12 January 2022 •

• Leestijd ongeveer 5 minuten.

Eenvoudige en heerlijke recepten voor Veganuary

Veganuary is dit jaar weer in volle gang, waarbij klanten een maand lang (en misschien nog wel langer) afzien van vlees en andere dierlijke producten zoals melk en eieren. Maar ze willen hun lievelingsgerechten niet opgeven, zelfs niet als ze kiezen voor veganistische en vegetarische opties.

Dus wat dacht je van een kleine verandering in de vorm van veganistische kebab, burger of pizza voor je klanten die hun vleesconsumptie willen verminderen of die gewoon nieuwsgierig zijn? Laat je inspireren door onze recepten!

Het valt niet te ontkennen dat kebab één van de lekkerste maaltijden ooit is. Wist je dat je het vlees van kebab kunt vervangen, zonder dat het zijn overheerlijke smaak verliest?

Vegan kebab

Dit is wat je nodig hebt:

Marinade

  • 3 uien, geraspt
  • 5 teentjes knoflook, geperst
  • 3 el tomatenpuree
  • 9 el groentebouillon
  • 3 tl oregano
  • 2 tl basilicum
  • 3 tl tijm
  • 3 tl paprikapoeder
  • 3 tl komijn
  • 2 tl kurkuma
  • 2 tl zout
  • 2 tl peper
  • 5 tl citroensap

Kebab

  • 151 g sojastukjes
  • 2 groentebouillontablet

Bereiding:

  1. Giet de groentebouillon over de sojastukjes tot ze bedekt zijn. Laat weken tot alle bouillon ingetrokken is (ongeveer 2 uur).
  2. Snijd de sojastukjes klein.
  3. Mix alle ingrediënten voor de marinade in een grote kom. Meng de fijngesneden soja erdoor en laat dit een nacht in de koelkast intrekken.
  4. Bak de kebab in een pan met een beetje olie, of gaar het in de oven op 180 ˚C op een vel bakpapier tot het mooi bruin is.
  5. Serveer in een pitabroodje met sla, groenten en knoflooksaus.

*Origineel recept van Happy Vegan

Tip: Laat je klanten met ons social media pakket weten dat je deze Veganuary heerlijke vleesvrije opties aanbiedt. Upload en deel het goede nieuws om nieuwe bestellingen te ontvangen.

Neem de hamburger – een klassieker en favoriet van veel klanten. Waarom niet een versie zonder vlees aanbieden? Je bereikt meer vegetarische en veganistische klanten én ontvangt meer bestellingen.

De klassieke burger met een vegan twist

Ingrediënten (voor 5 personen):

  • 401 g seitan, gemalen
  • 129 g volkoren paneermeel
  • 3 tl veganistische Worcestershiresaus
  • 79 ml veganistische BBQ-saus, plus 1 el extra voor het bestrijken van de burgers
  • 2 el citroensap
  • 2 el bruine rijststroop
  • 0,5 tl zeezout, of meer naar smaak
  • 0,25 tl zwarte peper, fijngemalen
  • 2 el mosterd
  • 11 plakjes veganistische kaas, elk in cirkels van 7,5 cm gesneden
  • Veganistische mayonaise voor hamburgerbroodjes
  • 6 veganistische hamburgerbroodjes, geroosterd

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 190 ˚C.
  2. Doe de seitan, paneermeel, Worcestershiresaus, BBQ-saus, citroensap, bruine rijststroop, zeezout, peper en mosterd in een keukenmachine en pulseer het tot een gladde massa.
  3. Neem 32 g van het seitanmengsel en vorm het tot een grote schijf.
  4. Leg 2 plakjes veganistische kaas in het midden. Vouw de seitan vanaf de randen eromheen en vorm het tot een burger. Herhaal dit voor alle burgers.
  5. Verhit een grillpan op middelhoog vuur en voeg olie toe. Leg de burgers erin en bak ze 6-7 minuten per kant. Bestrijk de burgers met BBQ-saus zodra ze omgedraaid zijn.
  6. Rooster de hamburgerbroodjes en bestrijk ze met veganistische mayo. Leg de met kaas gevulde hamburgers erop en garneer met ui, tomaat en bladsla.

*origineel recept van Vegan Food & Living

Iedereen houdt van pizza, ook mensen die geen vlees of zuivel eten. Door een veganistische pizza aan te bieden, krijgen deze klanten het gevoel dat jouw restaurant er ook voor hen is. Maar hoe doe je dat?

Vegan pizza

Ingrediënten:

Pizza

  • Kant-en-klaar veganistisch pizzadeeg
  • 1/2 kopje van elk: rode, groene en oranje paprika, in kleine stukjes gesneden
  • 1/3 kopje rode ui
  • 2 kopje champignons naar keuze
  • 1/2 tl gedroogde of verse basilicum, oregano en knoflookpoeder
  • 1/4 tl zout

Saus

  • 421 ml tomatensaus (liefst biologisch)
  • 1/2 tl van zowel gedroogde of verse basilicum, oregano als knoflookpoeder en kristalsuiker
  • ~1/4 tl zeezout (naar smaak)

Toppings

  • 1/2 kopje veganistische kaas (Parmezaan, mozzarella)
  • Rode pepervlokken en gedroogde oregano

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 200 ˚C en plaats een rooster in het midden van de oven.
  2. Zet een grote koekenpan op middelhoog vuur. Wanneer de pan heet is, voegt u 1 eetlepel olijfolie, en de ui en paprika toe. Breng op smaak met zout en de kruiden en roer het. Bak tot ze zacht en licht geschroeid zijn, zo’n 10 tot 15 minuten. Voeg de de laatste paar minuten de champignons toe. Zet het opzij.
  3. Bereid de saus door tomatensaus in een mengkom te doen en naar smaak kruiden en zout toe te voegen. Pas de kruiden aan indien nodig. Zet het opzij. Let op: Als u tomatenpuree gebruikt, voeg dan water toe om het te verdunnen tot de gewenste consistentie is bereikt.
  4. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven oppervlak en leg het op een met bakpapier bedekte ronde bakplaat. Leg de pizza met het bakpapier direct in de oven om de korst goed knapperig te maken.
  5. Beleg met de gewenste hoeveelheid tomatensaus, een beetje veganistische kaas en de gebakken groenten.
  6. Gebruik de bakplaat om de pizza (met het bakpapier eronder) voorzichtig direct op het ovenrooster te schuiven. Het bakpapier zal voorkomen dat de pizza door het rooster valt.
    Bak gedurende 17-20 minuten of tot hij knapperig en goudbruin is.
    Serveer met de overgebleven Parmezaanse kaas, gedroogde oregano en rode pepervlokken.

*origineel recept van Minimalist Baker