Lead mrstacks hoc5839 725 (1)
February 19, 2021 (Bijgewerkt March 30, 2021)

Hoog opgestapeld en afgetopt met een bloem: de beste pannenkoeken van Amsterdam

Deze maand nemen we een kijkje Behind the Menu bij een van de beste vegan pannenkoekenrestaurants van Nederland, en ze bezorgen nu ook helemaal tot aan je voordeur.
(*Mr. Stacks is tijdelijk gesloten, we laten je iets weten wanneer ze weer open zijn.)

Vraag een willekeurige Amsterdammer waar je de mooiste (en lekkerste) pannenkoeken kunt vinden, en de kans is groot dat ze je doorverwijzen naar Mr. Stacks.

Verscholen in De Pijp en geliefd om hun gemoedelijke en relaxte sfeer, stapelen ze hier naar hartenlust heerlijk zoete pannenkoeken én sappige burgers voor je op − en dat allemaal vegan. Vergeet ook niet om een blik te werpen op de uitgebreide selectie aan ‘bubble teas’, de perfecte combinatie met pannenkoeken als je ‘t ons vraagt. 

We spraken met kok Luna, die haar beste tips over vegan koken deelde, haar favoriete zoete lekkernij op het menu, en hoe ze ‘m één voor één opstapelt.

Wanneer ben je voor het eerst begonnen met koken? 

Ik was nog vrij jong. Mijn ouders zijn ook alle twee gek van eten, dus als kind was ik samen met mijn ouders al heel erg bezig met alles rondom eten en koken. M’n vader heeft een restaurant gebouwd waar ik een tijd gewerkt heb en daarna ben ik hier gaan werken. En thuis kook ik natuurlijk ook heel erg veel, ik vind het gewoon een hele fijne bezigheid.

Wat is de coolste plek waar je ooit gekookt hebt?

Lastige vraag … Dat moet in India geweest zijn, toen ik daar op reis was. Ja, zeker weten. Ik heb daar een kookworkshop gedaan ergens boven op een dakterras, dus dat was wel heel vet. 

Onze slogan luidt dan ook: “One bite, plant-tastic”. 

Heb je veel zien veranderen in Amsterdam de laatste jaren?

Ja, je ziet in Amsterdam wel heel veel vegan restaurants oppoppen. Als je bijvoorbeeld naar Friesland of Groningen gaat, zie je dat daar echt bijna helemaal geen vegan restaurants zijn en hier komen ze wel steeds meer voor. Dus in die zin is de horeca in Amsterdam echt aan het veranderen. Ik zie ook veel nieuwe, leuke initiatieven in de stad en dat maakt me heel erg blij.

Hoe zou je Mr. Stacks omschrijven voor iemand die er nog nooit gegeten heeft?

Het is een hele gezellige tent, er hangt een leuke sfeer hier binnen. We hebben natuurlijk héle lekkere pannenkoeken (lacht). Mensen vinden het eten ook vaak erg mooi, dus ze maken veel foto’s.

Zelf geniet ik enorm van de planten die er staan, dat vind ik altijd heel gezellig. En we hebben een heel leuk team met gezellige mensen, wat ook belangrijk is om hier een goede sfeer te creëren.

Hoeveel restaurants hebben jullie in Nederland? Waar zijn ze?

Eentje maar! Dus wij zijn de enige, echte Mr. Stacks, exclusief te vinden in Amsterdam.

Wat maakt Mr. Stacks volgens jou speciaal?

Ik denk dat de manier waarop wij de pannenkoeken serveren wel echt anders is dan waarop andere pannenkoekenrestaurants dat doen. Je hebt die traditionele Nederlandse pannenkoeken, die plat zijn, dus dat betekent al dat die van ons anders zijn dan wat je normaal in Amsterdam zou vinden.

Die van ons lijken veel meer op de Amerikaanse pannenkoeken, maar ik denk dat wat ons echt onderscheidt, de manier is waarop we onze pannenkoeken stapelen. En daarnaast het werken met bloemen.Ik denk dat er niet veel andere pannenkoekenrestaurants zijn die ook bloemen serveren bij hun gerechten. Oh, en niet te vergeten: de suikerspin! Die is ook redelijk uniek volgens mij. En tot slot natuurlijk dat alles wat we serveren vegan is, wat nu al zo’n zes maanden het geval is. We zijn niet gestart als een vegan restaurant.

We zijn niet volledig vegan gegaan vanwege de pandemie, maar de pandemie heeft dat proces zeker wel versneld.

