Resized ube ice cream hero
June 19, 2020 (Bijgewerkt March 1, 2021)

Is dit dé voedingstrend van 2021 op Instagram?

Globalisering zorgt voor een kruisbestuiving van invloeden in moderne gerechten. Wat vroeger uniek was in een bepaald land, wordt nu wereldwijd gebruikt in experimentele gerechten. Zo krijgen we hele nieuwe texturen, smaken en heruitgevonden gerechten.

En dat brengt ons bij ube. Je spreekt het trouwens uit als ‘oeh-beeh’. Deze Filipijnse yam heeft een enorme schare aan volgers gekregen onder online foodies, dankzij zijn natuurlijke, prachtige paarse kleur en zijn zoete, nootachtige smaak. Het is ook te gebruiken als natuurlijke levensmiddelenkleurstof, dankzij de perfecte paarse kleur. Ube wordt vaak vergeleken met de zoete aardappel, maar dat betekent niet dat ze hetzelfde zijn.  

Ube is zoeter dan zoete aardappelen, met een zachtere textuur.

Ube is zoeter dan zoete aardappelen, met een zachtere textuur. Hierdoor wordt het een makkelijker te gebruiken ingrediënt, met een smaak die lijkt op een mix van vanille en pistache. Het is dus logisch dat het een ideaal ingrediënt is voor allerlei zoete traktaties. Het is dan ook een vast onderdeel van Filipijnse toetjes, van taart tot ijs, donuts en koekjes. Wat je ook kiest, goede kans dat er een ube-variant van bestaat. 

Kun jij ook niet wachten om de Filippijnse ijstrend hier in Nederland uit te proberen? Ga dan snel naar Baryo Pilipinas in Den Haag.

Gesneden Ube

Vergeleken met normale zoete aardappelen is ube gezonder, omdat het bomvol antioxidanten zit. En die kunnen helpen tegen hartkwalen, kanker en andere gezondheidsproblemen. Het is ook een goede bron van vitamines, vezels, kalium en gezonde koolhydraten. Zo is ube niet alleen mooi om te zien, maar ook een prima manier om gezondere toetjes te maken. En dat lijkt ons fantastisch nieuws voor alle snoepkonten!

Je kunt genieten van een bolletje (of drie) ube-ijs bij Baryos Pilippinas, een Filipijns restaurant in Den Haag.

Cafés in de Filippijnen lopen op deze trend vooruit, wat ons niet verbaast. Indulge Patisserie in Manila heeft een menu met de meest zalige ube creaties en in Londen heeft Mamasons een menu propvol paarse lekkernijen, van ube ijs en sundaes tot ube brownies en warme chocomel. Ube duikt nu ook op in Nederland. Je kunt een bolletje (of drie) ube ijs bij je thuis laten bezorgen door Baryos Pilippinas, een Filipijns restaurant in Den Haag.

 Scroll naar beneden voor een nieuw artikel