Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Kaeng massaman (curry)

Massaman curry
Massaman curry

Kaeng massaman (curry)

Kaeng massaman (massaman curry), letterlijk vertaald ‘moslimcurry’, is van oorsprong een Zuid-Thais gerecht gemaakt met droge specerijen: koriander, komijn, zwarte peper, kruidnagel, kardemom en nootmuskaat. Daarnaast gaat er kip in, runderlappen of lamsvlees, plus aardappels en sjalotjes. Het wordt geserveerd met rijst of roti.

Wat is massaman curry?

Kaeng massaman (spreek uit ‘gkeng massaMAN’) kun je letterlijk vertalen als ‘moslimcurry’ – het woord massaman is de oude term voor moslim. Het is van oorsprong een Zuid-Thais gerecht en de naam verwijst naar de moslimhandelaars van weleer die de gedroogde specerijen, die je nodig hebt voor deze curry, in Thailand hebben geïntroduceerd.

Massamancurry bevat voor Thaise begrippen veel droge specerijen – koriander, komijn, zwarte peper, kruidnagel, kardemom en nootmuskaat – en doet daardoor denken aan Indiase curry’s. Het gerecht wordt meestal geserveerd met rijst of roti. De combinatie van Midden-Oosterse en typisch Thaise smaken maakt deze curry onverwacht lekker. Toch is het een mild gerecht en daardoor geschikt voor, en gewild door, onze westerse smaakpapillen.

De diepe smaak die zo typisch is voor de massamancurry komt deels voort uit de stevige vleessoorten die erin gaan. Meestal kip met bot, drumsticks bijvoorbeeld, runderstooflappen of lamsvlees. Gezien de moslimachtergrond van het gerecht, vind je er eigenlijk maar zelden varkensvlees in terug. Wel zitten er standaard aardappels en sjalotten in de curry.

Bereiding van kaeng massaman

De eerste stap is ook meteen de stap waar de magie plaatsvindt. Er wordt een massamancurrypasta (nam phrik kaeng massaman) gemaakt door droge specerijen als koriander, komijn, zwarte peper, kruidnagel, kardemom en nootmuskaat te roosteren en fijn te malen in een vijzel. Sjalot, knoflook, chilipepers en citroengras worden ook geroosterd en geblakerd. Dit wordt allemaal, samen met nog meer aromatische ingrediënten zoals garnalenpasta, tot een pasta gevijzeld.

Vervolgens schept de kok de dikke laag room uit een blik kokosmelk; deze wordt met een paar eetlepels van de currypasta gebakken. De gekozen vleessoort wordt met wat kokoswater, suiker, vissaus en tamarindepulp aan de kook gebracht en gaar gestoofd. Gaandeweg worden aardappels en sjalotten toegevoegd. Op het laatst gaan er nog wat pinda’s doorheen.

How to eat

Massamancurry wordt gegeten met jasmijnrijst of Thaise roti, een pannenkoekje gemaakt van tarwemeel en ei. Schep wat curry op de rijst en eet kleine hapjes rijst met curry met je lepel. Gebruik eventueel een vork om het eten op je lepel te schuiven.

Probeer ook eens

Bevallen de smaken van de massamancurry? Dan zul je ook fan zijn van Indiase curry’s zoals kip korma of kip madras.

Erbij

Een typisch bijgerecht voor massamancurry is ajaat, zoetzure ingelegde komkommer met sjalotjes en chilipeper. Door dit zoetzure bijgerecht valt de curry wat minder zwaar.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Kaeng massaman (curry) bij jou in de buurt?

Voer je postcode in