Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Mochi ijs

Mochi ijs
Mochi ijs

Mochi ijs

Voor het Japanse gerecht mochi-ijs wordt mochideeg, een plakkerig zoet deeg gemaakt van Japanse kleefrijst, uitgerekt of -gerold en om bolletjes ijs gewikkeld. Het is zowel een verkoelend dessert als een zomerse verwennerij in Japan.

Wat is mochi ijs?

Mochi (spreek uit: ‘moh-tsjie’) is een plakkerig zoet deeg gemaakt van Japanse kleefrijst (mochigome). Voor mochi-ijs wordt het deeg uitgerekt of -gerold en om bolletjes ijs gewikkeld. Het is zowel een verkoelend dessert als een zomerse verwennerij in Japan.

Goede mochi is zacht en kleverig taai, en wordt op vele manieren gegeten, zowel zoet als hartig. Gewoon zo, als deegballetje, gegrild als blokje of in de soep bijvoorbeeld. Balletjes mochi worden door garnalen of sesam gerold of samen met edamame geplet tot een groene saus. Populair is natto mochi, balletjes mochi gemengd met natto. Zoete mochi komt in vele pastelkleuren, dankzij de toevoeging van kleurstoffen aan het deeg.

In sommige plaatsen wordt de eerste rijstoogst gevierd met een festijn waarbij het hele dorp eerst helpt bij het maken van mochi en het vervolgens samen opeet. De mochi wordt gezien als een beloning van een seizoen hard werken.

Eerst wordt de mochi gemaakt. Op de traditionele manier wordt Japanse kleefrijst gekookt en dan in een grote houten vijzel (kine) eerst tot een puree gestampt en dan tot een elastisch deeg geslagen. Professionele high speed mochistampers doen dit in reuzentempo en hebben het klusje in een paar minuten geklaard, maar op gewone snelheid duurt het ongeveer een halfuur.

Mochi-ijs is in de jaren tachtig bedacht en werd al snel buiten Japan populair, met name in de Verenigde Staten en Hawaii, waar je het kant en klaar in de winkel kunt kopen. Ook in Nederland is het inmiddels te vinden, in sommige (online) winkels en in Japanse restaurants natuurlijk.

Wist je dat...

Er bestaan verschillende technieken voor het stampen van de mochi voor het mochi-ijs. Een van de bekendste houdt in dat een persoon het deeg ‘stampt’, oftewel erop ramt met een grote houten hamer, terwijl een tweede person het deeg met de handen vochtig maakt en draait in de vijzel. Een gevaarlijke klus, want wie zijn handen niet op tijd wegtrekt, krijgt er ook met de houten hamer van langs.

Bereiding van mochi ijs

De mochi die gebruikt wordt voor mochi-ijs is geen traditionele mochi, want die zou keihard worden in de vriezer. In plaats daarvan gebruikt met een deeg gemaakt van mochikomeel, gemengd met water en gestoomd of in de magnetron gezet. Het is veel sneller om te maken dan traditionele mochi. Het deeg wordt vervolgens rond een ronde of rechthoekige mal gevormd, of uitgerold met een deegrol. Het uitgerolde deeg wordt gekoeld en er worden rondjes uit gestoken, die om kleine bolletjes ijs worden gerold.

In mochi-ijsfabrieken verdwijnen mochideeg en ijs eenvoudigweg in een machine en komen er bolletjes mochi-ijs uit. Nog makkelijker.

How to eat

Je eet de bolletjes ijs met je vingers, of prikt ze op een (cocktail)stick en bijt er dan stukjes vanaf. Let op, je bijt rechtstreeks in koud ijs, dus het kan een schok zijn voor je tandglazuur!

Probeer ook eens

Een andere zoete Japanse verwennerij is dorayaki, een vulling van rodebonenpasta omgeven door twee dikke, zachte pannenkoekjes.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Mochi ijs bij jou in de buurt?

Voer je postcode in