Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Kip korma

Kip korma
Kip korma

Kip korma

Kip korma is een mild currygerecht bestaande uit stukjes kipfilet, gesmoord in een rijke, romige saus gemaakt van yoghurt, noten – amandelen en cashews zijn favorieten – en een hint van sprookjesachtige smaakmakers zoals kardemom, rozenwater en saffraan.

Wat is kip korma?

Kip korma is een mild currygerecht uit de Indiase keuken. Stukjes kipfilet worden gesmoord in een rijke, romige saus gemaakt van yoghurt, noten – amandelen en cashews zijn favorieten – en een hint van sprookjesachtige smaakmakers zoals kardemom, rozenwater en saffraan.

Het woord korma is afgeleid van het Turkse woord kavurma, dat letterlijk ‘gekookt vlees’ betekent. Als gerecht heeft de korma vele variaties, maar allemaal betreffen ze vlees, gesmoord in een yoghurt- of roomsaus.

East vs. West

Ooit, in de zestiende eeuw, was kip korma het lievelingetje van de mogols die uit Centraal-Azië kwamen en de boel in India overnamen. Het was een rijk en fluweelzacht gerecht op basis van room, noten en gedroogd fruit, gemaakt met dure specerijen en exclusieve smaakmakers. Kortom, een paradepaardje om trots op te zijn.

Toen de curry eenmaal Europa bereikte, maakten sommige restaurants een flauwe, onuitgesproken saus van de korma. De subtiele smaken verdwenen en de curry werd een gerecht voor kinderen en onavontuurlijke eters. Zonde en onterecht, want een goede korma is nog altijd een gerecht geschikt voor een koning.

Wist je dat...

Hollands kerriepoeder, ook wel currypoeder genaamd, is een specerijenmengsel bedoeld om curry mee te maken. Zo’n specerijenmengsel wordt in India een masala genoemd. Het hoofdbestanddeel is meestal kurkuma, dit is ook wat het mengsel zo geel maakt. Er bestaan vele verschillende soorten kerriepoeder. In het buitenland zijn de verhoudingen soms anders, waardoor het mengsel bruiner kan uitvallen.

Bereiding van kip korma

De kip mag enkele uren marineren in yoghurt en wordt dan kort aangebakken. Melk of room wordt geïnfuseerd met de subtiele smaken van rozenwater en saffraan. Ui, knoflook, gember, specerijen en tot ‘kaas’ gemalen noten – geen pindakaas, maar amandel- of cashewkaas – worden aangebakken en vormen met de yoghurt de saus. Hierin mag de kip nog een halfuur pruttelen. Tenslotte wordt de melk met zijn duizend-en-een-nachtsmaken erdoor geroerd.

Wij Nederlanders voegen graag fruit toe aan onze korma: rozijnen, sultana’s of ananas zijn geen uitzondering en maken het gerecht zoeter. Ook strooien we er graag gemalen kokos, geschaafde amandel of zelfs hele cashews overheen.

Erbij

In Nederland eten we het liefst witte basmatirijst of pilavrijst bij onze kip korma. Ben je niet helemaal allergisch voor pittigheid? Geef het gerecht dan een zoutige kick met een bijgerecht als papadums met pittige sausjes of mango chutney.

Probeer ook eens

Ben je klaar voor het volgende level als het om pittigheid gaat? Waag je dan eens aan een kip tikka masala met daarbij, als afkoelend bijgerecht en toetje ineen, een zoete lassi.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Kip korma bij jou in de buurt?

Voer je postcode in