Resized joloof rice
November 4, 2020 (Bijgewerkt February 22, 2021)

De beste gerechten uit de West-Afrikaanse keuken die je thuis kunt laten bezorgen

Eten is voor velen van ons meer dan alleen maar brandstof; het is een algeheel culinair avontuur. Laat ons je meenemen naar je volgende buitengewone bestemming, tevens een van de populairste eettrends van 2021: de West-Afrikaanse keuken.

Ben je nog niet bekend met West-Afrikaans eten, zet je dan maar schrap, want er gaat een wereld aan sublieme smaken voor je open. Elk West-Afrikaans land heeft zijn eigen culinaire cultuur – met lokale vleessoorten, granen, fruit en groenten. Afrikaans eten is niet alleen appetijtelijk, maar ook rijk aan eiwitten en plantaardige ingrediënten – goed en gezond, dus. 

Maak kennis met de avontuurlijke West-Afrikaanse keuken aan de hand van onze onderstaande magnifieke mix van gerechten, die je smaakpapillen doen juichen.

In Nederland kun je je hart ophalen aan restaurants die heerlijke gerechten van over de hele wereld serveren, zoals bijvoorbeeld uit West-Afrika. Ontdek zelf de smaken van de West-Afrikaanse keuken bij African Kitchen in Amsterdam, Ebony Afrokitchen in Utrecht en Mama Essi Afrikaans Restaurant in Rotterdam. Geen zin om de deur uit te gaan? Ook dan kun je genieten van de West-Afrikaanse keuken. Bovenstaande restaurants bezorgen allemaal bij jou thuis.

1. Puff Puffs

Puff puffs kom je in West-Afrika op elke straathoek tegen. Deze hele zoete, gefrituurde donuts worden gemaakt van bloem, gist, suiker, boter, zout, water en eieren. Na het bakken worden ze meestal gerold in suiker, vanille, kaneel of een ander smaakje; de combinatie van al dit lekkers is onmogelijk te weerstaan.Dit gerecht is dan ook tot ver in Oost-Afrika geliefd; landen als Soedan, Oeganda en Kenia hebben allemaal hun eigen variant bedacht. En hun eigen naam. Vandaar dat puff puffs onder vele aliassen bekend staan, waaronder ligemat (Soedan), mandazi (Swahilikust) en bofloto (Ivoorkust). 

Puff puffs zijn kleine deegballetjes die je in West-Afrika op elke straathoek tegenkomt.

Puff Puffs

2. Fufu  

Dit gerecht op basis van cassave is niet alleen in West-Afrika, maar over de hele wereld in trek – en niet alleen vanwege de grappige naam. Fufu is geworteld in hedendaags Ghana, maar werd liefdevol omarmd door landen als Nigeria, Kameroen en Liberia en heeft zelfs harten (en magen) veroverd in de Caraïben. 

Maar wat is fufu eigenlijk? Wij leggen het je uit. Fufu is een soort brij gemaakt van cassavemeel, meel van bakbananen en water. Afhankelijk van de versie worden deze ingrediënten ook wel vervangen door yam, vruchten en/of granen. Het is een veelzijdig gerecht dat in vele gedaantes opduikt, van authentieke Ghanese fufu tot Congolese ugali en Cubaanse fufu con masitas. 

Het fufudeeg wordt tot kleine bolletjes gerold en vervolgens gedoopt in, en gegeten bij, een soep of stoofpot. In Nigeria eet men fufu graag bij hartige stoofjes van okra of bij tomatensoep. In Gambia en Senegal wordt het gerecht gecombineerd met pindastoofgerechten, terwijl men er in Ghana graag pindasoep bij eet.

fufu

3. Jollofrijst

Jollofrijst wordt in heel West-Afrika gegeten. Sterker nog, het gerecht is zo populair dat zowat elk land in de regio claimt hét land van oorsprong te zijn. De waarheid is dat niemand weet waar dit veelgeprezen gerecht precies vandaan komt. De oorzaak van de jollofgekte? Het gerecht zit barstensvol smaak. Het is een eenpansgerecht, waardoor de rijst de kans krijgt alle verschillende – maar elkaar aanvullende – smaken op te zuigen. Senegal, Nigeria en Ghana hebben ieder hun eigen, unieke versie van dit West-Afrikaanse gerecht en de rivaliteit tussen de landen kan hoog oplopen. Als je wilt weten hoe hoog, vraag het maar eens aan de twee studenten, de een uit Ghana en de ander uit Nigeria, die van een Londens college werden getrapt omdat ze hadden gevochten om waar de oorsprong van jollofrijst ligt. Ooit gedacht dat een eenvoudig rijstgerecht zoveel chaos kon veroorzaken?De steringrediënten zijn de rijst – uiteraard – en de tomaten die de jollofrijst zijn typische rode kleur geven. Er gaan ook nog uien, paprika, kruiden en specerijen doorheen voordat het wordt geserveerd bij vlees of vis. Nu je dit allemaal weet, snap je vast wel dat in 2015 werd besloten om, op 22 augustus, een Wereld Jollofrijst Dag in te voeren. Wij hebben ‘m vast in de agenda gezet, jij ook?

Een van de meest beroemde gerechten uit het De Kaapverdische Eilanden is cachupa, een langzaam gegaard stoofpotje van gemengde groenten, waaronder yams, mais, bonen en zoete aardappel.

Jollofrijst

4. De smaken van Kaapverdië

De Kaapverdische Eilanden vormen de volgende halte op onze rondreis door de West-Afrikaanse keuken. Er zijn tien eilanden in totaal, elk met hun eigen unieke kijk op de lokale keuken. Een van de meest beroemde gerechten uit het land is cachupa, een langzaam gegaard stoofpotje van gemengde groenten, waaronder yams, mais, bonen en zoete aardappel dat wordt geserveerd bij lokale vlees- of visgerechten.

Eilanden hebben vaak vis als hoofdingrediënt in hun keuken, en zo ook Kaapverdië. Een gerecht om zeker aan je West-Afrikaanse repertoire toe te voegen is caldo de peixe, een stoofpotje vol vis en groenten. Het is je misschien al opgevallen maar de West-Afrikaanse keuken is een oase voor vegetariërs. Met mais en bonen als basis worden de meest smakelijke gerechten gecreëerd, zoals de lokale lieveling cuscuz, een ontbijtgerecht met mais – niet te verwarren met Marokkaanse couscous.

cachupa

5. Egusi-soep

Egusi-soep is een echte West-Afrikaanse klassieker waarmee we aan het einde van ons lijstje komen. De egusi is een wilde kalebas met een ingedroogde buitenkant en een bittere smaak vanbinnen. Qua uiterlijk is ‘ie te vergelijken met watermeloen, maar qua smaak moet je eerder denken aan pompoenpitjes, alleen dan met een hele sterke smaak en geur. 

Met dank aan de voedzame eigenschappen is egusi razend populair in de West-Afrikaanse keuken. Vaak wordt hij gebruikt als bindmiddel voor traditionele soepen en stoofpotjes. Egusi-soep komt oorspronkelijk uit Nigeria en wordt normaal gesproken gegeten met fufu. Deze soep staat vaak op tafels thuis, maar ook in restaurants in landen als Ghana, Sierra Leone en Kameroen. De bereidingswijze verschilt van land tot land en soms zelfs van dorp tot dorp. Het Nigeriaanse recept bestaat uit bladgroenten en vlees of vis, maar de unieke smaak komt van de gemalen egusi-pitjes

 Scroll naar beneden voor een nieuw artikel