26 november 2020 •

• Leestijd ongeveer 4 minuten.

Een interview met Annemarie Swijtink van McDonald’s

Heeft het aanbieden van vegetarische en vegan producten geleid tot een daling in de verkoop van het klassieke fastfoodaanbod?
“Nee, we zien een groei in ons gehele productassortiment. Maar relatief groeien deze meer verantwoorde producten wel het hardst. We zien ook dat we met deze toevoegingen aan het menu een nieuwe groep gasten aanspreken.”

Sinds vorig jaar bevat elk Happy Meal groente of fruit. Zijn jullie kleine klanten daar blij mee?
“Als bedrijf, en zeker als wereldspeler, is het belangrijk om je maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. Uit cijfers van het Voedingscentrum en het RIVM blijkt dat veel kinderen tot 12 jaar minder groente en fruit eten dan wordt aanbevolen. Daarom hebben kinderen voor het dessert bij het Happy Meal nu standaard de keuze tussen fruit of groente zoals snoeptomaatjes of worteltjes. We verkopen in Nederlands jaarlijks 11 miljoen Happy Meals. Dat is dus ook 11 miljoen stuks groente en fruit. Een ander voorbeeld zijn de boekjes bij het Happy Meal, om lezen te stimuleren. Ook hier hebben kinderen weer de keuze: een boekje of een speeltje.”

Wat heeft de uitbreiding met McBreakfast en McCafé voor jullie betekend?
“In beide gevallen hebben we gekeken of we onze klanten ook op andere momenten van de dag kunnen bedienen. Aangezien mensen steeds meer 24-uurs consumenten worden, zijn beide een schot in de roos geweest.”

De bezorgmarkt groeit al jaren. Toch hebben jullie lang gewacht met bezorgen. Waarom?
“Op het moment dat we mensen in ons restaurant of de McDrive hun bestelling serveren, kunnen we de kwaliteit van onze producten garanderen. Vóór we begonnen met bezorgen, wilden we er zeker van zijn dat we onze klanten ook dan dezelfde kwaliteit kunnen bieden.
Hoe groot maak je het bezorggebied? Welke verpakkingen gebruik je? En vooral: hoe organiseer je het proces in de keuken en je personeel? Allemaal vragen waarop we lange tijd geen bevredigend antwoord hadden. Daarom zijn we in 2017 begonnen met een wereldwijde pilot. Vervolgens zijn we het aantal restaurants dat ook bezorgd langzaam gaan uitbreiden.”

Hoe groot is het bezorggebied per McDonald’s restaurant?
“Dat is in Nederland nooit groter dan circa 10 minuten. Elk product wordt apart verpakt. De hele bestelling gaat vervolgens in een papieren tas en wordt dan gecontroleerd en dichtgeplakt. De warme en de koude producten worden als laatste ingepakt en uiteraard goed van elkaar gescheiden. Om de kwaliteit van de bezorgmaaltijden te waarborgen, monitoren we de feedback van onze klanten voortdurend.”

Heeft het bezorgen geleid tot extra bestellingen? Of is er eerder sprake van een verschuiving van McDrive- en restaurantbezoek naar bezorgen?
“Dat eerste! Thuisbezorgd.nl heeft een heel groot bereik en McDonald’s ook. Het is dus een mooie samenwerking. Tijdens de beginfase van ‘corona’ konden mensen niet terecht in onze restaurants. We moesten het toen dus volledig hebben van het bezorgen en de McDrive.”

Hoe gaan jullie om met ‘corona’?
“Om de veiligheid van zowel de klant als het personeel te garanderen, hebben we meteen een contactloze McDrive gerealiseerd. Gasten konden contactloos betalen via pinterminals op aanreikstokken en medewerkers droegen handschoenen bij de betaling en uitreiking van de bestelling. Daarnaast hebben we in onze keukens een omslag gemaakt van een dynamische naar een statische werkwijze. In samenwerking met Thuisbezorgd.nl hebben we er ook voor gezorgd dat het bezorgen helemaal contactloos gebeurt.”

En op de langere termijn?
“Eind april hebben we in Arnhem een restaurantconcept ontwikkeld voor de anderhalve-meter-economie. Hier bevinden de zitplaatsen zich op veilige afstand van elkaar. De bestelling wordt aan tafel geserveerd op een serveerwagen, zodat klanten het er zelf af kunnen pakken. Mensen moeten zich veilig voelen, dat is het belangrijkste.”

Meer weten over de start en groei van McDonald’s?
De film The Founder (2016) laat zien hoe het allemaal begon en de hobbels die genomen moesten worden om zó groot te worden. Annemarie Swijtink: “De scène waarin ze de meest efficiënte keukenopstelling aan het tekenen zijn… briljant! Die efficiëntie is echt een van de pijlers van het succes van McDonald’s.”