Lead pitaamsterdam hoc6236 188 (1)
April 16, 2021

Dit is het geheim achter het perfecte broodje falafel

Deze maand nemen we een kijkje Behind the Menu bij een van de beste kebabzaken van Nederland, en ze bezorgen nu ook helemaal tot aan je voordeur.

Mocht je nog op zoek zijn naar de beste kebabzaak van Amsterdam, dan kun je vanaf nu lekker achterover leunen, want wij hebben ‘m voor jou gevonden. Verstopt in de gezellige Foodhallen vind je Pita, waar ze de beste falafel en kebab van onze fijne hoofdstad voor jou klaarmaken. Kwaliteit staat met stip op nummer één bij de mannen van Pita, dus wees niet verrast als je na het bestellen bij Pita nooit meer iets anders wilt.

We spraken met Hidde, medeoprichter van Pita, over zijn liefde voor kebab en wat zijn geheim is achter het beste broodje falafel van de stad.

Wanneer ben je voor het eerst begonnen met koken? 

Eigenlijk ben ik pas echt begonnen met koken toen we Pita hebben opgericht. Ik heb er altijd al wel een passie voor gehad, maar mijn compagnons zijn vooral de ervaren chefs. Zij hebben al enkele redelijk bekende restaurants in Amsterdam – Maris Piper Brasserie, Restaurant Breda en Restaurant Guts. Zelf heb ik van jongs af aan altijd in de horeca gewerkt, altijd achter de bar, nooit in de keuken. Ik werd er dus altijd al wel door aangetrokken en toen ben ik met dit idee gekomen en hebben mijn compagnons me eigenlijk leren koken (lacht).

“Mijn compagnons hebben me leren koken.”

Wat was jullie drijfveer om Pita te openen?

Ik ben van jongs af aan altijd al een grote fan van kebab geweest. Ik kan me nog perfect mijn eerste Turkse pita op een markt in Istanbul herinneren – een gigantisch Turks brood met hele grote stukken verse sla erin en lekker vlees. Vanaf dat moment ben ik dus eigenlijk gek op kebab. En ooit ben ik met een paar vrienden naar Duitsland op vakantie gegaan en daar hebben we hele goede kebab geproefd. Toen bedacht ik me: waarom hebben we dat in Nederland eigenlijk niet? Ik vind persoonlijk de kebab in Nederland kwalitatief wat minder dan in Duitsland en we dachten dus hier onze eigen draai eraan te kunnen geven. En dat hebben we gedaan.

Hoeveel restaurants heb je in Nederland? Waar zijn ze?

Er is maar één Pita, maar samen met mijn compagnons heb ik in totaal vier restaurants, dus Pita, Maris Piper Brasserie, Restaurant Breda en Restaurant Guts, allemaal in Amsterdam. En we krijgen er binnenkort nog een vijfde bij, hier in de Foodhallen. Dat zou dan onze tweede stand hier zijn, maar we zijn er nog niet helemaal over uit wat dat precies gaat worden en wanneer dat gaat gebeuren. Door corona is alles een beetje in de war gebracht.

Hoe zou je Pita omschrijven voor iemand die er nog nooit gegeten heeft?

We serveren een heel speciaal broodje waarbij heel veel aandacht wordt besteed aan ieder individueel onderdeel. Ons brood wordt ambachtelijk bereid, onze sauzen maken we zelf, we gebruiken verantwoord vlees dat we klaarmaken volgens ons eigen recept en ook de falafel maken we elke dag zelf vers. Over alles is nagedacht en ik denk dat je dat ook echt wel ervaart als je het broodje eet en ook nadat je het broodje hebt gegeten. Meestal voel je je een beetje vies na een broodje kebab, maar als je een broodje van Pita op hebt voel je je gewoon top daarna (lacht).

Wat is de gekste plek waar je ooit gekookt hebt?

