Eten Amsterdam Kunst
November 18, 2021

Dit zijn de kunstenaars die begrijpen dat eten en kunst hand in hand gaan

Om de varieteit in het aanbod op Thuisbezorgd.nl in het zonnetje te zetten, sloegen we de handen ineen met twee Nederlandse kunstenaars, Hedy Tjin uit Amsterdam en Joren Joshua uit Rotterdam. Waar Hedy vaak maatschappelijke onderwerpen aankaart in haar werk, zijn mensen, beweging en humor bij Joren de rode draad door zijn creaties. Ze werken beiden als illustrator aan een heel aantal diverse opdrachten, van illustraties voor kranten en kinderboeken tot het creëren van muurschilderingen. Voor deze samenwerking gingen ze aan de slag met de creatie van elk vijf werken, gelinkt aan enkele restaurants in beide steden.

Nieuwsgierig als we zijn hebben we Hedy en Joren enkele vragen gesteld om het creatieve brein achter deze illustraties wat beter te leren kennen en te ontdekken hoe zij de relatie tussen eten en kunst zien.

Joren Joshua

Denk jij tijdens het ontbijt al aan de lunch en nog voor de lunch al aan het avondeten? Je bent niet de enige. Ook voor Hedy en Joren speelt eten een grote rol in hun leven. “Voor mij is er zeker een relatie tussen eten en kunst, ik kan geen kunst maken wanneer ik honger heb. Eten is heel belangrijk voor mij, ik hou ervan. Eten tekenen komt niet meer zo heel vaak voor in mijn werk, maar ik denk zeker dat het onbewust een grote inspiratie is. Het is hetgeen dat mensen (en vooral in mijn familie) samen brengt, en die samenkomst van mensen is een belangrijk onderwerp in mijn werk.” vertelt Hedy. 

Voor Joren draait de fusie tussen kunst en eten dan weer meer om een gelijkaardig proces: “Ik denk dat het proces van een beeld of een gerecht maken eigenlijk heel dicht bij elkaar ligt. Je start vaak vanuit een basis of je volgt bepaalde regels. Maar onderweg probeer je er je eigen flavour aan te geven of het naar je eigen hand te zetten. Hoe meer gerechten je kent, hoe makkelijker het is om te experimenteren of tot iets nieuws te komen. Als beeldmaker start je ook vaak vanuit een bepaalde techniek of stijl en ontwikkel je door de jaren heen steeds meer een eigen handschrift. Je verzamelt overal ingrediënten en brengt die weer samen tot een nieuw gerecht of beeld.”

“Ik denk dat het proces van een beeld of een gerecht maken eigenlijk heel dicht bij elkaar ligt.”

Met dit in het achterhoofd, was de samenwerking met Thuisbezorgd.nl een schot in de roos. Waar Hedy vooral aangesproken werd door de vrijheid die ze kreeg, werd Joren helemaal enthousiast van het omzetten van eten en restaurants naar beeld, en dan zeker in combinatie met zijn thuisstad, Rotterdam. Een thuiswedstrijd, zoals hij het zelf mooi verwoord. Het beste? Joren gebruikt graag oranje in zijn werken, dus dat kon al niet meer misgaan.

hedy tjin

Maar hoe begin je dan precies aan een dergelijke opdracht? Dat verschilt natuurlijk van persoon tot persoon. Zo ging Joren op onderzoek uit: “Elk restaurant heeft natuurlijk zijn eigen kenmerk of uitstraling, dus van de zaken die ik niet kende was het toch even onderzoeken hoe ze zichzelf presenteren. Overal heb ik een typisch kenmerk proberen uit te lichten, maar wel met het oog op een mooi geheel”. En Hedy ging meteen aan de slag met tekenen van gerechten, etende mensen en ingredienten. “Voor elk restaurant heb ik een beperkt kleurenpalet gekozen, maar oranje heb ik overal terug laten komen. Vervolgens heb ik collages gemaakt van alle elementen die ik getekend heb”. Daarbij wilde Hedy ‘de joy van eten’ overbrengen. Mensen die genieten van eten, maar op een abstracte en decoratieve manier.

Er heerst dan misschien wel enige rivaliteit tussen Rotterdam en Amsterdam, maar als het op eten aankomt, dan zit je in beide steden gebakken.“Dat zie je meteen als je Rotterdam in loopt. Je komt elke paar meter iets nieuws tegen en alle soorten en maten restaurants zitten kriskras door elkaar”, geeft Joren aan. Zowel Hedy als Joren zijn enorm enthousiast over het enorme aanbod aan verschillende keukens, wat mede in de hand wordt gewerkt door de enorme diversiteit in de steden. “Ik vind het grappig om te zien hoe er elk jaar weer een nieuwe hype is op het gebied van eten. Zo kwam Thais jaren geleden overal oppoppen, daarna sushi, Vietnamees, houtovenpizza’s, ramen…en natuurlijk kom je tegenwoordig ook heel veel vegan junkfood-opties tegen”, vertelt Hedy.

“Er heerst dan misschien wel enige rivaliteit tussen Rotterdam en Amsterdam, maar als het op eten aankomt, dan zit je in beide steden gebakken.”

Over Thais of Vietnamees gesproken…dat brengt ons bij Jorens en Hedy’s favoriete maaltijden om te bestellen. De Aziatische keuken is een absolute winnaar voor beiden. Niet te machtig, gezond en toch voedzaam; dé perfecte combinatie als je het hen vraagt. Daarnaast zwicht Hedy gemakkelijk voor een Surinaamse maaltijd. Hoewel Hedy opgegroeid is met huisgemaakte Surinaamse gerechten, zijn er een aantal die ze liever bestelt dan zelf maakt. Zo is een saoto of een telo bakkeljauw altijd welkom op Hedy’s tafel in Amsterdam.

Ook zin gekregen in Thais, Surinaams en alles daartussenin? Geen zorgen, zoals de werken van Hedy en Joren al prijsgeven, vind je zowel in Rotterdam als in Amsterdam een antwoord op elke trek. Wat dacht je bijvoorbeeld van Takumi of Happyhappyjoyjoy voor een overheerlijke Aziatische hap? Of ga je liever voor een portie comfortfood? Dan ontvangen Freddy Fryday en De Pizzabakkers je met open armen. Zei er iemand vegan? Sla je slag bij Vegan Pizza Bar of Vegan Burger Brothers. Nog meer inspiratie nodig? Bestel dan bij d&a hummus bistro, Grilla Kitchen, Ter Marsch & Co of een andere lokale favoriet.

“Hoewel Hedy opgegroeid is met huisgemaakte Surinaamse gerechten, zijn er een aantal die ze liever bestelt dan zelf maakt.”

 Scroll naar beneden voor een nieuw artikel