December 15, 2020 (Bijgewerkt March 30, 2021)

Door deze voedingstrends ga jij anders eten in 2021

Van kikkererwten tot insecten, dit zijn de trends van 2021. En de meeste kun je gewoon thuis laten bezorgen.

Het is geen geheim dat 2020 niet echt is gelopen zoals we hadden verwacht. Niet altijd even leuk, maar we zijn wel anders over eten gaan denken. Van een nieuwe bestemming voor de inhoud van je voorraadkast tot kikkererwtentofu, maak je klaar voor een culinaire reis naar de hipste voedingstrends die hoogstwaarschijnlijk wel een keer op je bord komen te liggen in 2021.

1. Snackification is nu officieel een ding

De meest herkenbare eettrend die we voorspellen voor 2021, snackification, heeft eigenlijk allang een speciaal plekje in ons hart. Door het thuiswerken zijn traditionele eettijden lang niet meer zo strikt (hallo, lekker lunchen om 11 uur) en al die onverwachte eetmomenten hebben nu eindelijk een eigen term: snackification.

Dit gaat waarschijnlijk wel van invloed zijn op restaurant menu’s, maar ook op de frequentie waarmee we tijdens een reguliere werkdag naar een snack grijpen. Voor een lekkere snackification traktatie, probeer je de bara met kipkerrie bij Kam Yin in Amsterdam.

2. Probeer het klimaatdieet in 2021

Van lokaal geproduceerd eten tot plantaardige gerechten, er zijn heel veel manieren om jouw ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden als het op eten aankomt.

Of je nou op zoek gaat naar de perfecte vleesvervanger of gewoon zoveel mogelijk seizoensproducten probeert te eten, 2021 biedt nog meer kansen om je dieet een beetje groener te maken. Waarom bestel je bijvoorbeeld geen Veggie Bowl van Bertmans Centrum in Rotterdam?

Bereid je maar voor op heel veel kikkererwten in 2021.

chickpea

3. Ontdek ‘s werelds meest veelzijdige peulvrucht

Deze peulvrucht mag er misschien niet zo indrukwekkend uitzien, maar laat je niet voor de gek houden door de kikkererwt. Deze knaller zit boordevol met voedingsstoffen en wij voorspellen dan ook dat kikkererwten in 2021 de scepter gaan zwaaien op het gebied van eten.

Vegan eters, jullie zullen het vast fijn vinden om te horen dat kikkererwten een goede plantaardige proteïnebron zijn. Bonus: ze zijn ook nog eens glutenvrij. Dankzij z’n veelzijdigheid zitten er veel verschillende voordelen aan deze peulvrucht.

Je kunt er pizzabodems van maken, gebak en zelfs tofu. Bereid je maar voor op heel veel kikkererwten in 2021. Voor nu kun je alvast de falafel van Chickpea in Haarlem proberen.

4. De hele dag ontbijten is niet meer dan normaal in 2021

Je wist vast al dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is, maar in 2021 brunch pas echt de aandacht die ze verdienen.

Ontbijt mag zelfs de hele dag gegeten worden, maar dan hebben we het niet over een simpele havermout of een roerei. Nee, door het thuiswerken worden we steeds creatiever met onze maaltijden.

Maar als je geen zin hebt om lang in de keuken te staan (of je dat nou ‘s ochtends vroeg doet of midden op de dag), bestel dan een Banana Breakfast Stack bij Mr. Stacks (tijdelijk gesloten) in Amsterdam. Kun je mooi wat langer uitslapen. Of een middagdutje doen.

Van sambal tot kimchi met een extra kick, pittig eten is populair.

Mr. Stacks

5. Het wordt een hete boel 

Als je wel een avontuurtje kunt gebruiken, dan zit je in 2021 wel goed, want pittige gerechten staan weer letterlijk en figuurlijk op de kaart.

Van sambal tot kimchi met een extra kick, pittig eten is populair. En hoe. Het is zelfs een van de snelst groeiende eettrends van ‘t moment. Kun jij al die pittigheid aan? Probeer dan een Lamb Dansak Curry van Lasanie in Den Haag.

6. Eetbare insecten 

Eetbare insecten, een voedingstrend die we niet kunnen ontkennen. Heb je er nog nooit eerder van gehoord en twijfel je een beetje over die krekelkoekjes of meelwormwraps?

Dat snappen we, maar er zitten zoveel voordelen aan het eten van insecten, dat het wel heel lastig wordt om niet overtuigd te raken van deze trend. Insecten hebben een extreem hoog proteïnegehalte en ze zijn vrij makkelijk te telen. Een perfect, duurzaam alternatief voor vlees dus.

Steek de kaarsen aan, poets je mooiste glazen op en geniet van een culinaire ervaring bij jou thuis.

Insecten zijn al een tijdje populair in de Aziatische keuken, maar de trend is nog niet echt overgewaaid naar andere delen van de wereld. Nog even wachten dus, voordat we deze delicatesse terugvinden op de Nederlandse menukaarten. 

7. Uitgebreid dineren, maar dan extra gezellig

Eten bestellen heeft het afgelopen jaar een vlucht genomen en we zien deze trend niet snel verdwijnen, dus waarom niet eens nét dat beetje extra toevoegen aan je bestelling?

Of je nu iets te vieren hebt of dat je gewoon zin hebt in een welverdiende traktatie om het weekend mee in te zetten, er zijn genoeg toprestaurants die hun beroemde creaties bij jou aan huis bezorgen. En dat worden er zelfs nog meer in 2021.

Steek de kaarsen aan, poets je mooiste glazen op en geniet van een culinaire ervaring bij jou thuis met de Tom Kha Kai mosselen van Sun by Zarzo in Eindhoven.

 Scroll naar beneden voor een nieuw artikel