July 21, 2021 (Bijgewerkt July 23, 2021)

Maak kennis met het Amsterdamse restaurant achter de perfecte shepherd’s pie

Deze maand nemen we een kijkje Behind the Menu bij een van de meest geliefde informele restaurants van Nederland, en ze bezorgen nu ook helemaal tot aan je voordeur.

Op de gezellige Jan Evertsenstraat vind je Molly’s Pie; het restaurant dat een van de betere gerechten van de stad serveert. Hun huisgemaakte shepherd’s pie is een lokale hit, en dat is niet voor niets. Want wat is er nou lekkerder dan die eerste hap met romige aardappelpuree en rijke jus?
We spraken met een van de twee eigenaren van Molly’s Pie, Nadia Amezian, over haar liefde voor eenvoudig maar lekker ‘comfort food’.

Wanneer ben je voor het eerst begonnen met koken?

Ik was denk ik twaalf of dertien toen ik mee begon te helpen in de keuken. Natuurlijk had ik toen nog niet de ambitie om chef – of zelfs überhaupt kok – te worden. Ik hielp gewoon mijn moeder en zus met het snijden van de uien en wortels.

Wanneer is jouw passie voor koken begonnen?

Ik heb niet echt specifiek een passie voor koken, het is meer een passie voor lekker eten in het algemeen. Ik hou er vooral van om nieuwe concepten te bedenken op het gebied van eten. Unieke concepten creëren, van hoge kwaliteit, daar ben ik eigenlijk altijd al mee bezig geweest.

Ik maakte een keer per ongeluk shepherd’s pie, en we besloten om er maar gelijk een nieuw concept van te maken.”

Experimenteerde je altijd al met verschillende soorten eten?

Nee, totaal niet (lacht). Shepherd’s pie maakte ik eigenlijk per ongeluk, en we besloten om er gelijk maar een nieuw concept van te maken. Daar ligt mijn passie: bij het maken van de beste shepherd’s pie. En dan heb ik het niet alleen over het gerecht zelf, maar ook over de presentatie en de omgeving waarin je ‘m serveert.

Waarom heb je dit restaurant geopend?

Mijn man is iemand die het liefst lekker praktisch is, en al helemaal als het op eten aankomt. Toen ik voor ‘t eerst shepherd’s pie voor hem maakte, zei hij dat hij dat elke dag wel zou kunnen eten, mits het te bestellen was. Als ik heel eerlijk ben, dan vond ik shepherd’s pie altijd maar een gewone ovenschotel.

Toch dachten we dat dit wel eens een goed eerste project kon zijn voor onze gezamenlijke droom om samen een bedrijf te starten. Een concept dat compleet draait om shepherd’s pie en niets anders. Deze ‘pies’ kosten je thuis minstens twee à drie uur om te maken, dus we zagen hier een gat in de markt.

Waar ben je dit project begonnen?

We begonnen Molly’s Pie gewoon thuis, zonder verwachtingen. Door de pandemie blijven mensen meer thuis en bestellen ze vaker. En ze hebben alle tijd, dus toen we net begonnen, merkten we dat ze het niet eens erg vonden dat de bezorgtijd 45 minuten was. Mensen hadden zin in iets nieuws en als ze eenmaal bij ons besteld hadden, kwamen ze maar al te graag terug. Soms wel twee, drie of vier keer in een week. Uiteindelijk moesten we op zoek naar een nieuwe locatie, want onze eigen keuken werd te klein. Vlak daarna kwamen we de winkel op de Jan Evertsenstraat tegen en de rest is geschiedenis.

“Onze ‘pies’ gaan de keuken niet uit onder de 75 graden.”

Wat is de gekste plek waar je ooit gekookt hebt?

Dit is niet mijn eigen kookervaring, maar wél een van de meest bijzondere die ik ooit van dichtbij heb meegemaakt. Het was tijdens een van de autoritten naar Marokko die we vroeger maakten, samen met mijn moeder en de rest van de familie. We reden van Nederland naar Marokko, bijna drie dagen rijden. ‘s Ochtends stond mijn moeder dan een gigantisch ontbijt te maken op een klein gaspitje aan de kant van de weg.

Heb je dingen zien veranderen in de sector tijdens het afgelopen jaar dat je open was?

De verandering in de sector is juist de reden waarom we Molly’s Pie hebben geopend. Alles wordt wat sneller en losser, een concept dat we nog niet heel lang zien in Nederland. Kijk je naar Londen of New York, dan zie je dit soort zaken juist veel. De kwaliteit van het eten is veel beter dan bij een fastfoodketen, maar het is niet bedoeld om er uren te zitten en een 5-gangen-diner te nemen. De combinatie van kwaliteit en snelheid is nog lastig te vinden in Nederland.

Daarnaast is de vegan en vegetarische trend gaande, veel meer dan we ooit dachten. Neem nou onze vegetarische shepherd’s pie met linzen, dat is een van onze best verkopende gerechten. We merken ook dat mensen meer vragen stellen over de herkomst van hun eten en ze hechten meer waarde aan de bereidingswijze. Dat zorgt ervoor dat je als bedrijf transparant moet zijn. Daarom hebben wij bijvoorbeeld ramen in onze keuken. Zo kunnen mensen direct zien hoe hun ‘pie’ wordt gemaakt en daar krijgen we positieve reacties op.

Dus je zag deze veranderingen en paste ze toe in jouw zaak?

