Hero vegan
July 23, 2020 (Bijgewerkt April 8, 2021)

Van gezonde salade tot sappige burger: dit zijn de beste vegan restaurants van Rotterdam

Veganisme als verantwoorde eetstijl, goed voor lijf, dieren en klimaat, ontwikkelt zich in Nederland rap van trend naar mainstream. Geweldig, want daardoor zien we meer en meer uitstekende veganistische restaurants opduiken in Rotterdam. Van gezond eten tot fastfood, van Indiaas tot Egyptisch, van simpel tot chic, voor alle soorten trek kun je wel ergens terecht. Ook als je je favoriete maaltijd liever laat bezorgen. Waar zijn de beste plekken van de stad? Wij zetten ze voor je in een lijstje. 

Vegan Junk Food Bar

Leuvehaven

Graffiti op de muren, hiphopmuziek uit de speakers en veganistische hap op het menu. Geen wonder dat heel Rotterdam in de rij staat voor de Vegan Junk Food Bar op de Schiedamse Vest.

De eerste Vegan Junk Food Bar van de stad doet zijn naam eer aan: hier eet je het klassieke snackbarmenu, maar dan in een dier- en milieuvriendelijke variant. Succesnummer is uiteraard die iconische Rotterdamse uitvinding, de kapsalon, op zijn veganistisch – een enorme berg eten met plantaardige shoarma, friet, jalapeño’s, geraspte veganistische kaas en twee sauzen. Ook te bestellen in een uitgebreide variant, met zoete aardappelfriet, granaatappelpitjes en eetbare bloemen.

Minder grote trek? Bij snacks als Classic Bitterballs (zonder vlees), Crispy Lemon Shrimp (zonder garnalen) en Waffle Fries lik je je vingers af. Zelfs de sauzen zijn helemaal plantaardig. Snacken zonder schuldgevoel dus. Wie wil dat nou niet?

Jack Bean

Oude Westen

Op steenworp afstand van Rotterdam Centraal vind je vegan fastfoodrestaurant Jack Bean. Hier eet je een snelle veganistische hap, maar dan met smaken waar je ‘u’ tegen zegt. Ook de prijzen zijn erg lekker. Publiekstrekker is hun prijswinnende Ultimate Mushroom Special Burger, die indrukwekkend hoog wordt opgestapeld. De grote variatie aan gezonde bowls met hun kleurrijke toppings toveren een lach op je gezicht – van een rijkgevulde Mexican Chili met geroosterde groenten tot de Curried Cauliflower Salad Bowl, een ode aan de bescheiden bloemkool.Oprichter en chef Pepijn Schmeink kennen we al van formidabele Rotterdamse successen als Restaurant Eendracht en Dertien. Samen met Mathijs Huis in ’t Veld wil hij een heus effect hebben, zowel op de eetwijze van de gemiddelde Rotterdammer als op de duurzaamheid van de stad. Begrippen als eerlijk, anti-verspilling, duurzaam en lokaal zijn geen loze woorden bij Jack Bean. “Why can’t fast food be good?” vragen ze zich af op hun website. Nou, dat kan dus wel.

Op steenworp afstand van Rotterdam Centraal vind je veganistisch restaurant Jack Bean.

sla

SLA

Centrum

Stap een van de winkels van biologische saladebar SLA binnen en je waant je in een kas. Veel licht, veel planten en uiteraard veel groente. Als je dat allemaal wat te saai en konijnenvoerachtig klinkt, heb je het goed mis! Voedzame combinaties zoals de Green Protein Sla Classic en de Truffle Ruffle hebben, naast sla, teveel pure ingrediënten om op te noemen. 

Nou vooruit, eentje dan. De Greener Than Green, een van de vele vegan mogelijkheden op de kaart, bestaat uit eikenblad-rucolamix, quinoa, geroosterde spruiten, broccoli, zoetzure komkommer, edamame, avocado, kiemgroente, walnoten en koriander. Met een dressing van groene kruiden, cashew en limoen. Te bestellen als salade of als bowl, met extra granen, zaden of peulvruchten in plaats van slablad.

Daarmee  houdt het niet op voor de vegane eter. Alledrie de soepen op de kaart zijn diervriendelijk, de smoothies zijn plant-based en zelfs aan de Salted Caramel Cheesecake komt geen melkproduct te pas. Een waardige aanvulling op het Rotterdamse veganistische restaurantrepertoire, dat is SLA.

Restaurant Habibi

Oude Westen

De Egyptische keuken is zo op het eerste gezicht nou niet de meest diervriendelijke keuken. Dit misverstand – en andere misverstanden over deze eeuwenoude keuken, dat ze alleen maar shoarma of kapsalon eten bijvoorbeeld, of dat moussaka altijd vet is – wordt door de bevlogen eigenaren, het echtpaar Aly en Randa, met gemak de kop ingedrukt.

