January 4, 2021 (Bijgewerkt November 24, 2021)

Dit restaurant maakt al jouw lievelingssnacks, maar dan vegan

Deze maand nemen we een kijkje Behind The Menu bij een van Nederlands beste vegan restaurants, en ze bezorgen nu ook helemaal tot aan je voordeur.

Als er één trend is waar we inmiddels helemaal aan verknocht zijn, dan is het wel veganisme. Vegan chefkoks hebben de manier waarop we over eten denken inmiddels aardig weten te veranderen met hun prachtige plantaardige creaties. Zoals altijd is Vegan Junk Food Bar een van de voorlopers.

Van sappige burgers tot loaded fries, pizza en zelfs gefrituurde garnalen, Vegan Junk Food Bar bewijst maar weer eens dat vegan eten niet alleen quinoa en tofu hoeft te zijn. Met hun Heppi® Ribs, heeft de Vegan Junk Food Bar weer een wereldprimeur te pakken. En die wereldprimeur wordt ook nog eens in Nederland gelanceerd. Net op tijd voor Veganuary, kunnen we kennis maken met de nieuwe draai die Vegan Junk Food Bar weet te geven aan een van onze favoriete fastfood klassiekers.

We spraken met Yannick, teamleider van het Vegan Junk Food Bar restaurant in Amsterdam Centrum, en met chefkok Palmer om meer te ontdekken over hun unieke, plantaardige menu en hun missie om vegan eten nóg leuker en lekkerder te maken. 

Lees mee voor een kijkje Behind The Menu bij een van Nederlands populairste vegan restaurants.

P.S.: Ze bezorgen hun geliefde gerechten ook nog eens tot aan je voordeur.

Palmer, wanneer ben je begonnen met koken?

Ik begon toen ik 31 jaar was. Ik zat toen nog in de Filipijnen en werkte bij een pizzabedrijf. 

Wat is de gekste plek waar je ooit gekookt hebt? 

De gekste plek is waarschijnlijk toen ik op een boot werkte. Dat was een hele toffe ervaring.

Heb je dingen zien veranderen in de vegan-industrie de afgelopen jaren?

Palmer: Ik heb zeker gemerkt dat veel restaurants proberen om op z’n minst een paar vegan opties op het menu te hebben staan. Een aantal van hen heeft zelfs een compleet apart vegan menu.

De vegan-industrie is snel gegroeid en dat betekent gelukkig veel meer nieuwe, uitdagende opties.

Yannick: Ook vegan producten hebben een enorme ontwikkeling doorgemaakt. De kwaliteit is enorm toegenomen in de afgelopen jaren en we hebben een fantastische variëteit om uit te kiezen. De vegan-industrie is snel gegroeid en dat betekent gelukkig veel meer nieuwe, uitdagende opties, zoals onze Heppi® Ribs — ‘s werelds eerste plantaardige spareribs.

Hoe zou je Vegan Junk Food Bar omschrijven aan iemand die er nog nooit gegeten heeft?

Palmer: Ik zou het omschrijven als een uniek concept, omdat het niet alleen ‘junkfood’ is, zoals de naam suggereert. Het is ook nog eens 100% vegan. 

Yannick:  We raden altijd aan om te beginnen met een van de burgers, omdat je waarschijnlijk wel eens eerder een burger van vlees hebt geproefd. Nu kun je een plantaardige burger proberen die net zo goed smaakt als een echte burger, en misschien zelfs nog wel beter.

Hoeveel restaurants heeft Vegan Junk Food Bar in Nederland? 

Palmer: We hebben al vijf locaties. Er zijn vier restaurants in Amsterdam: een hier in het centrum, eentje in de Pijp, een in West en een in Oost. Dan hebben we ook nog een restaurant in Rotterdam.

Het is het hele concept dat ons bijzonder maakt. Ons doel is om voor iedereen toegankelijk te zijn.

Zijn er plannen om nog meer restaurants te openen?

Yannick: We hebben afgelopen week een restaurant in Barcelona geopend, dus we zijn benieuwd wat ons dat nog meer brengt. Dit jaar was vrij desastreus voor de hele restaurantindustrie, dus alles is op een laag pitje gezet, maar er komen hoe dan ook meer restaurants in de toekomst.

Wat maakt Vegan Junk Food Bar bijzonder denk je? 

Yannick: Het is het hele concept dat ons bijzonder maakt. Ons doel is om voor iedereen toegankelijk te zijn. Van de graffiti op de muren en de muziek die we draaien tot het compleet plantaardige menu, het hele pakket is erg uniek. En daarbij mogen we natuurlijk onze chefs niet vergeten.

Kun je het ethos van Vegan Junk Food Bar omschrijven, als het op eten aankomt?

Yannick: We streven naar zo min mogelijk overproductie van dierlijke producten door ons volledig te focussen op een aspect van veganisme, namelijk vegan eten. Het is bewezen dat plantaardig eten veel beter is voor de planeet, de dieren en ons lichaam.

Jullie zijn duidelijk erg gepassioneerd over de vegan keuken. Kunnen jullie ons iets meer vertellen over jullie favoriete ingrediënten?

Yannick: Een van onze favorieten zijn de kippenvleugeltjes en de net gelanceerde Heppi® Ribs. De smaak en textuur ligt zo dicht bij het origineel dat je haast geen verschil proeft, en dat is hét grote pluspunt. Waarom zou je voor vlees gaan als er een plantaardige optie is die hetzelfde smaakt of zelfs beter?

