze harde oppervlakken moeten de hele dag door regelmatig worden gereinigd om te voorkomen dat bacteriën groeien en zich verspreiden. Spuit een ontsmettingsmiddel op ongeveer 15 – 20 centimeter van het oppervlak en laat het minstens 10 seconden rusten voordat je het afveegt. Laat oppervlakken altijd aan de lucht drogen om te voorkomen dat ze opnieuw verontreinigd raken. 

7. Desinfecteer de spoelbakken dagelijks

Wist je dat de hoogste niveaus van verontreiniging worden gevonden in vochtige gebieden? Maak aan het eind van elke dag alle wastafels grondig schoon. Wanneer je een doek of spons gebruikt om oppervlakken te reinigen, spuit dan eerst een ontsmettingsmiddel om bacteriën te doden.

8. Gebruik verschillende handdoeken

Handdoeken zijn ontzettend handig voor het opruimen van gemorst materiaal. Maar wist je dat verschillende handdoeken verschillende doelen dienen? Zo zijn vaatdoeken perfect voor het verwijderen van vocht uit de vaat, terwijl ze relatief droog blijven, zodat je ze niet vaak hoeft te verschonen. Koken is rommelig en handdoeken voor chefs zijn een ideale oplossing voor het wegvegen van olie en sauzen. Handdoeken moeten altijd alleen gebruikt worden voor het doel dat ze dienen. 

9. Houd de vuilnisbakken schoon

Leeg de vuilnisbak dagelijks en wanneer dat nodig is. Het laten liggen van vuile vuilniszakken kan leiden tot de groei van bacteriën. Het is ook belangrijk om het deksel van de vuilnisbak regelmatig af te vegen om deze schoon te houden.

10. Maak een reinigings checklist

Het schoonmaken van checklists is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat je personeel de keuken grondig schoonmaakt. Het is ook een handige herinnering aan wat er dagelijks, wekelijks, maandelijks en jaarlijks moet worden schoongemaakt.