Bij Habibi heb je namelijk de keuze uit drie veganistische gerechten die je nog nooit eerder at. Een daarvan is Egyptische moussaka, gemaakt met kikkererwten en tomaten, minus het vlees, minus de bechamel en zonder kaas. Heel anders dan de Grieken dat doen dus. (Er zit ook weinig vet in, wat het gerecht alleen maar aantrekkelijker maakt.)

De andere verrukkelijke vegan gerechten? Mixed Mashie (groenten gevuld met rijst) en de Mix à la Habibi, een trio van gerechtjes die we ook uit andere Midden-Oosterse keukens kennen: falafel, foel (een dip van geprakte tuinbonen) en hummus. En zo veroverde dit authentieke restaurant terecht een plekje op onze lijst met de beste vegan restaurants van Rotterdam.

Bertmans

Cooldistrict

In deze oase voor flexitariërs kom je als veganist ruim aan je trekken. Ook als je allergieën, intoleranties of gewoon een eigen willetje hebt, trouwens. Elk gerecht bevat een overdaad aan seizoensgroenten en hoogwaardige ingrediënten. Geen gewone olijven maar taggiasche olijven bijvoorbeeld en geen gewone zure room maar zure room van cashewnoten. 

Alle hoeken van de wereld worden aangedaan, van Japan (Japanse Bowl) tot Mexico (Linzen & Mole), van Sicilië (Caponata & Geitenkaas) tot het Midden-Oosten (falafel). Ook trendgevoelige klanten kunnen er terecht voor nieuwe veganistische klassiekers, zoals Jackfruitstoof & Maistortilla’s en Bloemkool ‘Steak’. De Socca – kikkererwtenpannenkoekjes met groenten en kruidensalade – is een van hun brunchtoppers en het ontbijtmenu (vanaf 8 uur ’s ochtends, ‘s zondags vanaf 9 uur) is bijna compleet veganistisch. Ideaal voor een luie zondagochtendsessie met de weekendkrant.

Bertmans is nog tot laat open ook – maandag tot donderdag tot 23:00 uur, vrijdag en zaterdag tot 0:00 uur en zondag tot 22:00 uur.

sla

SUE

Stadsdriehoek / Cooldistrict

Bij SUE bestel je gebak, moderne maar welbekende brunch- en lunchgerechten, plus een high tea om hoteldebotel van te worden. Maar dan zónder: zonder dierlijke producten, zonder gluten, zonder lactose en zonder witte suiker. Een terechte toevoeging aan ons lijstje met beste vegan restaurants in Rotterdam, dus.

Kaskrakers bij SUE zijn de zoete baksels: dadeltruffels, bananenbrood en worteltaart, gemaakt zonder eieren of boter en met veganistische (slag)room. Maar de ontbijt- en lunchkaart mag er ook zijn: roerei zonder de eieren, geroosterd brood met avocado en hummus, caesarsalade met nep-bacon en parmezaan en een veganistische club sandwich.

Koffie met vegan gebak is een logische afsluiter – wees slim en bestel meteen een SUE proeverijtje. Blijf je lang genoeg hangen, dan kun je er aan een vroege borrel (tot 17:00 uur) met bijvoorbeeld een Rotterdamse pale ale en een schaal nacho’s.

Mr Salad

Rubroek

Mr Salad had al in 2017 door dat gezond en plant-based een blijvertje zou zijn. De kaart van deze healthbar staat dan ook vol vega en vegan verrukkelijks. Hun saladeboxen en wraps kun je helemaal naar eigen voorkeur samenstellen. Bestel je liever een kant-en-klaar gerecht, zonder al teveel keuzestress, dan kan dat ook. Plus, de steigerhouten muur compleet met Hollandse bestelfietsen is smullen voor de Insta-fotografen onder ons.

Bij Mr Salad vind je heerlijke sappen en smoothies. En wat dacht je van een vegan high tea?

Het Mr Sunshine ontbijtkommetje combineert een berg huisgemaakte granola met amandelmelk en een exotische topping van mango, passievrucht en kokos. De Sandwich Bread ‘n’ Veg is belegd met gegrilde aubergine, courgette en paprika en de Poke Me Vegan Bowl is gevuld met een creatieve combi: zwarte rijst, ananas, tempeh en avocado.

Een vegan high tea behoort ook tot het aanbod van Mr Salad, evenals veel smakelijke sapmixjes en smoothies. Mr Salad is gesloten op maandag.

Veggie

Kralingen

Berlijnse vibes met een Braziliaans vleugje, dat is de sfeer bij vegan coffee bar Veggie in het lommerrijke stadsdeel Kralingen. Oprichtster Monica is serieus begaan met het verminderen van dierenleed – niet alleen blijft zij met haar lekkers ver van dierlijke producten verwijderd, ook stopt ze een deel van haar winst in een project voor gewonde straatdieren in Natal, Brazilië.

