Vegan Burger Brothers Lead
October 1, 2021 (Bijgewerkt November 11, 2021)

Hier bestel je heerlijk vegan eten en draag je je steentje bij aan het milieu

Deze maand nemen we een kijkje Behind the Menu bij een van de beste vegan burgertenten van Nederland, en ze bezorgen nu ook helemaal tot aan je voordeur.

Wil jij je steentje bijdragen aan het milieu en tegelijk genieten van overheerlijke vegan burgers? Dan ben je bij Vegan Burger Brothers aan het juiste adres. Ze hebben een uitgesproken kijk op vegan eten.

We spraken met Leroy, chef bij Vegan Burger Brothers, over hoe ze proberen hun impact op de aarde zo klein mogelijk te houden en wat hen onderscheidt van andere restaurants.

Wanneer ben je voor het eerst begonnen met koken?

Ik denk dat het al begon als klein jongetje, naast m’n moeder in de keuken. Al die geuren terwijl zij kookte hebben me wel de keuken ingetrokken. En later op m’n veertiende om vrienden te entertainen. Ik heb gewoon altijd veel interesse gehad in koken, altijd veel over gelezen, veel filmpjes gekeken en zo ben ik er eigenlijk ingerold.

Waarom heb je dit restaurant geopend?

Vegan Burger Brothers is een onderdeel van Bright Kitchen, een delivery-only restaurantketen die eten maakt voor een betere planeet. Vegan Burger Brothers is een merk dat is ontstaan vanuit enorm veel testen en proberen om uiteindelijk tot een heel goed lopend online restaurant te komen. Testen en leren zit bij ons in het DNA, dus gaandeweg zal Vegan Burger Brothers nog beter worden. Het loopt zelfs zo goed dat we binnenkort met een franchiseformule komen waarbij andere restaurateurs ook een delivery-only Vegan Burger Brothers kunnen beginnen.

Wat is de gekste plek waar je ooit gekookt hebt?

Ik zat vorige week nog op een eilandje in Zweden, met 1,5 gaspitje en spullen die we mee moesten nemen in een kayak. Dat was wel uniek. Altijd leuk om met minimale middelen toch iets heel lekkers neer te kunnen zetten. We hebben brood gemaakt van meel en zeewater en dat hebben we gebakken boven een vuurtje met hout dat we op het eiland gesprokkeld hadden. Dan voel je je wel redelijk verbonden met de natuur.

Altijd leuk om met minimale middelen toch iets heel lekkers neer te kunnen zetten.”

Heb je veel zien veranderen in Amsterdam tijdens de laatste jaren als het op vegan eten aankomt?

Ik denk wel dat het aanbod steeds groter is geworden. Je hebt nu wel bijna bij elk restaurant een goede vegetarische of vegan optie. Vroeger was het enkel een salade met geitenkaas en walnoot als je een vegetarische maaltijd wilde. Het wordt steeds beter met restaurants zoals Meatless District en Vegan Junk Food Bar. Die hebben natuurlijk de hele markt geopend en zij hebben denk ik de naam van vegan echt een beetje uit het slop getrokken. En wij zitten als betaalbare en goede optie nu echt in een hele goede markt. Het blijft voor de meeste chefs en koks toch nog wel moeilijk om een echt goede, vegan burger te maken, omdat je toch wel echt iets moet toevoegen aan een vegetarische of vegan maaltijd om er iets spannends van te maken. Dat blijft lastig, zeker omdat je aan bepaalde eisen moet voldoen om iets echt vegan te noemen. Dat is niet altijd even makkelijk, maar daar heb ik me wel echt in kunnen specialiseren.

Hoe zou je Vegan Burger Brothers omschrijven voor iemand die er nog nooit gegeten heeft?