We hielden ze zeker in ons achterhoofd. Het concept van Molly’s Pie kan voor sommige klanten wat verwarrend zijn, omdat het een mix is tussen een bakkerij en een afhaalzaak. Dat risico nemen we, want we geloven maar al te graag dat het ons ook iets oplevert.Daarnaast geloven we in lekker ‘comfort food’, en temperatuur is dan belangrijker dan je denkt. Onze ‘pies’ gaan de keuken niet uit onder de 75 graden. We weten namelijk dat de temperatuur nog aardig gaat zakken en zo komt de ‘pie’ in elk geval lekker warm bij jou thuis aan. Die eerste hap moet namelijk nog steeds loeiheet zijn.

“De ‘pie’ is een echt huisgemaakt gerecht. Alle ingrediënten zijn eigenhandig op de markt en bij de slager uitgekozen.”

Hoe zou je shepherd’s pie omschrijven voor iemand die het nog nooit gegeten heeft?

Een shepherd’s pie is in essentie een ovenschotel. Er zit vlees, kip of een vegetarische variatie in met daar bovenop een laagje romige aardappelpuree. Deze combinatie is eigenlijk onovertreffelijk als je het mij vraagt. Het is en blijft een eenvoudige, maar verse ovenschotel die fantastisch smaakt.

Hoeveel winkels hebben jullie in Nederland en waar zijn ze?

Op dit moment hebben we één winkel, in Amsterdam. We zouden het fantastisch vinden als we binnen twee jaar nog een winkel kunnen openen. Op de huidige locatie willen we graag de bar uitbreiden, zodat de klanten daar in alle rust hun favoriete ‘pies’ en vulling kunnen kiezen.

Wat maakt Molly’s Pie volgens jou speciaal?

Het feit dat onze ‘pie’ een huisgemaakt gerecht is. Alles wat erin zit, kiezen we eigenhandig uit op de markt of bij de slager en we zorgen ervoor dat de groenten brandschoon zijn. We bereiden het eten met veel oog voor detail, precies zoals je dat thuis zou doen. Aan die zorgvuldigheid hangt een prijskaartje, maar we leveren nooit in op de kwaliteit.
We hebben een klant van 68 jaar jaar die altijd al onze shepherd’s pie met kip en champignons wilde proberen, maar hij was bang dat er champignons uit blik in zouden zitten. Nadat ‘ie een hap nam en ontdekte hoe vers het was, werd hij een vaste klant. Nu komt hij elke zondag voor een latte en zijn nieuwe favoriet, de shepherd’s pie met kip.

Kan je het ethos van Molly’s Pie beschrijven als het gaat om eten?

Dat zijn absoluut de basisingrediënten: ui en knoflook. Die twee alleen al geven elk recept een nieuwe dimensie.

Heb je tips voor de thuiskok als ze thuis een ‘pie’ willen bakken, of zijn er geheime ingrediënten die je kunt delen?

Het maakt niet zoveel uit wat je erin stopt, als het maar vers is. Uiteraard moet er romige aardappelpuree in je shepherd’s pie-recept zitten. Apart smaken de bestanddelen misschien een beetje gek, maar zodra je ze samen in de oven stopt, wordt het een feestje, ik beloof het.

Het is geen geheim dat 2021 niet echt het jaar is geworden dat we verwachtten, maar denk je dat de corona-pandemie ervoor gezorgd heeft dat eten en maaltijden belangrijker zijn geworden? Zo ja, op welke manier?

Vóór de pandemie trakteerde men zichzelf op een diner buiten de deur of een afhaalgerecht als ze het druk hadden. Maar toen de pandemie alles op een laag pitje zette, begonnen mensen meer te koken en wisten ze lekker eten veel meer te waarderen. Door het koken weer meer zelf te ervaren, is alle liefde en moeite die we in een goede maaltijd stoppen veel beter zichtbaar voor de klant.

We weten dat aan een chef vragen wat haar favoriete gerecht is een beetje hetzelfde is als aan ouders vragen wie hun favoriete kind is, maar als je moet kiezen, welk gerecht op het menu van Molly’s Pie is dan jouw favoriet en waarom?

Dat is juist een hele makkelijke: zonder twijfel is dat onze speciale shepherd’s pie, Molly’s twist. Die is per toeval ontstaan doordat we de ‘pie’ een keer “fout” bakten, met aardappelschijfjes in plaats van aardappelpuree. De combinatie van vlees, aardappelen en heel veel groenten, resulteerde in de perfecte balans.

Kun je ons meer vertellen over het foutje bij je eerste ‘pie’?

De enige fout was dat ik gesneden aardappelen gebruikte in plaats van aardappelpuree. Maar het smaakte heerlijk, dus dat was de beste fout ooit.

Tenslotte móéten we het even vragen: wie is Molly?

Molly is ons huis. Toen we de sleutels van ons nieuwe huis kregen, typten we altijd de volledige straatnaam uit – Molukkenstraat – als we berichtjes naar elkaar stuurden. Uiteindelijk vonden we die naam te lang, en noemden we ons huis Molly. Toen we het bedrijf begonnen vanuit onze eigen keuken, was er geen discussie mogelijk over de naam: Molly’s Kitchen Bites. Maar omdat we alleen ‘pies’ serveren, werd het al snel Molly’s Pie.

 Scroll naar beneden voor een nieuw artikel