Met die wetenschap in het achterhoofd, is het aanbod bij Veggie helemaal een koopje. Want na een kop koffie met een stuk spinaziequiche, een tosti met paprikaspread of een glutenvrije muffin, stap je dubbel tevreden naar buiten – met volle buik én een goed geweten. Onbetaalbaar. 

Veggie is open van donderdag tot zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur, en op zondag van 12:00 tot 17:00 uur. Ga vroeg, want het is er zo gezellig, dat je er het liefst de hele dag blijft hangen.

sla

Atithi

Leuvehaven

Net als wij Nederlanders, houdt men ook in India nogal van zuivel. Sterker nog, India is de grootste koemelkproducent ter wereld. Toch omarmt ook de Indiase keuken de trend van het veganisme – kijk maar naar het menu van Atithi. Dit restaurant is modern op alle manieren, van het verre-van-standaard interieur tot de bereidheid om rekening te houden met eenieders dieetwensen. 

De kaart staat vol traditioneel veganistische gerechten. Paani Puri bijvoorbeeld, kleine ronde smaakbommetjes van deeg, gevuld met kruidige aardappel, tamarinde en muntwater. Of Chana Masala, een populaire eenpanscurry uit de noordelijke deelstaat Punjab. Erbij bestel je vegan broodsoorten zoals Tandoori Roti, Kulcha Naan en Alu Paratha.

Het gerecht waar wij ’s nachts van dromen is een Atithi Special: Chola Bathura. Een verrukkelijke kikkererwtencurry (chola) wordt geserveerd met een van de best bewaarde geheimen uit de Noord-Indiase keuken: bathura. Deze naansoort, gefrituurd in een kadwai vol bruisende olie, is extreem knapperig en precies vet genoeg, dat je ervan blijft bestellen.

Sajoer

Stadsdriehoek / Noord

Bij Sajoer gaat veganistisch samen met gezond. Centraal staan de sappen – uiteraard lokaal, seizoensgebonden en uit de slowjuicer, zodat geen enkele vitamine, mineraal of enzym verloren gaat. De Energy bijvoorbeeld, met wortel, peterselie, appel, citroen en gember. Wil je het echt goed aanpakken, dan kun je zelfs een meerdaagse detox-sapkuur kopen, compleet met gember- en peterselieshotjes.

Heb je trek en is een sapje niet genoeg? Dan zijn er ook smoothies, salades, soepen en ontbijtbowls. Die laatste categorie stilt stevige trek, vooral de Flurry Bowl met huisgemaakte granola, pindakaas, banaan, havermelk, cacaonibs en dadels. 

Beide locaties hebben een mini-terras op de stoep voor het café. Verover op de Botersloot een plekje en je zit in het meest beschutte straatje van de stad; in Noord zie je juist het typische Rotterdamse stadsleven aan je voorbij trekken, compleet met bussen, fietsen en verkeer.  

The Harvest

Provenierswijk

The Harvest doet aan bowls. Niet zomaar bowls, maar samengestelde kommen waarin vier gerechtjes naar keuze samenkomen, allemaal gemaakt van de oogst van boeren uit de buurt. Die vier gerechtjes kies je zelf, uit het aanbod van de dag, dat uiteraard wisselt met de seizoenen. Hoewel het een flexitarisch restaurant is, zijn er vele veganistische opties om uit te kiezen.

Valt je al dat kiezen nog niet mee – want kruidige curry met kikkererwten klinkt lekker, maar geroosterde bloemkool met kurkuma ook, om het over seitansaté met huisgemaakte satésaus maar niet eens te hebben – dan hebben ze onder het kopje ‘favorieten’ vast een aantal succesnummers voor je samengesteld. The Vegan Bowl bestaat uit een kwart zoete aardappel, een kwart geroosterde champignons, de bietensalade en de seitansaté.

The Harvest alleen open voor diner: dagelijks van 17:00 tot 21:00 uur. Bestellen voor thuis kan van 15:45 tot 20:30 uur.

Leaf Vegetarian

Stadsdriehoek

Inspiratievolle quotes van filosofen en celebrity’s over de vega levensstijl lokken klanten dit pan-Aziatische restaurant binnen. Ondanks de naam is zo goed als elk gerecht niet alleen vegetarisch, maar zelfs veganistisch. De mix van gerechten is een feest voor iedereen die door Zuidoost Azië heeft gereisd, of dit ooit nog van plan is.

Hollandse lievelingen als Indonesische rendang (maar dan mild), kip in zoetzure saus en nasi worden afgewisseld met echte lokale gerechten: eten dat je eigenlijk alleen in het buitenland vindt en waar je hart van overslaat als je het opeens thuis, in je eigen stad, op een menukaart tegenkomt. Maleise roti pratha met curry om in te dippen is een mooi voorbeeld. 

Alle soorten en maten veganisten komen hier aan hun trekken, ook diegenen die hun vlees of vis maar met moeite laten staan. Lamscurry, Chinese spareribs, zout-en-peper inktvis, je eet ze hier zonder het leed. 

 Scroll naar beneden voor een nieuw artikel