Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Edamame

Edamame
Edamame

Edamame

Edamame zijn jonge sojaboontjes die in hun peul worden gekookt of gestoomd en besprenkeld met zout. Je eet ze direct uit de peul. In het westen eten we edamame meestal als voor- of bijgerecht, voor Japanners is het juist de ideale borrelsnack.

Wat is edamame?

Edamame (spreek uit ‘ee-dah-mah-mih’) zijn jonge sojaboontjes die in hun peul worden gekookt of gestoomd en besprenkeld met zout. Je eet ze direct uit de peul. Het woord edamame betekent letterlijk ‘stamboon’ (niet: stamboom!) omdat de peulen aan stokken oftewel stammen groeien. Ze worden al sinds de dertiende eeuw in Japan gegeten.

Edamamebonen worden met de hand geoogst, zo’n twee weken voordat de bonen volledig rijp zijn. Hoe de boer weet wanneer dit is? Dat is nou precies de kunst! De ideale oogsttijd duurt maar een dag of drie, vier. Tijdens deze dagen zijn de boontjes zoet, mals en nootachtig. Wacht je zelfs maar een dag te lang, dan zijn ze al taai, melig en vlak van smaak geworden.

Japanners eten hun edamame graag in het seizoen – ze geloven dat je, door groenten en fruit alleen in het seizoen te eten, langer zult leven. Wanneer het seizoen precies is, hangt af van waar je bent in het land.

East vs. West

Bij ons in het westen eten we edamame meestal als voor- of bijgerecht, bijvoorbeeld bij sushi. Maar voor Japanners is het juist de ideale borrelsnack (otsumami) bij een biertje of een kopje sake: gezond en lekker. Ook de eigenaar van de gemiddelde izakaya (informeel eet- en drinklokaal) zet edamame graag op de borrelkaart: de knapperig verse, zoutige boontjes maken dorstig en nodigen uit tot het bestellen van een volgend rondje. Een win-win situatie dus. Edamame roepen bij Japanners vaak nostalgie op – ze doen terugdenken aan vele gezellige avondjes in de kroeg.

Wist je dat...

Edamame zijn, net als andere sojabonen en -producten, rijk aan eiwitten. Vandaar dat het zulke goede vleesvervangers zijn.

Bereiding van edamame

De bereiding is eenvoudig. De peulen met de bonen er nog in worden in gezouten water gaar gekookt of gestoomd. Kleine verse boontjes zijn binnen een minuut of drie klaar, grotere exemplaren hebben maximaal een minuut of zes nodig. Stomen kan ook. De edamame kunnen vervolgens warm of koud worden geserveerd, met wat extra zout eroverheen gestrooid.

Het perfecte zout voor edamameboontjes is arajiozout, Japans natuurlijk zeezout. Wacht, nadat je het zout erop hebt gestrooid, een paar minuten met eten zodat het zout in de peulen kan trekken.

How to eat

Eet de edamame met de hand. Sluit je tanden om een van de boontjes in de peul en ‘pop’ hem in je mond. Herhaal met de overige boontjes. De peul eet je niet op.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Edamame bij jou in de buurt?

Voer je postcode in