Leadgangnamchicken
June 9, 2021 (Bijgewerkt January 13, 2022)

Vanaf nu vind je Korean fried chicken ook in Nederland – en dit is waar

Deze maand nemen we een kijkje Behind the Menu bij het restaurant met de lekkerste Korean fried chicken van Nederland, en ze bezorgen nu ook helemaal tot aan je voordeur.

Korean fried chicken is wereldwijd een regelrechte hit. Hoog tijd om dit succesnummer eens naar Nederland te halen, vonden de oprichters van Gangnam Chicken

Samen gingen ze naar Korea en dompelden zich onder in de cultuur van het Koreaanse eten en in het bijzonder Korean fried chicken. Eenmaal terug thuis – met authentieke recepten op zak en de smaak van de Koreaanse cultuur nog vers in het geheugen – beginnen ze Gangnam Chicken. Et voilà, het eerste Korean fried chicken restaurant van Nederland is geboren. 

We spraken met compagnons Zwi, Sean en Daniël (die tevens chefkok is bij Gangnam Chicken) over hun reis naar Korea, hoe je hun vriendschap terugziet in Gangnam Chicken en hoe zij de lekkerste Korean fried chicken voor ons maken.

Wanneer ben je voor het eerst begonnen met koken?

Daniël: Ik ben op m’n zestiende begonnen met koken, in een restaurant. Ik ben gaan werken in de keuken uit passie voor koken en eten en ik dacht dat de snelste manier om te leren koken in de keuken was, dus vanuit mijn bijbaan ben ik meteen de keuken in gegaan. Zo is het begonnen.

Waarom hebben jullie dit restaurant geopend?

Zwi: We zijn drie vrienden uit Amsterdam en we kennen elkaar al heel lang. Twee jaar geleden zaten we aan het einde van de avond vaak buiten een beetje te babbelen over het leven en toen kwam Sean met het idee. Hij is in Gangnam geboren en is er ook deels opgegroeid. In Korea wordt heel veel kip gegeten, Korean fried chicken is er bijna cultuur.

Sean: Fried chicken én bier.

Zwi: Ja, en vanuit die gedachte wilde hij eigenlijk altijd al iets beginnen in Amsterdam. Niet alleen omdat het leuk is om samen te ondernemen, maar ook omdat je dan eindelijk goede Korean fried chicken kunt eten in Amsterdam.

Sean en ik hebben er eerst een chef bij gezocht en zijn toen met z’n drieën naar Korea geweest om daar zelf te ervaren wat Korean fried chicken inhoudt. We hebben een cursus Korean fried chicken maken gehad, maar we hebben vooral ook heel veel gegeten. Al onze ervaringen hebben we meegenomen om te kijken wat we kunnen met de ingrediënten en mogelijkheden die we hier hebben en hoe we daarmee de beste Korean fried chicken kunnen maken.

Als restaurant proberen we samen het gevoel van een hechte vriendschap te creëren, met bijvoorbeeld onze arcadekast en de blije kleuren.

Sean: Een happy place, voor iedereen.

Wat is de coolste plek waar je ooit gekookt hebt?

Daniël: Ik heb op heel veel coole plekken gekookt, maar wat de coolste was…? Het is moeilijk om er eentje te kiezen. Ik denk misschien een kerk in Den Haag, ik weet niet precies hoe die heet. In het Scheepvaartmuseum heb ik ook gekookt en in het Concertgebouw, voor heel veel mensen. En dan nog voor de koning en koningin. Ik heb voor iedereen wel gekookt op verschillende plekken. All over the place.

Heb je veel zien veranderen in Amsterdam tijdens de laatste jaren?

Daniël: We hadden het er net toevallig over dat we de laatste tijd, met corona, alleen takeaway doen en vooral bezorgen, maar dat geldt voor iedereen. Sowieso is de trend van het bezorgen gegroeid. Eerder zag je dat er weinig bezorging of takeaway was, maar nu kan je via verschillende platformen bij de meeste restaurants ook eten bestellen. Als je in keuken werkt, dan zie je dat je ook echt meer afhaalbestellingen binnen krijgt. 

