Resized budget eats doner kebab hero
June 19, 2020 (Bijgewerkt February 17, 2021)

De beste plekken voor bezorging in Amsterdam met een klein budget

Ben je aan je laatste briefje van tien toe, dan wil je zeker weten dat je het wijs investeert.

Toch hoef je met weinig geld op zak niet voor plofkip, dubieuze döner of pizza uit de diepvries te gaan. Amsterdam zit namelijk vol met fijne eetplekken waar je voor een prikkie toch ruime keuze hebt.

FEBO

Meerdere locaties

FEBO, wie kent ze niet? Ooit gestart in Amsterdam in 1941, maar intussen een waar begrip in heel Nederland en natuurlijk niet te missen in dit lijstje met lekkere, goedkope happen. Iedereen denkt bij FEBO natuurlijk meteen aan kroket uit de muur, maar je kunt alle gerechten ook gewoon tot aan je voordeur laten bezorgen.

Kroket, burgers en tal van andere frituursnacks passeren de revue op het menu van FEBO, maar ook de zoete trek kun je hier stillen. En dat allemaal voor een zacht prijsje − zo bestel je voor € 9 al een rundvleeskroket, een kipburger én een grote milkshake. Dat lijkt ons nou de ideale maaltijd om te laten bezorgen aan het einde van de maand. 

Tjin’s Toko

Oud-Zuid

Bij Tjin’s Toko loop je meestal binnen voor een ingrediënt dat de supermarkt niet biedt – zeg zilverliesrijstnoedels voor in je ramen, Maleise rotipannenkoekjes of een origineel Amerikaans pak Kraft Macaroni & Cheese Dinner. Het is een ware schatkamer waar avontuurlijke eters makkelijk een uurtje of twee doorbrengen. Want eenmaal binnen, stuit je onherroepelijk op Tjin’s delihoekje… 

Er is maar een gerecht op de delikaart dat meer dan 10 euro kost. De rest, van Roti Kip tot een Belegd Broodje Cha Sieuw valt onder de betaalbare happen. Heb je snacktrek en een bijna lege portemonnee, dan is Tjin’s toko dus de ideale bestemming – hier koop je een portie Kipsaté voor €3,90 of een Baka Bana met Pindasaus voor €1,60. 

Opeten kun je je buit hangend op een barkruk voor het raam. Om vervolgens niet alleen met een volle boodschappentas, maar ook een volle maag weer buiten te komen.

Leeman Döner

Nieuwe Pijp

De lommerrijke Van Woustraat in de Pijp heeft de mix die Amsterdam zo levendig maakt. Conceptwinkels met handgemaakt design delen hun gevels met Chinese masseurs, stomerijen en hippe koffietentjes. Te midden van al die activiteit vind je Leeman Doner, een van de top budget restaurants in Amsterdam.Zelfs al heb je maar een tientje te besteden, dan nog kun je de uitblinkers op de kaart nemen. Zoals de Turkse Pizza Kapsalon (€9), een fantastische fusion van friet, döner kebab en Turkse pizza. Of een Durum Döner Kebab Kip (ook €9) met, inderdaad, kipdöner in een durumwrap gerold.Bestel je het Broodje Döner Kebab Mix (€5,50), een zelfgebakken broodje met kip- en kalfskebab, knoflooksaus en uitjes, dan heb je zelfs nog geld over voor een Mexicaanse cola. Want zeg nou zelf, die moet toch ook geproefd worden?

De eclectische Van Woustraat in de Pijp heeft precies de stadse mix die Amsterdam zo levendig maakt.

Thrill Grill

De Pijp / Oud-West

Wil je het goed doen zonder meteen je portemonnee om te keren? Voor minder dan een tientje bestel je een burger bij Thrill Grill, het geesteskind van tv-kok Robert Kranenborg, die een jaar lang stug doorproefde voordat hij tevreden was met zijn menu. Zo’n baan willen wij ook! 

Kranenborg brengt met Thrill Grill de verfijning en onberispelijke kwaliteit uit zijn vroegere carrière als topkok mee. Hij bereidt zijn hamburgers, heel puur, met vlees van lokale dubbeldoelkoeien die, net als Kranenborg zelf deed, aan een tweede carrière beginnen: eerst melkkoe, dan vleeskoe. De zuurdesembroodjes, Goudse kaas en tomaten zijn ook allemaal van Hollandse bodem.

