Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Thaise keuken

Thaise keuken

De Thaise keuken is verrassend brutaal en vindingrijk. Gerechten worden zorgvuldig samengesteld zodat alle zintuigen geprikkeld worden: contrasterende smaken gaan samen met geurige aroma’s en veel kleur en textuur. Er wordt eindeloos gespeeld met de elementen zout, zuur, zoet en heet – ieder gerecht heeft zijn eigen balans en men streeft naar harmonie. Soms zit de balans niet per se in een enkel gerecht, maar wel in de maaltijd als geheel.

Invloeden van buitenaf

Hoewel Thailand altijd onafhankelijk is geweest, zijn er in de keuken toch buitenlandse invloeden merkbaar. Rode, groene en massaman curry doen denken aan de rijke smaken van India, terwijl er in het noorden zoveel verschillende noedelsoepen verkrijgbaar zijn dat je je zowat in China waant.

Ook de aardrijkskunde van het land drukt zijn stempel op de keuken. Thailand heeft geen zomer en winter – de temperaturen zijn altijd hoog – maar wel droge, natte en extra warme periodes. Het noorden heeft een lange droge periode, waardoor er maar een enkele rijstoogst per jaar is en mensen meer kleefrijst, in zout ingemaakte etenswaren en insecten eten. In de centrale delen wordt juist veel rijst geoogst én gegeten, terwijl het zuiden rijk is aan kokosnoten, palmsuiker en vis.

Typisch Thaise ingrediënten

Thaise ingrediënten

Rijst (khao) is alomtegenwoordig in de Thaise keuken. Dit is niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat Thailand de grootste exporteur van rijst ter wereld is. Rijst zit zelfs ingebakken in de taal. Wanneer een Thais persoon iemand op straat gedag zegt, vraagt hij of zij vaak letterlijk ‘Heb je al rijst gegeten?’ wat een begroeting is, maar ook een uitnodiging. Rijst is al eeuwenlang aanwezig bij elke Thaise maaltijd (behalve wanneer er noedels op tafel staan). Gaan de zaken goed, dan neemt de rijst een bescheiden bijrol op zich, terwijl in magere tijden de rijst in de hoofdrol staat. Rijst is de neutrale tegenhanger van al die sterke smaken uit de Thaise cuisine. In het zuiden, midden en een klein deel van het noorden eet men met name khao hom mali, oftewel pandanrijst. In Noord- en Noordoost-Thailand eet men khao niao oftewel kleefrijst. Rauwe kleefrijst wordt ook wel geroosterd, verpulverd tot poeder (khao khua) en over gerechten als nam tok gestrooid.

Er staan vier smaakmakers centraal in de Thaise keuken: galangal, citroengras, vissaus en Thaise chilipepers. Galangal (kha) is een houtachtige rizoom, een wortelstok die een beetje lijkt op gember en ook op eenzelfde manier wordt gebruikt, maar een unieke, niet te vergelijken smaak afgeeft. Citroengras (takrai) doet zijn naam eer aan; deze grassoort geeft een subtiele citroenachtige, aardse smaak en geur aan gerechten. Vissaus (nam pla, oftewel viswater) wordt gemaakt van gefermenteerde vis, meestal ansjovissen, en is amberkleurig. De smaak is zout, zout, zout. En vissig. Thaise vissaus is zouter en sterker van smaak dan Vietnamese vissaus. De Thaise chilipeper (prik) is klein en heet. Deze smalle, ongeveer vijf centimeter lange peper heet bij ons ook wel rawit en wordt op vele manieren gebruikt in de Thaise keuken. Grofgehakt wordt hij toegevoegd aan curry’s en soepen om zo zijn subtiele maar pittige hitte af te geven. Fijngemalen vormt hij de basis van rodecurrypasta. Ook speelt de Thaise peper een onmisbare rol in prik nam pla, de dipsaus bestaande uit vissaus, limoensap en chilipeper, die bij vele Thaise gerechten wordt geserveerd.

Hoe schrijf je dat?

De Thaise taal gebruikt een ander alfabet en zit ook nog eens anders in elkaar dan onze westerse talen. Het vertalen en uitspreken van de namen van gerechten kan dan ook flink lastig zijn. Er is een officieel systeem om te helpen bij het omzetten van Thaise woorden in ons (Latijnse) alfabet, maar dit lost lang niet alle problemen op. Zo kan het woord khao, afhankelijk van de intonatie die je gebruikt, rijst betekenen maar ook knie, of de kleur wit. Omdat het Thai veel meer klanken kent, is het niet altijd makkelijk voor de gemiddelde Nederlander om de namen van gerechten goed uit te spreken. Dit verklaart ook waarom een gerecht wel vier of vijf verschillende schrijfwijzen kan hebben.

Toffe tafelmanieren

  • In Thailand worden gerechten doorgaans gedeeld. Tijdens de maaltijd komen meerdere schalen en borden op tafel, die elkaar qua smaken aanvullen en samen een geheel vormen. Ieder krijgt zijn eigen bord met rijst en schept hier beetjes van de overige gerechten bij. Men noemt deze maaltijden ahaan kap khao.
  • De Thai eten nauwelijks met eetstokjes! Meestal liggen er lepels en vorken op tafel. Je eet met de lepel, en gebruikt de vork om zaken op de lepel te duwen. Stokjes komen alleen tevoorschijn wanneer er noedels (kuay tiew) worden gegeten. In het noorden van het land, waar het vaakst kleefrijst op het menu staat, eet men soms helemaal zonder bestek. De kleefrijst wordt tot hapklare balletjes gerold waarmee de andere etenswaren worden opgeveegd en gegeten.
  • Aan Thaise tafels wordt niet geslurpt zoals de Japanners en Chinezen dat wel kunnen. De Thai eten stilletjes, zoals wij eigenlijk.
  • Voor oneetbare delen, zoals garnalenkoppen, stukken citroengras of botjes, staat er meestal een afvalkommetje op tafel.

Thais eten voor beginners

Thaise keuken

Ben je nieuw in de Thaise keuken, probeer dan eens de volgende gerechten en je krijgt een mooi overzicht van wat het land te bieden heeft:

Vooraf
Tod man pla – Gefrituurde viskoekjes met een frisse komkommerdip.

Soep
Tom yam – Deze klapper van een zure, pittige soep zet je smaakpapillen op scherp.

Salade
Som tam – Een salade van rauwe papaja, tomaat, limoen en pinda’s die je helemaal naar smaak kunt customizen. Perfect voor beginners.

Hoofd
Kaeng panang – Een mild, zoetig en rijk currygerecht op basis van kokos en gemalen pinda’s.

Ook de moeite waard
Cha yen – Cha yen (spreek uit ‘tsja jen’) oftewel Thaise (ijs)thee is een zoet, romig drankje gemaakt van thee, dat meestal gekoeld wordt gedronken. Het wordt verkocht in restaurants, straattentjes maar ook vanaf de achterkant van een motorfiets. Vaak krijg je het oranje gekleurde drankje in een bolstaand plastic zakje, dichtgebonden met een elastiekje, waar een rietje uitsteekt. Het wordt gemaakt met Thaise zwarte thee, gezoete en ongezoete gecondenseerde melk, en wordt heet over ijsgruis gegoten. Het is heerlijk verkoelend naast al die pittige gerechten.

Wie bezorgt Thaise gerechten bij jou in de buurt?

Voer je postcode in