Sean: De menu’s worden hier ook op aangepast. Een michelinrestaurant gaat natuurlijk niet een heel uitgebreid tasting-menu voor bezorging creëren, maar ze passen de menu’s aan. En wat ik ook merk, is dat er vroeger heel veel sushirestaurants waren en die verdwijnen toch wel een beetje. Er waren er natuurlijk ook veel te veel. De laatste tijd merk ik dat er veel meer vegan en vegetarische restaurants in opkomst zijn. Maar daar gaan wij eigenlijk juist tegenin.

Zwi: Toen wij net begonnen waren, kregen we veel reacties van mensen die zeiden: “Eindelijk kunnen we echt goeie Korean fried chicken krijgen in Amsterdam.” Maar ik denk wel dat het interessant is om te zien wat er nu gaat gebeuren. Juist ná corona. Volgens mij zijn er veel restaurants bijgekomen, vooral kleintjes. We horen heel veel mensen die roepen: “Ik ga iets voor mezelf beginnen” en volgens mij is dat ook best veel gebeurd.

Een andere verandering: vóór corona hadden we veel moeite om keukenpersoneel aan te trekken. We zien nu een heel groot verschil, dus dat is wel interessant. Er zijn echter ook veel restaurants die het helaas misschien niet gaan halen. We horen vaak van toeleveranciers dat ze veel leveren aan mensen met nieuwe restaurants. Mensen die eigenlijk niet uit de horeca komen, maar een beetje geld hebben en denken: “Oké, ik kan nu wat gaan doen”.

Waar de stad bang voor is, is dat het heel veel fastfood wordt en dat de grote ketens het overnemen omdat dat de enige restaurants zijn die overeind blijven. Het is op zich wel interessant om te zien wat er gebeurt als er straks weer meer mogelijk is en wie er dan blijft. Misschien blijven wel alleen de goeie en leuke restaurants over. We gunnen iedereen het beste, maar het is wel interessant om te zien natuurlijk.

Hoe zou je Gangnam Chicken omschrijven voor iemand die er nog nooit gegeten heeft?

Zwi: Korean fried chicken in een gezellige setting.

Daniël: Gezellige, sfeervolle setting.

Zwi: Wat wij als vrienden proberen over te brengen is dat vriendschapsgevoel. Het is over het algemeen gezellig, we proberen kwalitatief goed eten maar ook service te bieden. We willen het graag met iedereen leuk hebben. Personeel, klanten, leveranciers. We hebben ook heel veel bezorgers die hier binnenkomen, waar je toch een verstandhouding mee opbouwt. En dat samen met de kip die gewoon goed is, maakt een mooi geheel.

Hoeveel restaurants hebben jullie in Nederland? Waar zijn ze?

Zwi: Twee. Een in Amsterdam-West en een in Amsterdam-Oost.

Wat maakt Gangnam Chicken volgens jou speciaal?

Zwi: Dat we echte, authentieke Korean fried chicken verkopen. We doen het natuurlijk wel met de ingrediënten die we hier kunnen krijgen.

Sean: We zijn alleen gespecialiseerd in Korean fried chicken. We zijn geen Koreaan, maar we zijn een Korean fried chicken restaurant. We maken alleen Korean fried chicken, de rest is niet voor ons. We geven je de Korean streetfood experience, maar dan met nadruk op de chicken.

Zwi: En als we willen uitbreiden, zal kip daarin altijd centraal staan. Zo kunnen we bijvoorbeeld meer sauzen toevoegen, we kunnen eventueel een broodje toevoegen, maar we blijven wel fried chicken verkopen.

Sean: Onze naam is Gangnam Chicken, hè. Je kan hier niet ineens viskoekjes gaan verkopen.

Zwi: Misschien wel vegan kip, maar in ieder geval kip.

Kan je het ethos van Gangnam Chicken beschrijven als het gaat om eten?

Daniël: Kwaliteit, liefde, kleur.

Sean: We willen een stukje Korea naar Amsterdam brengen. En uiteindelijk: Conquer the world with fried chicken!

Zwi: De missie is om kwalitatief eten en service te bieden in een mooie setting.