Hier zijn we toevallig net druk mee bezig geweest, om echt te bepalen wat Vegan Burger Brothers precies is. En we zijn tot een aantal brand pillars gekomen waar we zelf heel tevreden over zijn. Als ik ons dus op basis daarvan in een paar woorden zou moeten omschrijven luidt dat als volgt: “Good Burgers. Always.”, “Creators of the Royal Melt”, “Taste the future” en tot slot, “We deliver”. En die goede burger kan je dan op verschillende manieren invullen. Goed voor het milieu, goed voor je lichaam, goed voor je smaakpapillen. Dus een goede burger voor iedereen, altijd, die ook nog eens bijdraagt aan een betere toekomst. Dat is wat we willen uitstralen en wat we zijn. Waar je ook bent in Amsterdam, je kunt ‘m binnen een halfuur op de stoep krijgen.

Hoeveel restaurants hebben jullie in Nederland? Waar zijn ze?

We hebben nu twee fysieke keukens, in De Pijp en de Jordaan. Maar daar kan je dus niet eten. Het eten wordt in die keukens bereid en wordt dan van daaruit bij de mensen thuis bezorgd. We zijn trouwens wel echt op een missie om Vegan Burger Brothers overal in Nederland beschikbaar te maken, dus hopelijk kunnen we dat in de komende jaren ook echt waarmaken. We willen dat je in elke stad een goede burger kunt krijgen, die goed is voor jou en de planeet.

Kan je het ethos van Vegan Burger Brothers  beschrijven als het gaat om eten?

We willen laten zien dat vegan eten voor iedereen beschikbaar is en dat het gewoon een ontzettend mooie optie is. Iedereen kan bij ons een burger bestellen. Dus of je nou net wel van vlees houdt of helemaal niet, of als je van vis houdt… Het maakt niet uit, iedereen kan bij ons een burger bestellen en dan heb je iets dat gewoon altijd goed is en waar je tevreden mee bent. En ook iets waarbij je je goed voelt na het eten ervan. Ik denk dat iedereen het gevoel van McDonald’s herkent. Als je erheen gaat denk je ‘Ja, hier heb ik echt zin in!’, en als je weer weggaat denk je ‘Moest dit?’. Dat gevoel heb je niet bij ons.

“We willen laten zien dat vegan eten voor iedereen beschikbaar is en dat het gewoon een ontzettend mooie optie is.”

Wat maakt Vegan Burger Brothers volgens jou speciaal?

Wat ons echt onderscheidt van andere restaurants is dat wij juist ook kijken naar de manier waarop onze burger op de best mogelijke manier bij de klant thuis komt. Hij moet dus net zo goed zijn als die van de grillplaat komt als wanneer die bij de klant bezorgd wordt. We kijken op een heel andere manier naar eten dan de meeste andere restaurants. Als het in een regulier restaurant waar je ter plaatse kunt eten wordt klaargemaakt en meteen voor je neus wordt neergezet is dat het resultaat dat je krijgt. Maar bij ons gaat het natuurlijk eerst in een zak en moet dan nog vervoerd worden op de fiets, en die burger moet nog steeds even goed zijn.

Jullie hebben een Earth Impact Dashboard op jullie website. Kan je daar wat verder op ingaan?

Dat dashboard hebben we echt een hele tijd geleden gemaakt. Grotendeels voor onszelf want we weten dat er niet megaveel mensen op onze website kijken omdat alles gewoon via de bestelplatforms zoals Thuisbezorgd.nl gaat. Maar als bedrijf ben je natuurlijk altijd zoekende, waar doen we het voor en wat zijn onze vervolgstappen? Daarom hebben we dat dashboard gemaakt, om aan te tonen: hier doen we het voor en we maken echt verschil en positieve impact met elke burger die we maken. Dat is de insteek geweest om het voor onszelf duidelijk te maken welke kant we opgaan en welke impact we hebben.

En wat kunnen consumenten dan precies zien in jullie dashboard?

We laten zien hoeveel CO2-uitstoot je vermindert en hoeveel koeien en kippen je redt door onze vegan burger te eten in plaats van vlees. Twee jaar geleden hebben we een poll gedaan over waarom mensen nou eigenlijk bij ons bestellen en wat hun belangrijkste beweegreden is om vegan of vegetarisch te eten en daar kwamen uiteindelijk drie grote factoren uit: milieubescherming, gezondheid en dierenleed. Wij vinden dit zelf ook allemaal belangrijk, dus daarom focussen we hier ook op.

