28 January 2021 •

• Leestijd ongeveer 2 minuten.

How to: omgaan met belasting op fooien

Bezorgers zijn geweldig. Ze trotseren alle soorten weer – koud, regen, hittegolven… allemaal om ervoor te zorgen dat de klant zijn maaltijd vers en warm ontvangt. Om je te bedanken, tonen klanten vaak hun waardering in geld, met een fooi.

Terwijl klanten de fooien in contanten kunnen betalen, hebben ze nu ook de mogelijkheid om fooien online te betalen via ons platform. Dit maakt deel uit van onze contactloze bezorging om het contact tussen de klant en de bezorger te beperken.

Wist je dat in veel Europese landen werkgevers verplicht zijn om de fooien van hun bezorgers te melden en belastingen in te houden? Bekijk het onderstaande schema om vast te stellen of en wanneer je meldings- en inhoudingsverplichtingen hebt voor de door jouw bezorgers ontvangen fooien.

Hoe worden meldings- en inhoudingsverplichtingen voor fooien bepaald?

De relatie van de bezorger met het restaurant

Is de bezorger jouw werknemer? Gebruik je de Thuisbezorgd.nl bezorgdienst? Of maak je gebruik van een externe aannemer voor bezorgingen? De relatie van de bezorger met jouw restaurant is van invloed op jouw werkgeversbelasting.

Hoe de fooi wordt gegeven

Je klant kan digitaal of contant een fooi geven. De manier waarop de klant een fooi geeft heeft ook invloed op de werkgeversbelasting.

Ik gebruik de Thuisbezorgd.nl bezorgservice. Moet ik deze fooien melden en belasting inhouden?

Kortom, nee. Thuisbezorgd.nl bezorgers kunnen fooien ontvangen bij het bezorgen van maaltijden van jouw restaurant. Je maakt alleen gebruik van onze bezorgservice, maar je hebt geen relatie met de bezorger. Dit betekent dat je niks hoeft te melden en geen belasting hoeft in te houden.

Kort samengevat

Jouw aangifte- en inhoudingsverplichtingen voor de loonbelasting op de fooien komen neer op drie belangrijke factoren – de relatie tussen de bezorger en het restaurant (werknemer, zelfstandige of andere), de manier waarop de fooi werd gegeven (contant of digitaal), en de lokale belastingwetgeving. Zie je op basis van het schema dat je een meldings- en inhoudingsplicht hebt met betrekking tot de fooi? Dan moet je voor de fooi een inhouding van belasting en/of sociale premies doen via jouw lokale loonadministratie.