In het begin hadden we zelfs maar één vegan gerecht op de kaart staan. Dat gerecht was altijd heel populair, dus tijdens de Coronavirus pandemie zijn we langzaam onze visie en missie gaan veranderen in een meer duurzame richting en een van de stappen daarin was om volledig vegan te gaan. We willen ook andere restaurants inspireren om duurzamer te werk te gaan in de voedsel- en drankenindustrie. We zijn niet volledig vegan gegaan vanwege de pandemie, maar de pandemie heeft dat proces zeker wel versneld.

Kan je ons iets meer vertellen over het ethos van Mr. Stacks als het op eten aankomt?

De missie van Mr. Stacks is om verantwoord voedsel te kunnen produceren voor onze gasten en daarbij denken we er heel erg aan om het eten ook echt lekker te maken, maar dan op een vegan wijze.

We willen dezelfde smaakbeleving aan de klanten geven als bij een echte hamburger of niet-vegan pannenkoeken, terwijl het allemaal plantaardig is, dat is wat Mr. Stacks uniek maakt. We kunnen goede kwaliteitsproducten leveren en bereiden onze gerechten op zo’n manier voor dat we dezelfde smaakbeleving kunnen geven als een “echte” pannenkoek. Onze slogan luidt dan ook: “One bite, plant-tastic”. 

Je bent duidelijk gepassioneerd door de vegan keuken, kan je ons wat meer vertellen over je favoriete ingrediënten om mee te koken?

Zeker, ik moet zeggen dat ik zelf niet altijd volledig vegan kook, ik ben in principe vegetariër. Ik eet toch nog wel eens graag een eitje bijvoorbeeld, maar als het erop aankomt eet ik eigenlijk meestal vegan. Ik ben zelf heel gek op Indiaas eten, dus ik gebruik altijd veel kruiden en ik denk dat je met kruiden heel makkelijk de smaken van vlees of andere dierlijke producten kan vervangen.

Ik hoor van mensen om me heen dat ze vlees en andere dierlijke producten echt niet missen door de manier waarop ik kook. Dus ik denk dat je met dingen zoals kruiden en tofu of andere vegan producten altijd wel iets heel erg lekkers kunt maken als je er een beetje werk in stopt. Mensen denken nog vaak enkel aan een blad sla en een tomaat bij vegan eten, maar als je er een beetje liefde en passie in stopt dan kun je echt heerlijke dingen maken. 

Eten is voor veel mensen toch nog een moment van samen zijn.

Het is geen geheim dat 2020 net even anders liep dan verwacht, maar denk je dat de corona-pandemie ervoor gezorgd heeft dat eten en maaltijden belangrijker zijn geworden? Zo ja, op welke manier?

Dat denk ik zeker wel. Ikzelf ben bijvoorbeeld veel meer tijd gaan spenderen aan koken omdat ik überhaupt veel meer tijd had, en ik haal er ook nog meer plezier uit. Ik denk zeker dat eten voor veel mensen toch nog een moment is van samenkomen en dat is in deze tijd alleen maar nog belangrijker geworden als je ‘t mij vraagt.

We weten dat aan een chef vragen wat zijn/haar favoriete gerecht is een beetje hetzelfde is als aan ouders vragen wie hun favoriete kind is, maar als je moet kiezen, welk gerecht op het menu van Mr. Stacks is dan jouw favoriet en waarom?

De Cinnamon Rollercoaster en de Beetroot Hummus stack. De Cinnamon Rollercoaster omdat ik echt gek ben op kaneel en ik de combinatie van vers fruit en kaneel ongelofelijk lekker vind. En wat betreft de Beetroot Hummus … Ik ben dol op hummus. Die serveren we met pecannoten, een salade, dressing en radijs. Het is een hartige pannenkoek die ik gewoon heerlijk vind als ontbijt. Ik eet ‘m hier dan ook wel vaker als ontbijt.

Wat is de inspiratie achter de Cinnamon Rollercoaster?

De inspiratie kwam eigenlijk van de eigenaar. Hij wilde altijd al een cinnabon-zaak beginnen, wat in wezen een zaak is die volledig gewijd is aan kaneel, want hij is echt verslaafd aan kaneel. Kaneel was dan ook de eerste topping die bij hem opkwam, toen hij moest bedenken wat hem lekker leek op een pannenkoek.

En het toeval wil dat dit de meest populaire pannenkoek op ons menu is. Omdat dat zo goed heeft uitgepakt, hebben we ook een Cinnamon Roll gemaakt, die ook heel erg in de smaak valt bij de gasten. 

 Scroll naar beneden voor een nieuw artikel