Heb je misschien tips of advies voor mensen die thuis ook vegan willen koken? 

Yannick: Mijn persoonlijke advies is om klein te beginnen. Probeer dierlijke producten te vervangen door vegan varianten, zoals soja-, amandel- of kokosmelk in plaats van normale melk.  Ga eens op zoek naar plantaardige opties in de supermarkt en je zult zien dat vegan eten zoveel meer is dan alleen quinoa. Als je zelf echt vegan wilt gaan koken, kun je beginnen met soja, erwteneiwit en tapioca. Allemaal heel eenvoudig te combineren. 

Een veelgehoorde misvatting is dat vegan eten alleen uit sla en quinoa bestaat, maar er zijn zoveel andere opties waar je mee kunt spelen.

Het is geen geheim dat 2020 net iets anders is gegaan dan we verwacht hadden. Denk je dat de coronacrisis eten en eetmomenten belangrijker heeft gemaakt voor mensen? 

Palmer: Ik denk het zeker, want als mensen thuis blijven dan bestellen ze eerder dan normaal of ze koken zelf en experimenteren in de keuken.

Yannick: Ik denk dat de meeste mensen verbinding missen. Iedereen mist het om te dineren met familie of om uit eten te gaan met vrienden. Dat is ook waarom Thuisbezorgd.nl nóg populairder is geworden natuurlijk. We merken dat tijdens deze tweede lockdown zoveel meer mensen bestellen voor thuis of om af te halen, dan tijdens de eerste lockdown.

Het doel van Veganuary is om het mensen – die er over nadenken om vegan te worden of minder vlees te eten – makkelijker te maken. Wat is volgens jou de grootste misvatting over veganisme? En hoe zou je dat aan anderen uitleggen?

Yannick: Een veelgehoorde misvatting is dat vegan eten alleen uit sla en quinoa bestaat, maar er zijn zoveel andere opties waar je mee kunt spelen. Mensen zijn over het algemeen nog steeds niet bekend met alle innovaties die hebben plaatsgevonden in de afgelopen jaren, maar er zijn er zoveel lekkere opties tegenwoordig.

Hoe zou je veganisme uitleggen aan iemand die er nog nooit van gehoord heeft? 

Yannick: Veganisme omvat veel meer dan alleen eten. Een auto rijden zonder leren bekleding is bijvoorbeeld ook vegan, maar we focussen ons vooral op een plantaardig dieet. Overstappen op vegan eten heeft een groot effect op het welzijn van dieren, maar ook op het welzijn van je eigen lichaam.

Wat zijn de voordelen van meedoen aan Veganuary en hoe zou je mensen aanmoedigen om eraan te beginnen? 

Yannick: Ik denk dat de beste manier om eraan te beginnen is om vegan alternatieven te vinden voor dingen die je eigenlijk altijd al lekker vond. Iedereen houdt van een goede burger — waarom probeer je geen vegan variant met een plakje vegan kaas bijvoorbeeld? Probeer eerst je favorieten te vervangen en vanuit daar kun je beginnen met het ontdekken van andere opties.

Denk je dat Amsterdam of Nederland voor ligt op het gebied van de introductie van nieuwe vegan restaurants in vergelijking met andere Europese landen? 

Yannick: Amsterdam is zeker een van de meest vegan-vriendelijke steden in Europa en al helemaal in Nederland. Maar dat is vaak het geval bij grote, internationale steden.

Naast het feit dat Amsterdam een grote stad is, zijn er nog meer redenen waardoor Amsterdam koploper is op het gebied van vegan eten? 

Yannick: Amsterdam is vegan-vriendelijk door demografische kenmerken. Er wonen veel studenten en die willen zichzelf graag onderdompelen met kennis over veganisme en kunnen niet wachten om nieuwe gerechten uit te proberen. Naast studenten, hebben we een grote aanhang onder dertigers en veertigers die ook meer wil leren over veganisme en niet vast wil roesten in zijn eetgewoonten.

Ons menu mag dan misschien niet écht gezond zijn, het is wel wat iedereen lekker vindt en ook thuis wilt eten.

Hoe denk je dat het concept van Vegan Junk Food Bar helpt om mensen iets bij te brengen over veganisme?

Yannick: Onze plantaardige draai aan ‘junkfood’ opent de ogen van veel mensen, vooral degenen die dachten dat veganisme niet veel verder gaat dan tempeh, quinoa en tofu. Ons menu mag dan misschien niet écht gezond zijn, het is wel wat iedereen lekker vindt en ook thuis wilt eten: we hebben plantaardige kippenvleugeltjes, spareribs en burgers, maar ook vegan fish & chips, pizza en shawarma.

Nog een laatste vraag voor je: we weten dat de chef vragen om zijn favoriete gerecht ongeveer net zoiets als een ouder vragen om zijn favoriete kind, maar toch — welk gerecht op de menukaart van Vegan Junk Food Bar is jouw favoriet? 

Palmer: Mijn persoonlijke favoriet is de crispy lemon shrimpz: het smaakt en ruikt precies naar echte garnalen. Maar onze andere visgerechten, zoals de verse sashimi met notuna en zalmon, zijn net zo geweldig.

 Scroll naar beneden voor een nieuw artikel