Vincent vegan 15
August 28, 2020 (Bijgewerkt December 3, 2021)

Dit is waarom vleesvervangers dé voedingstrend van 2021 zijn

2020 was een jaar van enorme veranderingen, en een ervan is de blijvende verschuiving naar vleesvervangers. De verschuiving naar meer plantaardig eten is niet bepaald nieuw, maar overal ter wereld gaat het steeds sneller – en wij hebben er helemaal zin in. 

Dus, wat is een vleesvervanger nou precies? 

Een vleesvervanger, of nep vlees, is plantaardig ‘vlees’ dat er verrassend genoeg uitziet (en smaakt) als echt vlees. Vleesvervangers worden gemaakt van verschillende plantaardige eiwitten, zoals soja of seitan, die vaak gefermenteerd worden om de hartige smaak te krijgen waar carnivoren zo dol op zijn. 

Vleesvervangers zijn al jaren populair onder veganisten en vegetariërs, maar de innovatieve creaties die nu geproduceerd worden, zorgen ervoor dat deze voedingstrend steeds populairder wordt bij bijna iedereen.

Vleesvervangers zijn al jaren populair onder veganisten en vegetariërs, maar de innovatieve creaties die de nu geproduceerd worden, zorgen ervoor dat deze voedingstrend steeds populairder wordt bij bijna iedereen, ongeacht of je nou een vleesliefhebber, veganist of flexitariër bent. Dus als jij zo iemand bent die echt geen ‘vaarwel’ kan zeggen tegen de vertrouwde smaak van een sappige biefstuk of een stevige burger, maak je dan niet te druk, want dat hoeft namelijk niet. 

Afgezien van het feit dat vleesvervangers erg lijken op het origineel, zijn er ook andere redenen dat het eten van vleesvervangers enorm wint aan populariteit. Om te beginnen, is het een enorme stap in de goede richting om je ecologische impact te verkleinen. Het is geen geheim dat de productie van vlees (en de onvermijdelijke consumptie ervan) een van de grootste aanjagers is van de klimaatverandering, als je bekijkt hoeveel grondoppervlak, water en energie er nodig is om vleesproducten te produceren. Vleesvervangers produceren daarentegen ongeveer 10 keer minder broeikasgassen en er is significant minder grond en water nodig. 

De keuze voor plantaardige vleesvervangers kan bovendien ook voordelen hebben voor je gezondheid. Een voedingspatroon dat vooral bestaat uit fruit, groenten, noten en granen is rijk aan eiwitten en vezels en bevat weinig verzadigde vetzuren wat bijdraagt aan een goede conditie van je hart. 

In 2040 zal naar verwachting 60% van al het vlees dat we eten bestaan uit plantaardige vervangers.

In 2040 zal naar verwachting 60% van al het vlees dat we eten bestaan uit plantaardige vervangers. We zien deze verschuiving nu al plaatsvinden, waarbij restaurants wereldwijd steeds vaker plantaardige gerechten opnemen in hun menu. Sommige restaurants gaan nog een stapje verder en maken hun hele menukaart vleesloos. In Nederland kun je tal van restaurants vinden die de heerlijkste gerechten aanbieden met vleesvervangers, zoals de Vegan Junk Food Bar in Amsterdam & Rotterdam en Gys in Utrecht. Buiten Nederland vind je vergelijkbare pareltjes zoals Vincent Vegan in Hamburg, Fleischfrei in Düsseldorf en Pod Norenami in Krakau. En we hebben goed nieuws, want deze restaurants bezorgen allemaal bij jou thuis.

Het lijkt erop dat de beweging naar vleesvervangers niet meer weg te denken is. Wij vinden het supertof en opwindend om onze maaltijden eens flink op te schudden met zo’n super lekkere voedingstrend.

 Scroll naar beneden voor een nieuw artikel