Eens even denken… Nou, toen we Pita net begonnen waren, zouden we hier in de Foodhallen open gaan, maar dat is drie maanden opgeschoven door een vertraging van de locatieovername. We hadden op dat moment alle spullen voor in de keuken en het logo al klaar staan dus we waren echt ready to go. Toeval wil dat ik een vriend heb die toen net een club begonnen was op het Rembrandtplein, Claire. Daar was een ruimte vrij en ze wilden heel graag dat Pita daar kwam staan, dus een week daarna hebben we alle spullen daarheen verhuisd en stonden we gewoon ‘s nachts in de club broodjes pita te serveren, dat was geweldig.

Wat maakt Pita volgens jou speciaal?

Dat er echt aandacht wordt besteed aan ieder onderdeel en dat we de beste producten gebruiken. Alles wordt vers gemaakt en ambachtelijk bereid.

Kan je het ethos van Pita beschrijven als het gaat om eten?

Wij staan voor kwaliteit, dat is echt het belangrijkste. We denken eerst na over hoe we het beste broodje kunnen serveren en dan pas gaan we nadenken over hoe we ‘m zo snel mogelijk kunnen maken en hoe we een beetje kunnen besparen. Maar daarbij staat kwaliteit altijd op nummer één.

Zijn er tips die je met ons kunt delen als het gaat om het maken van de beste kebab? Geheime ingrediënten? 

Wij gebruiken voor ons vlees de kippendijen van de Nederlandse polderhoen, dat maakt het echt heel sappig en smeuïg. Dat maakt het volgens mij wel bijzonder. Verder zou ik gewoon aanraden om de beste producten te gebruiken, let echt op de kwaliteit van je producten. 

Heb je veel zien veranderen in Amsterdam tijdens de laatste jaren?

Ja, er is best veel focus op vegetarisch komen te liggen. Mensen zijn veel bewuster gaan nadenken over eten en dus leggen wij nu de nadruk op onze falafel. Ons vlees is echt lekker, biologisch en verantwoord, maar we zijn zelf toch ook echt meer gaan nadenken over hoe we een vegetarische kebabrol kunnen ontwikkelen, gemaakt van knolselderij bijvoorbeeld. Dat zijn dingen waar we mee bezig zijn en dat is ook waar de toekomst heen gaat denk ik. Vlees gaat echt meer een luxeproduct worden en mensen gaan steeds meer vegetarisch eten, dus daar moeten we ook naar luisteren.

Het is geen geheim dat ook 2021 anders loopt dan verwacht, maar denk je dat het coronavirus ervoor gezorgd heeft dat eten en maaltijden belangrijker zijn geworden? Zo ja, op welke manier?

Ik denk wel dat mensen zich bewuster zijn geworden van wat ze eten. Althans, ik ben zelf toch bewuster gaan eten omdat je door corona ook wat meer op jezelf aangewezen bent en misschien wat meer met je gezondheid bezig bent. Dus ja, ik denk dat gezond eten wel een grotere rol is gaan spelen in 2020 en 2021, en mensen zijn ook meer zelf gaan koken, toch?

We weten dat aan een chef vragen wat zijn/haar favoriete gerecht is een beetje hetzelfde is als aan ouders vragen wie hun favoriete kind is, maar als je moet kiezen, welk gerecht op het menu van Pita is dan jouw favoriet en waarom?

De falafel, zonder twijfel. Hij wordt iedere dag vers gemaakt en hij is vegetarisch, wat ik ook belangrijk vind. Je hebt niet het gevoel dat je vlees mist als je onze falafel eet. Hij is ook smeuïg, ja, ik vind ‘m top. Het is een beetje best of both worlds: we hebben wat elementen van de Israëlische falafel overgenomen en onze eigen draai eraan gegeven, het is niet echt in een hokje te stoppen. Smaak en kwaliteit voeren de boventoon.

“Onze falafel is echt smeuïg, ik vind ‘m top.”

 Scroll naar beneden voor een nieuw artikel