Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Lassi

Lassi
Lassi

Lassi

Lassi is een drankje op basis van yoghurt dat populair is in heel India. Het kan zoet, zout of kruidig van smaak zijn; zwaar zijn als een maaltijd of licht als een drinkbare mousse. Soms komt het zuurtje van de yoghurt duidelijk naar voren.

Wat is lassi?

Lassi is een drankje op basis van yoghurt dat populair is in heel India. Het kan zoet, zout of kruidig van smaak zijn; zwaar zijn als een maaltijd of licht als een drinkbare mousse. Vaak komt het verfrissende zuurtje van de yoghurt duidelijk naar voren.

De lassi kent vele gedaantes. De zoete versie is soms alleen op smaak gebracht met suiker, als tegenhanger voor de zurige yoghurt, maar kan ook een extra smaakje hebben, zoals rozenwater, saffraan of gepureerd fruit zoals rijpe, zoete mango. De zoute versie neigt een beetje naar Turkse ayran en wordt vaak op smaak gebracht met munt en komijn.

Naast authentieke Indiase smaken zoals hierboven beschreven, zijn er flink wat westerse verbasteringen (of vernieuwingen, net hoe je het noemen wilt) in omloop. Voorbeelden zijn lassi met geroosterde biet, superfoodlassi’s met gojibessen of avocado, en lassi met gezouten karamel.

Bereiding

Als er een lassi is die de plank zeker nooit misslaat, dan is het een zoete, romige mangolassi wel. Hiervoor wordt het vruchtvlees van hele rijpe, zoete alphonsomango’s met ijsklontjes tot een gladde, koude puree gemaald. De puree wordt gemixt met yoghurt, fijngemalen kardemom en eventueel wat extra melk of water, mocht de lassi te dik uitvallen. Met een beetje suiker of een kneepje limoensap kan de smaak worden geperfectioneerd.

Erbij

Het melkvet van de yoghurt in lassi zwakt de pittigheid van chilipepers af. Dus is een lassi het perfecte drankje voor bij een scherpe curry, zoals vindaloo of kip madras. Het bijgerecht raita, op basis van yoghurt en komkommer, heeft eenzelfde verkoelende werking.

How to drink

Lassi is lekker genoeg als toetje, of als feestelijk voorafje terwijl je op je hoofdgerecht wacht. Maar het drankje komt pas echt tot zijn recht naast een kruidig, pittig Indiaas gerecht. Serveer de lassi in een groot glas met een lepel erin. In Punjab wordt er trouwens een schep makhan oftewel witte boter op de lassi geserveerd. De Punjabi lassi is dan ook zowat een maaltijd op zich!

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Lassi bij jou in de buurt?

Voer je postcode in