January 29, 2021 (Bijgewerkt February 5, 2021)

Jouw gids naar glutenvrij eten

Een glutenvrij alternatief vinden voor je favoriete maaltijd kan best lastig zijn. En het kan nog lastiger zijn om een coeliakie-vriendelijke optie te vinden die je ook daadwerkelijk wilt eten. Helemaal logisch dus dat je misschien denkt dat je afscheid moet nemen van heerlijke houtovenpizza’s en goed gevulde burrito’s. Maar niets is minder waar…

Of je nou net begonnen bent met glutenvrij eten of dat je op zoek bent naar een verse dosis inspiratie omdat je gewoon echt niet meer weet wat je nou moet eten in plaats van brood, wij hebben een lijst voor je samengesteld met de lekkerste glutenvrije alternatieven die je ook nog eens kunt laten bezorgen. Zo kun jij heerlijk ontspannen en genieten van al het glutenvrije dat jouw favoriete keukens te bieden hebben. 

1. Maak jouw favoriete Hawaiiaanse pokébowl glutenvrij

Een Hawaiiaanse maaltijd die inmiddels over de hele wereld geliefd is als lekkere lunch, dat is de pokébowl. Vaak zit ‘ie helemaal vol met lekkere, knapperige groenten en proteïnen zoals vis en tempeh. Je kunt ‘m volledig aanpassen aan jouw wensen en dat geldt ook als je je houdt aan een glutenvrij dieet.

Van quesadillas tot tacos, je ruilt je tarwetortilla makkelijk in voor een maistortilla.

Een pokébowl is daarom de ideale optie voor wat glutenvrije variatie. Het geheim is als volgt: neem een glutenvrije basis zoals rijst, quinoa of sla om je pokébowl vervolgens af te maken verschillende toppings. Onze favo combinatie? De Sweet Caribbean Bowl bij Poketaria in Haarlem.

2. Mexicaanse taco’s, maar dan coeliakie-vriendelijk 

Het is al lang geen geheim meer dat wij heel erg van Mexicaans eten houden, maar toen we ontdekten dat je ook van de Centraal-Amerikaanse keuken kunt genieten als je een glutenvrij dieet volgt, was dat een serieuze openbaring. Van quesadillas tot taco’s, je ruilt je tarwetortilla makkelijk in voor een maistortilla.

Het resultaat is niet alleen een coeliakie-vriendelijke maaltijd, maar ook een maaltijd met een extra authentieke smaak. Wij vinden vooral de tacos al pastor van Sabor Sabor in Rotterdam superlekker, zeker met een extra schep guacamole erbovenop.

3. Varieer eenvoudig met Vietnamese rijstnoedels voor een glutenvrije maaltijd

Voor het geval je het gemist hebt: rijst is een van de meest populaire ingrediënten als het gaat om glutenvrij eten. En dat zorgt ervoor dat je enorm veel keuze hebt wat betreft de Aziatische keuken.

Pizzeria’s door heel Nederland bezorgen nu ook glutenvrije pizza’s.

Of het nou een kom stomende ramen is of een aromatische pho bo, ze zijn met hun rijstnoedels allemaal geschikt voor een glutenvrij dieet. Wil je verzekerd zijn van een altijd lekkere bowl zonder gluten, probeer dan de Vietnamese chicken pho bij Pho 191 West in Amsterdam.

4. Een glutenvrije Italiaanse pizza voor nodige koolhydraten

Italiaans eten is voor iemand met glutenintolerantie een soort verboden vrucht: zelfs de meest simpele gerechten zijn gemaakt van tarwe of worden geserveerd met brood. En ja, dat geldt helaas ook voor pizza. Als je een zwak hebt voor houtovenpizza’s maar je glutenallergie je in de weg zit, dan hebben we goed nieuws.

Er zijn inmiddels talloze pizzeria’s in Nederland die pizza’s maken met glutenvrij pizzadeeg dat niet te onderscheiden is van de tarwevariant. LaLotta in Utrecht bewijst met zijn Pizza Saporita dat een glutenvrije pizzabodem net zo knapperig kan zijn als een echte Napolitaanse.

5. De Marokkaanse keuken is een van de meest coeliakie-vriendelijke keukens ter wereld

In de Marokkaanse keuken wordt heel veel gebruik gemaakt van glutenvrije producten, denk maar aan de grote keuze uit verrukkelijke specialiteiten zoals tajine en shakshuka.. Maar de echte glutenvrije held van de Marokkaanse keuken is ongetwijfeld hummus. Deze hartige pasta is gemaakt van kikkererwten, citroensap, knoflook, olijfolie en tahini, en laat al die ingrediënten nou net glutenvrij zijn.

Hummus is helemaal glutenvrij.

Het fijne van hummus is de veelzijdigheid. Of je ‘m nou gebruikt als dip, spread of saladedressing, het kan allemaal. Onze tip? Neem hummus als dip met verse groenten en glutenvrij brood of crackers. Probeer bijvoorbeeld de hummus van Al Hayat in Den Haag.

 Scroll naar beneden voor een nieuw artikel