“Het is fijn om als consument te kunnen zien dat je echt een verschil maakt.”

Het is fijn om als consument te kunnen zien dat je echt een verschil maakt. Die positieve noot is echt een belangrijk punt van Vegan Burger Brothers. We willen niemand beledigen of wegdrukken. Er zijn ook vegan merken die zeggen ‘eat cruelty free’ of ‘diervriendelijk vlees bestaat niet’, en dan druk je er een stempel op die zegt dat je slecht bezig bent elke keer dat je wel vlees eet. Maar wij willen het omdraaien door te zeggen dat je goed bezig bent elke keer dat je bij ons eten bestelt. Als je heel erg hard schreeuwt krijg je ook wel aandacht, maar dat willen wij niet want dat past gewoon niet bij ons.

Zijn er tips die je met ons kunt delen als het gaat om vegan koken? Geheime ingrediënten bijvoorbeeld?

Vrienden vragen me dit ook wel eens en ik zou adviseren om te vertrekken vanuit je favoriete gerecht en te kijken hoe je dat vegan kunt maken, of vegetarisch. Smaken die je zelf al kent of heel lekker vindt kun je vaak wel goed vervangen door andere dingen. Dat maak je dan één of twee keer per week en daarna ga je door naar een ander gerecht. Ik zou vooral niet aanraden om je hele keuken om te gooien, want dan maak je het jezelf heel erg moeilijk. Kijk, als jij echt van pasta carbonara houdt en je vervangt als eerste stapje je room door sojaroom, dan maak je al een klein verschil. Je moet er even aan wennen en dan kom je vanzelf wel op een punt waarop je denkt om de volgende keer ook vegan spekjes te gebruiken of om het ei er ook uit te laten. Alle beetjes helpen. Je kunt natuurlijk ook all the way gaan en enkel nog hummus eten (lacht).

Het is geen geheim dat 2021 anders liep dan verwacht, maar denk je dat de corona-pandemie ervoor gezorgd heeft dat we anders omgaan met eten?

Ik denk het wel. Mensen hadden plots veel meer tijd om te koken. In ‘t begin ging iedereen natuurlijk brood bakken en pasta maken en was het meel de hele tijd op. Dus ja, ik denk dat er wel veel mensen wat meer gevoel hebben gekregen voor koken, maar dat men ook wel echt veel vaker eten bestelt. Die twee gaan wel hand in hand tegenwoordig, het is niet zo dat de ene de andere afvlakt. Maar de relatie met eten blijft toch een beetje vreemd denk ik in de stad. Ik heb ook nog steeds geen idee wat er voorafgaat aan een heleboel van de processen van de dingen die ik koop. En als het eenmaal op je bord ligt, denk je er vaak ook niet meer over na.

Maar goed, we zijn wel anders gaan consumeren en daar zit volgens mij ook de uitdaging voor Thuisbezorgd.nl. Mensen zijn denk ik ook thuis minder vlees gaan eten, maar ze bestellen het wel steeds vaker omdat ze zichzelf dan willen trakteren. Of als je in een restaurant 300 gram biefstuk naar binnen werkt, dan gaat het hard. Maar het blijft altijd een beetje schommelen. Ik vind persoonlijk dat het ook niet werkt als je te panisch bent over eten, je moet een balans vinden die voor jezelf werkt. We eten drie, vier, vijf keer per dag, dus als je daar de hele tijd commentaar op krijgt of het gevoel hebt dat je het niet goed doet, dan is dat niet fijn. Dan kan je beter gewoon lekker positief zijn.

We weten dat aan een chef vragen wat zijn favoriete gerecht is een beetje hetzelfde is als aan ouders vragen wie hun favoriete kind is, maar als je moet kiezen, welk gerecht op het menu van Vegan Burger Brothers is dan jouw favoriet en waarom?

Zonder twijfel: de Royal Melt en de Loaded Fries. Als je van een beetje pit houdt, dan is de Royal Melt echt een goede keuze, met z’n jalapeño’s en sriracha-mayo.

 Scroll naar beneden voor een nieuw artikel