Vietnamese rolls edited
November 4, 2020 (Bijgewerkt May 18, 2021)

Van verse springrolls tot pittige bun bo: deze 10 Vietnamese heerlijkheden moet je geproefd hebben

De Vietnamese keuken is door de bekende Japanse en Chinese gerechten misschien een beetje een ondergeschoven kindje. En dat is zonde, want er zit zoveel lekkers bij. Wat dacht je van verse springrolls of Vietnamese pannenkoeken (banh xeo)? Tip: de meeste van onderstaande gerechten kun je laten bezorgen via Thuisbezorgd.nl.

De Vietnamese keuken is heel erg veelzijdig: van exotische vleessoorten tot heerlijke vegetarische schotels. Er zijn maar liefst 500 verschillende traditionele gerechten. Een typische Vietnamese maaltijd heeft altijd gestoomde, witte rijst als basis. Ingrediënten als soep, groenten, vlees en vis worden later toegevoegd. Er wordt bij bijna elke maaltijd soep gegeten.

Vietnamezen houden van vis, maar varkensvlees, kip, rundvlees en gevogelte worden ook veel gebruikt bij het koken. Hou je van vers fruit? Dan is Vietnam jouw land. Geniet van diverse tropische vruchten, zoals kokosnoot, pitaja, mango en nog veel meer.

1. Vietnamees fruit

Zoals je net al kon lezen, is de Vietnamese fruitschaal alleen al genoeg reden om naar Vietnam te gaan. Roze pitaja, sappige mango’s: het is allemaal lekker, vers en kleurrijk. De jackfruit is een geval apart, want veel mensen vinden deze vrucht ruiken naar een mix van rotte uien, banaan en ananas. Maar anderen vinden het juist weer een heerlijk stukje fruit.

2. Banh mi

Zin in een goede lunch? In Vietnam kun je op straat bij een groot aantal eetkramen banh mi kopen. Banh mi is een belegd stokbroodje met ei en varkensvlees. Het stokbrood is een overblijfsel van de Franse, koloniale tijd. Goedkoop en de perfecte Vietnamese lunch.

Banh mi

3. Springrolls (vers en gefrituurd)

Springrolls zijn bekende, Vietnamese loempia’s. Het zijn verse rollen van rijstvellen met daarin groenten, varkensvlees of garnalen. Natuurlijk zijn er nog veel meer varianten, met bijvoorbeeld fruit of kip erin. Heerlijk als lunch of verantwoorde snack.

Als je in Vietnam bent, moet je hier ook zeker een kookles voor volgen. Want: zodra je eenmaal springrolls hebt geprobeerd, wil je nooit meer zonder. Natuurlijk kun je nog steeds de lekkere, gefrituurde variant krijgen. Deze loempia’s heten in het noorden nem saigon en in het zuiden cha gio. Ze bestaan uit krab en varkensvlees, paddenstoelen, garnalen, rijst, fijne mie en taugé. Deze loempia wordt in een dun rijstvel gerold en vervolgens krokant gefrituurd.

4. Banh xeo

Banh xeo (bánh xèo – spreek uit als: ban-seejó) zijn Vietnamese pannenkoeken, die in Vietnam vooral gegeten worden in de winter. En dat is zeker nodig, want het kan behoorlijk koud worden daar. Wij als ‘doorsnee’ Nederlanders zullen dan eerder snert, hachee of stamppot eten, maar de Vietnamees maak je dan blij met een banh xeo. Uiteraard smaken deze pannenkoekjes ook prima bij temperaturen van boven de 30°C met een koude bia hơi (bier).

5. Vietnamese soepen

Ho tieu is een heerlijke soep uit het zuiden van Vietnam. Deze soep bestaat uit ingrediënten als garnalen, krab en varkensvlees. Probeer ook eens bun bo: dit is een andere, populaire pittige soep met munt, taugé en limoensap. Een andere favoriete soep is canh chua, met als ingrediënten vis, ananas, sterfruit, okra en verse kruiden.

Vietnamese soepen

6. Vietnamese hotpot of bbq

De avonden zijn het gezelligst, want dan komt het Vietnamese volk bij elkaar rondom hotpots of barbecues. Je kunt deze vaak bestellen op terrasjes met lage tafels en stoelen. Heb je een hotpot of barbecue gekregen? Dan kun je zelf kiezen wat voor groenten, vlees of vis je wilt. Een heerlijk gerecht, en met een pan of grill in jullie midden wordt het sowieso genieten!

7. Pho

Als diner, lunch of ontbijt: in Vietnam kun je op elk moment van de dag soep eten. In de straten van Ho Chi Minh ruikt het de hele dag naar pho. Dit is een soort luxe noedelsoep met vis of vlees en veel groenten. Houd je niet van koriander? Geef het dan aan, want in de doorsnee pho zijn de Vietnamezen nou niet bepaald zuinig met koriander.

8. Egg coffee

Egg coffee is een populair drankje dat geschonken wordt in Hanoi. Het lijkt op een caffè latte, maar het schuimlaagje is gemaakt van eigeel en suiker. Het smaakt als een dikke, zoete crème op je koffie. Het klinkt misschien een beetje gek, maar het is erg lekker.

pho

9. Sugar cane

In Vietnamese dorpen kom je ongetwijfeld snacks en drankjes tegen die van sugar cane ofwel suikerriet zijn gemaakt. Het suikerriet wordt in stukjes gehakt en je kunt er dan bijvoorbeeld op sabbelen als een snoepje. Ben je een zoetekauw? Dan ben je waarschijnlijk ook gek op de zoete drankjes. Je tandarts zal er niet zo blij mee zijn, maar het is te lekker om te laten liggen.

10. Groene thee

Ken je het groene ijs van de Nederlandse sushirestaurants? Die Japanners kunnen er wat van, maar Vietnamezen houden helemaal van groene thee. En dat is misschien nog zacht uitgedrukt. In Vietnam vind je namelijk overal producten met groene thee erin: van Kit Kats tot koekjes. Werkelijk alles is te koop in deze smaak.

 Scroll naar beneden voor een nieuw artikel