Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Hamburger

hamburger
hamburger

Hamburger

De hamburger is officieel, aldus onze Van Dale, een (broodje met een) schijf gebraden gehakt. Een waarachtige maar karige omschrijving, want het zijn juist de extra’s, zoals sla, tomaat, ketchup, mosterd en een plakje augurk, die het broodje zo lekker en geliefd maken.

Wat is een hamburger?

De hamburger (spreek uit: ‘HÈHM-bur-gur’) is officieel, aldus onze Van Dale, een (broodje met een) schijf gebraden gehakt. Een waarachtige maar karige omschrijving, want het zijn juist de extra’s, die bij de hamburger zitten, die het broodje zo lekker en geliefd maken. Op zijn minst bevat een heuse hamburger een blaadje sla, wat ketchup en een plakje augurk, en op zijn meest… Eigenlijk is er geen op zijn meest: er worden wekelijks, zo niet dagelijks nieuwe varianten hamburger bedacht, de een nog groter en luxer dan de ander. Van barbecuefans tot fastfoodketens en zelfs toprestaurants, iedereen doet mee aan de hamburgertrend.

Hoewel we al sinds mensenheugenis gemalen vlees tot burgertjes vormen, begon de geschiedenis van de burger pas echt in Hamburg, Duitsland – in het verleden een belangrijke havenstad. De Hamburgers (bewoners van Hamburg) waren dol op gekruid gehakt in de vorm van een platte schijf. Tijdens de grote emigratiegolf van de negentiende eeuw namen ze hun ‘hamburger steak’ mee naar de Nieuwe Wereld. Restaurants in het havengebied van New York zetten het gerecht al gauw op hun kaart om zo de vele Duitse immigranten naar binnen te lokken.

Aan het eind van de negentiende eeuw ontstonden aan de Amerikaanse oostkust de ‘lunchwagons’. Oude transportwagens werden omgebouwd tot mobiele restaurants die goedkope homemade maaltijden aanboden aan immigranten die van hun werk kwamen. De uitbaters van de lunchwagons kwamen op het idee de hamburger steak in een broodje te stoppen. Men noemde het de hamburger sandwich. Binnen een halve eeuw was het het bekendste broodje van Amerika geworden.

Wist je dat...

De lunchwagon was de voorloper van de American diner, en van de foodtrucks die heden ten dage zo geliefd zijn.

Bereiding hamburgers

Hamburgers verschillen van regio tot regio en van chef tot chef. Een typische burger is gemaakt van gehakt gekruid met zout en peper, gebakken op een barbecue of in een grillpan, op een licht getoast wit broodje, al dan niet met sesamzaadjes. Op het broodje gaan, van onder naar boven, een blaadje sla, plakjes tomaat en ringen ui, de burger, ketchup, mosterd en mayo, en een plakje augurk. Een plakje (cheddar)kaas op de burger en je maakt er een cheeseburger van.

Geliefde extra toppings zijn bijvoorbeeld een gebakken ei, uitgebakken bacon, gebakken ui, aioli en/of guacamole. Aan de gourmetkant van het burgerspectrum vind je bijvoorbeeld burgers gemaakt van kobe- of wagyurundvlees, met truffelmayonaise en/of taleggiokaas.

How to eat

Klem de burger tussen je handen, doe je mond zo wijd mogelijk open en hoop er het beste van.

Erbij

Bij een burger horen fries (frieten). Een salade of extra gefrituurde uiringen doen het ook goed.

Probeer ook eens

Andere ‘broodjes vlees’ zijn Turkse doner kebab, Vietnamese banh mi en Griekse pita gyros.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Hamburger bij jou in de buurt?

Voer je postcode in