Jullie zijn duidelijk gepassioneerd over Korean fried chicken, kunnen jullie ons wat meer vertellen over jullie favoriete ingrediënten om mee te koken?

Sean: Ik vind gember een heel belangrijk ingrediënt, die vind je in andere keukens niet altijd heel erg sterk terug. Kijk, knoflook bijvoorbeeld, gebruikt iedereen tegenwoordig. 

Daniël: En ook gochujang is een uitgesproken ingrediënt, dat is gefermenteerde peperpasta.

Sean: Ja, en daar komen ook nog wel andere Koreaanse ingrediënten bij. Gochujang is in elk geval gefermenteerde Koreaanse peper, een soort spread. Die gaat door onze spicy saus en spicy mayonaise. Die laatste is een mix tussen mayonaise en gochujang, dat maakt de mayonaise ietsje pittiger.

Daniël: En kimchi, niet te vergeten.

Sean: Ja, dat is een van onze sides, kimchi. Daar gebruiken we gedroogde Koreaanse peperpoeder voor. Dat geeft een beetje pit, maar is heel anders dan bijvoorbeeld cayennepeper of chilipeper. Daarmee onderscheiden we ons wel van heel veel andere restaurants. We proberen authentiek te zijn met kwaliteitsingrediënten. We leveren nooit in op de kwaliteit van onze ingrediënten.

Zijn er tips die je met ons kunt delen als het gaat om de Koreaanse keuken of Korean fried chicken? Geheime ingrediënten bijvoorbeeld?

Daniël: Misschien kunnen we nog toevoegen dat het zoet is.

Zwi: De basis is inderdaad wel vaak zoetig. Ook de peper is een beetje zoetpittig. Soms krijgen we daar ook wel opmerkingen over, dat het te zoet is. Jammer genoeg krijgen we niet altijd de mogelijkheid om uit te leggen dat dat gewoon de smaak is. Tegelijkertijd vinden mensen onze spicy saus, die het meest wordt verkocht, ook het meest speciaal. Omdat het spicy is, maar ook makkelijk te eten.

Sean: Onze geheime ingrediënten kunnen we helaas niet met je delen, ze zijn niet voor niets geheim.

Het is geen geheim dat 2021 niet echt het jaar is geworden dat we verwachtten, maar denk je dat de corona-pandemie ervoor gezorgd heeft dat eten en maaltijden belangrijker zijn geworden? Zo ja, op welke manier?

Daniël: Ik denk dat het niet per se belangrijker is geworden, maar dat we wel meer zijn gaan kijken naar waar je je eten haalt. Of dat je bijvoorbeeld afgemeten porties kunt krijgen, zodat je geen eten over hebt, om voedselverspilling tegen te gaan.

Zwi: Ja, en maaltijdbezorging. Dat is nu lang niet alleen meer pizza, shaorma of Chinees, maar eigenlijk alles.

Sean: Maar ook verpakkingen zijn belangrijk. Je kunt niet alles milieuvriendelijk doen, maar we proberen zo bewust mogelijk met het milieu om te gaan. We hebben nog maar één plastic bakje bij ons verpakkingsmateriaal zitten.

Daniël: We zijn er bijna.

We weten dat aan een chef vragen wat zijn/haar favoriete gerecht is een beetje hetzelfde is als aan ouders vragen wie hun favoriete kind is, maar als je moet kiezen, welk gerecht op het menu van Gangnam Chicken is dan jouw favoriet en waarom?

Zwi: Dat is voor mij niet zo moeilijk, geef mij maar de Spicy Wings, die vind ik het lekkerst. 

Sean: Voor mij ook.

Daniël: De Spicy Wings zijn net iets te spicy voor mij, dus ik ga voor Soy-garlic.

Zwi: Er zijn trouwens heel veel sauzen die je kunt maken, maar wij zijn begonnen met drie soorten. Die sauzen zijn allemaal heel verschillend. De één is echt zoet, daar zit honing bij, de andere is spicy en de ander is weer wat hartiger. Dus voor iedereen wat wils, dat was het idee erachter. Zo hebben we van alles wat en daartussen zit nog heel veel.

 Scroll naar beneden voor een nieuw artikel