Veganuary
January 17, 2022

Deze tips voor een vliegende vegan start mag je niet missen

Met oog op Veganuary* sloegen Thuisbezorgd.nl en programmamakers Jasper Demollin, Daan Boom en Tobias Camman de handen in elkaar voor een heuse vegan uitdaging. Ze openden voor twee dagen een vegan pop-up restaurant, ‘De Kleine Vegan’.

We spraken met de drie mannen over wie ze zijn, hun ervaringen als kortstondige restauranteigenaars en, niet geheel onbelangrijk, hun beste tips om vaker vegan te eten.

Ondanks dat Jasper, Daan en Tobias aangeven dat ze echt verschillend zijn, hebben ze toch een bijzondere chemie en één ding gemeen: hun liefde voor eten, in welke vorm dan ook. Tobias is de echte bourgondiër van de drie en daarnaast ook een geweldig kok. Jasper, daarentegen, heeft vooral een sterke mening over alles wat met eten te maken heeft en is altijd hongerig. Bij Daan draait het dan weer allemaal om variatie en een goed evenwicht: groot liefhebber van ‘zondag patatdag’, maar ook oesters met een goede bubbel gaan er makkelijk in.

De samenwerking met Thuisbezorgd.nl was dan ook een schot in de roos, want zoals Daan aangeeft is er hierdoor een droom van Tobias waargemaakt: een eigen restaurant. “Ik vond het inderdaad geweldig om een keer in een echte professionele keuken te staan. We hebben dit project samen met sterrenchef Peter Gast opgepakt omdat we onze recepten en ideeën wel schaalbaar en haalbaar moesten maken. Omdat we het zo grootschalig aanpakten, konden we gelijk honderden mensen blij maken en hopelijk inspireren wat vaker vegan te eten”, aldus Tobias.

“Hierdoor is een droom van Tobias waargemaakt: een eigen restaurant”

Dat inspireren van anderen om vaker veganistisch te eten vinden de mannen belangrijk, ze hebben zelfs een vegan kookshow op IGTV’. “Toen Jasper een aantal jaar geleden besloot om vegan te worden, was Tobias zo lief om zijn kookkunsten aan hem aan te passen als wij gedrieën gingen eten bij Tobias thuis en zo ontstond al gauw ‘The Vegan Kitchen’. Er ging een wereld voor mij open qua gerechten die Tobi allemaal op tafel toverde. Ik legde de totale chaos, paniek, ruzietjes, complimenten, dansjes en acht gangen met verschillende onnavolgbare gerechtjes vast op film”, legt Daan uit. Er was dan ook geen seconde twijfel om mee te doen aan Veganuary.

Voor Jasper was de voornaamste reden om vegan te gaan eten het welzijn van de dieren. “Vlees eten is zo iets abstracts geworden. Je koopt een pak gesneden kipfilet in de supermarkt, maar je bent je er totaal niet van bewust hoeveel leed daarachter verscholen zit. Toen ik me ging verdiepen in de wantoestanden in de bio-industrie wilde ik daar echt niet meer aan bijdragen. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat het beter is voor je gezondheid. En last but not least, heeft de vlees-, vis-, en zuivelindustrie een enorme, negatieve impact op het milieu. Dus genoeg positieve redenen om veganistisch te eten!”

“Het mooie aan vegan koken is dat je juist moet gaan zoeken naar de veelzijdigheid van de natuur”

Tobias helpt je graag op weg als je niet weet waar te beginnen: “Probeer eens te denken vanuit een groente of ingrediënt die wel vegan is in plaats van een gerecht wat je normaal maakt, maar wat nu vegan moet zijn. Dat is echt een stuk makkelijker. Het mooie aan vegan koken is dat je juist moet gaan zoeken naar de veelzijdigheid van de natuur. Juist de smaak van een groente (zoals bijvoorbeeld peterseliewortel) die niemand van je gasten kent is dan al een goede manier om ze te verrassen.” En je hoeft het wiel ook niet opnieuw te gaan uitvinden: “Voor de gerechtjes van de vegan pop-up zijn we gaan kijken naar alle gerechten in de wereld die van nature al vegan zijn. Het zijn dus geen nieuwe creaties, maar smaken die al bestaan. Zo wilde we laten zien dat er meer vegan is dan je denkt.”

Velen denken dat een vegan leefstijl per definitie uitdagend is, maar dat hoeft absoluut niet het geval te zijn. Zo was het voor Jasper geen grote uitdaging om over te stappen op een vegan dieet. “Ik voelde gewoon heel erg dat ik dit wilde dus ben het gewoon gaan doen. Ik begrijp wel dat het voor veel mensen heel lastig kan zijn. Mensen zeggen altijd tegen me dat ze geen vlees eten wel best vinden, maar dat ze niet zonder kaas kunnen. Gelukkig komen er steeds betere vleesvervangers en diverse soorten vegan kaas. Dat is fijn voor als je overstapt, maar uiteindelijk mis je het toch niet heel veel meer. Daarnaast is het ook echt een misvatting dat je dan niet meer lekker kunt eten. Met ‘De Kleine Vegan’ probeerden we te laten zien dat er al heel veel lekkere vegan gerechten zijn op de wereld en dat je wat lekker eten betreft echt niets tekort hoeft te komen.”

En ondanks dat het allemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn, zijn we uiteraard wel eens te lui om zelf te koken, dus gelukkig heeft Jasper nog enkele vegan besteltips voor Amsterdam in petto. “Ik ben op dit moment erg fan van de Vegan Sushi Bar. Die sushi vind ik echt lekkerder dan sushi met vis! Daarnaast is Aarti 2 mijn go-to restaurant voor vegan roti met pompoen, aubergine, crispy tempeh, tofu, kouseband en aardappelen. Verder word ik heel blij van vegan restaurants als Roots, Meatless District en Veganees. Allemaal super lekker eten!”

“Met ‘De Kleine Vegan’ probeerden we te laten zien dat er al heel veel lekkere vegan gerechten zijn op de wereld”

Benieuwd naar nog meer tips? Geen zorgen! 

Vegan eten bestellen in Amsterdam 

Voor de beste vegan gyros met friet kun je terecht bij Vleesch noch visch. Vegan Burger Brothers en Vegan Junk Food Bar schotelen het ultieme vegan comfort food voor.

Vegan eten bestellen in Rotterdam

Zin in vegan zoetigheden? Dan heeft Sajoer het antwoord op al je vragen. Als je je zinnen op hartig gezet hebt, neem dan zeker eens een kijkje op het menu van The Harvest en Jack Bean.

Vegan eten bestellen in Utrecht

Voor zij die op zoek zijn naar de combinatie vegan én glutenvrij moet Gys zeker een plekje krijgen op de favorietenlijst. Fans van hotdogs kunnen dan weer terecht bij Dogma en wie elke dag hummus zou kunnen eten, moet zeker uitkijken voor Juuls Hummus.

*Veganuary, een samenvoegsel van ‘vegan’ en ‘January’, is een jaarlijkse uitdaging die wordt geleid door een Britse non-profitorganisatie die veganisme promoot en voorlicht door mensen aan te moedigen een veganistische levensstijl te volgen gedurende de maand januari. 

 Scroll naar beneden voor een nieuw artikel