Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Che chuoi

Che chuoi
Che chuoi

Che chuoi

Bestel je een Vietnamese che, dan krijg je een zoet, vloeibaar gerecht: soep, drank of pudding. Che chuoi is een tapioca-kokospudding met banaan, die zowel warm als koud kan worden gegeten. Warm is de pudding soepachtig, terwijl de gekoelde versie wat steviger is.

Wat is che chuoi?

Het woord che staat in het Vietnamees voor vloeibare zoetigheden, zoals zoete soep, drankjes of pudding; chuoi is het woord voor banaan. Het gerecht che chuoi (chè chuối, spreek uit ‘tsjèh tsjoei’) is dan ook een tapioca-kokospudding met banaan, die zowel warm als koud kan worden gegeten. Warm is de pudding soepachtig, terwijl de gekoelde versie wat stijver is en eerder aan een Hollands Monatoetje doet denken.

Che chuoi is onder Vietnamezen een populair zomergerecht. Net zoals bij ons de ijscoman ’s middags door de straten rijdt, zo dragen oude vrouwen in de straten van Vietnam potten met zoetigheden, waaronder che chuoi, om te verkopen als tussendoortje.

Het is waarschijnlijk dat de zoete che-gerechten zijn geïnspireerd op Chinees-Kantonese tong sui, een rijk gevulde, zoete dessertsoep.

Che wat?

Che heeft vele gedaanten en is daardoor moeilijk te bevatten. Een dessert is het eigenlijk niet – de Vietnamezen eten het eerder als vieruurtje. De textuur lijkt wel wat op havermoutpap, maar niet altijd. Che kan bonen, lotuszaden, waterkastanjes, kleefrijst of gezoete maiskorrels bevatten, danwel tapioca of een jelly van agaragar. Als topping zie je vaak pinda’s, longan (een vrucht die familie is van de lychee) en ander fruit. Het kan warm, koud of als ijs worden geserveerd. Snap je het nog?

Bereiding van che chuoi

Om che chuoi te maken worden allereerst tapiocaparels een paar uur geweekt en vervolgens gekookt in water tot ze doorzichtig zijn. Tegelijkertijd worden perfect rijpe Vietnamese of bakbananen gemarineerd in suiker om ze extra zoet te maken. Vervolgens wordt een romige bananenpudding gekookt van water, kokosroom, pandanblad, de bananen en de tapioca. Het rijke dessert wordt bestrooid met gehakte pinda’s, die de smaak van de banaan extra naar boven halen.

Probeer ook eens

Hét bananentoetje uit de Indonesische keuken is pisang goreng, gebakken banaan. Houd je wel van iets ongewoons? Een ander vullend nagerecht uit de Vietnamese keuken is che thap cam, een geleiachtige kokossoep met gemengde, gezoete bonen. Che thap cam wordt vaak geserveerd in een hoog glas met een lange lepel om de bonen mee op te lepelen.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Che chuoi bij jou in de buurt?

Voer je postcode in