De Peruvian Beef Thriller biedt een interessante, internationale mix van burger met avocado en wasabimayo. De Triple Cheese Thriller mengt Goudse, Italiaanse en Engelse kazen en de Italian Blend Thriller is gebouwd rondom een 50/50 burger: 100% umami, maar slechts 50% vlees (de andere 50% is champignon). Origineel en betaalbaar eten op zijn best

Franggo

De Pijp / Oud-West

Ze noemen zichzelf een ‘chicken joint’, maar wij zeggen het liever anders. Franggo is namelijk een hele hippe plek waar Portugal en Afrika elkaar ontmoeten en gegrilde kip om je vingers bij af te likken. Ze (de kippetjes) worden geroosterd in van die grote klemmen boven withete kooltjes en geserveerd met een van deze twee sauzen: piri piri of knoflook-boter-citroen. 

Deze Portugese familiezaak, geleid door vader en dochter, legt zich helemaal toe op dat ene typische topgerecht uit hun vaderland: Portugese Flame Grilled Chicken. Wil je het doen, doe het dan goed, lijkt hun motto. Nou, dat lukt. Naast kip bevat het supersimpele menu nog een handjevol ander lekkers, waaronder Corn Cob (maiskolf) met daarop een klontje boter en Pastel de Nata.

Franggo is een toffe plek waar Portugal en Afrika elkaar ontmoeten. De gegrilde kippetjes zijn om je vingers bij op te eten.

 Als budgetbewuste carnivoor kun je je kiezen uit een Half Chicken (€6,90), al dan niet uitgebreid tot een menu (Franggo Menu 1, €9,80) met friet, tomatensalade, rijst of een gepofte aardappel.

Maoz

Meerdere locaties in Amsterdam 

Falafel, dat is waar de wereldwijde vegan keten Maoz goed in is. Sinds 1991 is het gerecht een begrip in Amsterdam – mede dankzij de groenten in overvloed, salades en sauzen van de saladebar die je zo hoog als je wilt op je pitabroodje mag stapelen. Hier kun je met een klein budget grote trek stillen: al voor €5,95 bestel je het befaamde broodje dat je met twee handen op moet tillen. 

Je zou het misschien niet verwachten van een fastfoodketen, maar bij Maoz kun je met een gerust hart terecht. Het eten is gezond, verantwoord, duurzaam en berelekker. Al die groenten en salades worden dagelijks vers bereid, waar mogelijk met lokale ingrediënten. Als je wilt kun je het pitabroodje overslaan en voor een salade- of hummusbowl gaan. Bovendien is het hele menu sinds 2018 veganistisch én je kunt er tot ‘s avonds laat terecht. We krijgen er geen genoeg van. 

The Bab

De Pijp / Oost

De originele The Bab-locatie is een onwaarschijnlijke oase van hout en minimalistisch witte tegels in een jaren zeventig pand tegenover het OLVG Oost. Die houten gevel en tegelvloer waren er al toen Koreaans immigrantenechtpaar Sunny en Pyo erin trokken, maar het past toevallig perfect bij de status die Koreaans voedsel op dit moment in Nederland heeft: hartstikke hip.

Wil je onder de tien euro klaar zijn, dan moet je Koreaanse grootheden als Dolsot Bibimbap en Korean Fried Chicken laten staan. Geeft niks, want voor €7 bestel je het gerecht waar Sunny en Pyo zelf het meest trots op zijn: Kimchi Jeon oftewel pannenkoekjes gemaakt met kimchi. Dit hartige, pittige hapje vult misschien geen lege maag, maar is perfect bij een aperitiefje in de vorm van een Koreaans flesje bier. 

Heb je in de toekomst wat meer te besteden, dan kom je gewoon terug voor die bejubelde bibimbap. Of je probeert de nieuwe locatie: in 2020 opent The Bab in De Pijp zijn deuren.

Perry’s Exotisch Food

Nieuwe Pijp

Wil je snel en betaalbaar iets lekkers scoren voor onderweg of thuis op de bank? Meld je dan bij Perry’s Exotisch Food, de plek om Surinaams eten af te halen. Een behoorlijk deel van hun klassiek Surinaamse gerechten is nog minder dan een tientje ook: Roti Vegetarisch of met Kip bijvoorbeeld, Broodje Pom en Saoto Soep. Je scoort er zelfs een portie bami of nasi met kip kerrie voor €9,50.

Ons laatste tientje besteden we het liefst aan de Roti Vegetarisch Aubergine, compleet met kousenband, ei, aardappels en rotiplaat. Zoals het goed bereide aubergine betaamt, is het gerecht precies net dat kleine beetje te vettig. Geeft niet, je eet het toch thuis op. 

De bediening werkt snel en doelgericht, maar toch is de rij hier altijd lang. Heb geduld, het is het waard.

 Scroll naar beneden voor een nieuw artikel